Yetişkin turizmi, 25-60 arası yaş grubunda yer alan insanların katıldıkları turizm hareketlerine denilmektedir. 60 ve üzeri yaş grubunda yer alan insanların gerçekleştirdikleri turizm etkinliklerine üçüncü yaş turizmi adı verilmektedir (Turizm Bakanlığı 1993).
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Üçüncü yaş turizmi, "50 yaş ve üstündeki insanların ikametlcri, çalıştıkları ve her zamanki ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına yaptıkları seyahatlerden ve seyahatleri esnasında genellikle turizm işletmelerinin ürettigi mal ve hizmetleri talep ederek geçici, süreli konaklamalarından kaynaklanan ilişkiler ...
Yaşlı turizmi, “55 yaş üstü kişilerin, günlük yaşamlarının dışında, kendilerine bağımlı çocukları olmayan, en az 24 saatlik bir süre boyunca ve belirsiz bir süre boyunca gerçekleştirdikleri aktivite ve deneyimler” (Antunes, 2012) olarak tanımlanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Üçüncü yaş yaşlı, olgun, ileri yaş turizmi tüm dünyada ortalama yaşam süresinin artması ve ülkelerin nüfus yapılarında ortaya çıkan demografik değişimler neticesinde ortaya çıkan bir turizm çeşididir.
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
Engelsiz Turizm Nedir? Engelli ve engelsiz herkesin birlikte seyahat edebildiği, tatil yapabildiği, konaklayabildiği, sosyal mekanlardan faydalanabildiği başka birinin yardımı olmadan özgür ve eşit imkanlar sunan tesisler ve aktivitelerdir.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. Sağlık Turizmi İşletmeciliği taban puanları, sınava girilen yıla göre değişiklik göstermektedir. Bu bölümden Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık bir programa geçiş yapmak mümkündür.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Yaşlı ve Engelli Turizmi: Yaşlı bakım ve engelliler için özel bakım hizmetlerini kapsamaktadır. Genellikle uzun süreli konaklamalardan oluşur. Yaşlı kişiler için sosyal aktivitelerle birlikte tedavisi yapılması amaçlanır. Engelli kişiler için de gezi turları düzenlenmektedir.
Engelsiz Turizm; Engelli bireylerin, yaşlı bireylerin ve ailelerinin gastronomi ve konaklama işletmelerinden, mesire yerlerinden, tarihi ve kültürel alanlardan bağımsız, eşit, adil ve herkesle birlikte faydalanabilmesidir.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
2.Katılımcı sayısına göre Turizm:
Ferdi Turizm(Kişisel Turizm ) Aile Turizmi:Aile fertlerinin hep beraber seyahat etmeleridir. Kolektif Turizm (Kitle turizmi): Grup Turizmi: Seyahat ve konaklama, kolektif olarak düzenlenir.
Eğitim turizmi, bireylerin kendilerini belli bir alanda ilerletmek, yepyeni bilgilere sahip olmak ve kariyerlerini geliştirmek ya da bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla kendi ülkesinden farklı bir ülkeye gitmeleri ile gerçekleşen bir turizm türüdür.
Spor turizmi, genel olarak rekabetçi özellikte ticari-ticari olmayan faaliyetleri içeren bir spor etkinliğine ya seyirci olarak gözlemleyen ya da aktif olarak katılan turistin seyahat deneyimini ifade eden bir turizm faaliyetidir (BMDTÖ).
Sosyal turizm, kökenleri geçmişe dayanmakla birlikte yakın dönemde anlamı ve önemi daha iyi anlaşılan ve günümüzde hızla gelişen bir turizm türüdür. Çalışan kitlelerin yoğun çalışma şartları nedeniyle sürekli etkisi altında bulundukları psikolojik ve fiziksel baskı tatile olan ihtiyacı kuvvetlendirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri