Yeşillik, sebze olarak yenen yaprak sapı ve yapraklardır. Yenilebilir yaprakları olan bine yakın bitki türü bilinmektedir. Yapraklı sebzeler çoğunlukla marul ve ıspanak gibi kısa ömürlü otsu bitkilerden elde edilir.
Bezelyeler, Brüksel lahanasından, ıspanaktan ve brokoliden daha fazla protein içermektedir.
Yeşil Bitkiler ve Yapraklar: Ispanak, yonca, brokoli ve pancar yaprağı gibi bazı yeşil bitkiler, protein içeren sebzeler arasında yer alır. Bu bitkilerin protein oranı diğer besinlere oranla daha düşük olsa da protein içeren besinler arasında protein içeren sebzeler de önemli yer tutar.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
İlgili 33 soru bulundu
Proteinler, aminoasitlerden meydana gelir ve 20 farklı aminoasidin 12 tanesi ise, vücut yolu ile üretilebilirken 8 tanesinin ise, besinler yardımı ile vücuda alınması gerekir. Özellikle de yeşil yapraklı sebzelerin içinde bol miktarda protein yer alır.
Tam Tahıllar ve Kurubaklagiller
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tam buğday, tam çavdar ürünleri, bulgur, kinoa gibi tam tahıllılar protein alımınızı artırabilirler.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
En Çok Hangi Meyvede Protein Var? Özellikle veganlar ve vejetaryenler et yemedikleri için protein ihtiyaçlarını meyve ve sebzelerden karşılarlar. Avokado tercih listesinden ilk sırada gelir onu; muz, kivi, şeftali, kayısı, böğürtlen ve kavun izler.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Özellikle soya, baklagiller ve yağlı tohumlar proteinden zengin bitkisel kaynaklardır. Soya, en çok kullanılan bitkisel protein kaynağıdır. Soya proteini bitkisel olarak en kaliteli protein kaynaklarındandır.
Eğer işten eve evden işe giden, egzersiz yapmayan bir kişiyseniz vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tavsiye edilen günlük protein miktarı kilogram başına 0.8 gramdır. Yani 75 kilogram ağırlığında birinin 60 gram protein tüketmesi gerekir.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
Protein fazlalığı, vücudunuzun suyu dışarı atmasına ve susuz kalmanıza neden olabilir. Çoğu zaman buna karşı koymak için daha fazla tüketebilirsiniz. Ancak çoğu zaman pek çok kişi normalden daha fazla susadıklarının farkına bile varmazlar. Sebep ne olursa olsun her iki koşulda da vücut susuz kalarak güçsüz düşer.
Tatlı yeşil biberin 100 gramı 6.32 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.21 gram yağ, 0.9 gram lif içermektedir.
Orta boy 1 adet yeşil elma besin değeri sayısal olarak incelendiğinde tablo şöyledir: 12,25 gr karbonhidrat, 0,40 gr protein, 0,17 gr yağ, 2,52 gr lif, 7 mg kalsiyum, 0,90 mg sodyum, 108,00 mg potasyum, 4,50 mg kalsiyum, 90,00 ui A vitamini.
Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler. Protein ihtiyacı, ekstra bir uğraşı olmayan kişiler için sağlıklı seviyede ilerler.
Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri