Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir.
Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin. Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Asıl önemli olan hava almamaları ve nemin ortadan kaldırılması... Hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine, emiciliği yüksek bir havlu kağıt ile beraber yerleştireceğiniz yeşil sebzeleriniz, hem hava almadıkları için hem de nemin havlu kağıt tarafından emilmesi sebebiyle, bir hafta boyunca taptaze kalacaklardır.
Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Marulu kağıt havluya sarın. Bu sayede marulun nemi içerisinde kalacaktır ve marul çıtır kalacaktır. Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın. Sebzelik çekmecesine yerleştirin.
İlgili 43 soru bulundu
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
Taze yeşillikleri dolapta saklamak için yıkadıktan sonra nemini almalısınız. Yıkadığınız yeşillikleri kağıt havluyla kurutabilirsiniz. Nemini aldığınız yeşillikleri, bir poşet içine alın. Bu gibi durumda poşetin içindeki havayı da almanız gerektiğini unutmayın.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Domates kaynarken sulanıyor bu suyu alıyoruz.Domates suyunu çekince kavurduğumuz biberleri ilave edip karıştırıyoruz 1 dakika kaynatıyoruz ve tencereyi soğumaya bırakıyoruz. Kilitli buzdolabı poşetine koyup kilitliyoruz. Düzgün bir şekilde derin dondurucuya kaldırıyoruz.
Poşete koymak yerine yeşillik saklama için çeşitli özel kapları veya kavanozları da kullanabilirsin. Yeşillikleri buzdolabında veya derin dondurucuda bu şekilde daha uzun süre muhafaza edilebilirsin.
Yumuşar, tadını kaybederler: Yeşillikler
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Dereotunu uzun süre saklamak için buzlukta saklama yöntemini kullanabilirsiniz. Bu şekilde dereotu aylarca muhafaza edilebilir.
Taze soğanları doğradıktan sonra zeytinyağı ile karıştırıyoruz, hemen ardından buzdolabı poşetine yerleştirip derin dondurucuya kaldırıyoruz. Taze soğanı derin dondurucunuzda 12 ay'a kadar saklayabilirsiniz.
Bazı taze makarnaları pişirmeden önce dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak pişirildikten sonra buzdolabında saklamalısınız. Dondurulmuş pişmiş makarna çözüldükten sonra lapa gibi bir hale gelecek ve tekrar ısındıktan sonra tadı çok kötü olacaktır.
Maydanozları yıkamadan sap kısmını bütün bağ olarak keselim. Temiz ve kuru cam kavanozlara sapları aşağı gelecek şekilde koyulur ve kapağını iyice kapatılır. Buz dolabında saklayalım, yaklaşık 1 hafta taze kalıyorlar.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz. Kışın kullanacağımız zaman önceden çıkarıp eridikten sonra, yoğurda katıp her zaman yaptığımız şekilde cacığımızı yapıyoruz.
Çiğ Olarak Saklamak İçin,baklaları derin dondurucuya koymadan önce temizlenip yıkayın. Ardından küçük parçalar halinde doğrayıp Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirin ve derin dondurucuda saklayın.
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir.
Süt, yoğurt, yumurta, yeşillikler (maydanoz, kıvırcık vs.), süzme peynir, krem peynir, mısır nişastası, puding, milkshake, kızartılmış yiyecekler, bol sulu sebze ve meyveler (marul, salatalık, kereviz, turp, domates, kavun, narenciye, elma, armut) patates, konserve yiyecekler, vakumlu besinler, asitli içecekler, ...
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Bu durum da erkenden çürümeye neden olur. Buzdolabında sebze ve meyveleri çok iyi saklamak için buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz.
O zaman kurutun ya da dondurun. Taze otları dondurmanın en iyi yolu, doğrayıp buz kalıplarına koymak. Üzerlerini zeytinyağıyla kaplayıp buzluğa kaldırın. Elbette taze otun verdiği o dokuyu kaybetmiş oluyorsunuz ama lezzeti soslarda, yemeklerde kullanmak için yeterli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri