İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C'de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.
Aşılı bir avokado ağacının meyve vermesi fidanı dikildikten sonra 3 yıl içerisinde olmaktadır.Avokado fidanı çiçeklerini çeşide göre şubat mart ayları içerisinde açmaktadır.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Bodur üretimi olmayan tropik iklim meyve çeşidi olan Avokado fidanlarının üretimi klasik anaçlı olup dönüme 28 fidan dikilebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
Avokado bahçesi tesis edilecek arazi, kuvvetli rüzgârlardan nispeten korunmuş ve fazla soğuk olmayan yerlerde olmalıdır. Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Tropik bölgelerin yeşil meyvesi olan avokado, ülkemizde de yetişme koşullarını yakalamıştır. Her mevsim bulabileceğiniz avokado, sera ve bahçe tarımı yöntemiyle üretilmektedir. Bilinen diğer meyvelere göre daha besleyici çekirdeği bulunan avokado, bu çekirdekle yeni bir meyve vermesi için yetiştirilmektedir.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek Page 2 organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor.
Akdeniz iklimlerinde, tek bir ağaç kuru ve ılık yaz aylarında haftada 51 mm'ye (2 inç) kadar suya ihtiyaç duyabilir. Daha spesifik bilimsel verilere dayanarak, sıcak iklimlerde avokadonun su kullanımı ilkbaharda günde yaklaşık 45 litre (l / gün), yazın 136 ila 220 l / gün ve sonbaharda 121 l / gündür (2, 3).
BİR AĞAÇTAN 3 YIL SONRA VERİM ALINIYOR
Avokado, türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor. Bir ağaçtan en verimli döneminde 3 bin 500 lira kazanç elde ediliyor. Yetiştirilmesi aşamasında hiçbir ilaç kullanılmayan ağaca, sadece su ve zaman zaman gübre ile destek vermek yeterli oluyor.
Avokado, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Avokado ağaçları, don olayları, düşük sıcaklıklar, ani sıcaklık dalgaları ve şiddetli rüzgardan çok çabuk etkilenen bir meyvedir. Ülkemizde avokado yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nin iklim koşullarında elverişli bir şekilde yapılır.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır. Genç avokado ağaçlarının gelişmesini engelleyen yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir.
Avokado ağacı ılıman iklim koşullarında, yüksek verimli alüvyon toprakta yetişebilir. Avokado bitkisi 6-6,5 civarında PH seviyesine sahip nötr ve hafif asidik toprakları sever. Avokadoyu bahçede yetiştirmek isteyenler, meyvenin güneş gören bir yerde olmasına dikkat etmelidir.
Avokado, iyi drenajlı ve nemli bir toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle ilkbahar aylarında dikilen avokado ağacının meyve vermesi 5 ile 13 yıl arasında olmaktadır. Sıcak ve güneşli bölgelerden hoşlanan avokado ilk başlarda direkt güneş almaktan hoşlanmaz. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Evde avokado bitkisi yetiştirmenin anahtarı, sağlıklı bir kök ve yine doğru olarak filizlenmesini sağlamaktan ibarettir. Meyve vermeyecek, ancak sevimli ve yeni bir ev bitkisine sahip olacaksınız.
Örneğin, Hass cinsi bir ağaçtan aldığınız tohumu ektiğinizde tohumdan çıkan fide Hass cinsi olmayabilir. Ayrıca, tohumdan ekilen avokadoların çiçek açması ve meyve üretmesinin 5 ila 13 yıl arasında bir süre alabileceğini ve tek bir avokado ağacı ile tozlaşma gerçekleştirmenin çok zor olacağını unutmayın.
Avokadot Fidanı Üretim ve Aşılaması
Aşılı avakado fidanı üretimi sadece avakado çöğürü üzerine aşı yapılarak üretilebiliri.Bunun haricinden turunç veya üç yaprak türevi herhangi bir anaç kesinlikle kullanılmaz.
Ilıman iklim özelliğine sahip bol yağışlı sulanabilir arazilere dikildiğinde hızlı gelişim gösteren Avokado fidanlarının yetiştiriciliği oldukça kolay olup kaliteli meyve oluştururlar. Avokado fidanlarının en önemli özelliklerinden biri de yaprak dökmeyen bir yapısı olup her dem yeşil kalırlar.
Avokado üreticisine iyi para kazandırıyor. Dönüme 40 adet avokado ağacı ekimi yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri