Dil bağı tıpta ankiloglossi olarak da bilinen, bazı bebeklerin doğumdan itibaren dil hareketlerini kısıtlayan ve sınırlandıran bir durumdur. En sık yenidoğan bebeklerde ve küçük çocuklarda görülürken, yetişkinlerde de olabilen bir sorundur.
Bebeklerde dil bağı konuşmaya engel mi? Dil altı bağı konuşmaya engel olmaz. Artikülasyon bozukluğuna sebep olur. Özellikle 3 yaş sonrasındaki dönemde hastadan “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı seslerin çıkarılmasında zorluk yaşar.
Ağız tabanından dilin uç kısmına doğru uzanan ve değişen kalınlıklarda olabilen bu bağ işlevsel olarak dil hareketlerinin kısıtlanması, dilin diş eti hizasını geçememesi ve dışarıya çıkarılamamasına neden olur. Dil bağı, bebeğin beslenmesi, yutması ya da konuşmasını etkileyebilir.
Dil bağı nedeniyle bebek ağzını doğru şekilde meme ucuna sabitleyemeyebilir ve dolayısıyla etkili şekilde ememez. Bu durum zaman içerisinde gelen süt miktarında azalma, bebeğin hava yutması ve yetersiz beslenme sonucu büyüme geriliği gibi sorunların gelişmesine neden olabilir.
Emme ve konuşmayı öğrenme dönemlerinde problem yaşanmaması açısından en kısa zamanda dil bağını kesmek gerekir. Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan kesilmesi diğer bir yaklaşımdır.
İlgili 32 soru bulundu
Dilin ağız içinde damağa doğru veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk. Dondurma gibi ürünlerin yenmesinde ve yalama eyleminde zorluk. Nefesli bir enstrüman çalmada zorluk. Dilin dışarı ve yukarı çıkarma sorunları
Frenektomi işlemi lokal anestezi altında yapılır ve bu sayede işlem sırasında her hangi bir ağrı olmaz. Cerrahi sonrasında da düzenli bakım ve ilaç kullanımı ile rahat geçer.
Emme refleksini tam anlamıyla yerine getiremeyen bebeklere, Konuşma bozukluğu yaşayan çocuklara, Diş eti çekilmesi, diş ve diş eti hastalıkları yaşayanlara, Üst ön dişleri arasında diastema adı verilen boşluk oluşan çocuklara ve yetişkinlere frenektomi yapılması gerekebilir.
Bebeklerde dil bağı kendiliğinden geçer mi? sorusunun cevabı ise bebekte herhangi bir kilo alma, beslenme problemi yoksa bebek 6 aylık oluncaya kadar beklenmelidir. Bu süre içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Şikayeti olan hastalarda ise frenotomi denilen cerrahi operasyon yapılabilir.
Dil bağı ameliyatı sonrasında, dil bağının yeniden yapışmasını engellemek ve dil hareketlerinin en kısa sürede normale gelebilmesi için çeşitli dil egzersizleri ve bebeklerde dil bağı masajı önerilmektedir. Dil bağı ameliyatı sonrasında, erişkin hastalarda, dil ucuna yönelik basit egzersizler yaptırılabilir.
Beslenme ve emme işlevinde bir problem yoksa 2 yaşa kadar beklenir. Beslenmede sorun yoksa 2 yaş civarında konuşma fonksiyonu değerlendirilir. Konuşmasını etkiliyorsa, bazı harfleri çıkarmada zorlanıyorsa dil bağı kesilir.
Dil bağı ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dil altı lokal anestezik ilaç ile uyuşturulduktan sonra ince dil bağlarında makas veya bistüri yardımıyla kesilir. İşlem sonrası genellikle ağrı ve kanama görülmez.
Dil bağı (frenulum lingua) dil ile ağız tabanı arasındaki bağın kısa ya da kalın olmasıdır. Bu durum dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Dil hareketlerinin kısıtlanması çocuğun konuşmasını ve beslenmesini etkileyebilir.
Dil bağını düzeltmek için genellikle küçük bir cerrahi müdahale gereklidir. Özellikle 6 aya kadar olan ve dil bağı ince ve ileri derecede olmayan bebeklerde lokal anestezi ile ufak bir makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. Lokal anestezi ile yapıldıysa işlem sonrası hasta hemen beslenmeye başlayabilir.
Ön dil bağı, çocuğunuzun ağzının önünde, dilinin ucuna yakın bir yerde, alt dişlerinin ve diş etlerinin hemen arkasındadır. Genellikle ince bir ağ gibi görünür. Arka dil bağı (bazen “gizli” dil bağı olarak adlandırılır), daha arkada, ağız tabanının dille birleştiği yerdedir ve görmeyi zorlaştırır.
Dil ve Konuşma Terapisi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Sayısal puan türünden tercih edilebilen bölüm Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında yer almaktadır.
Dil bağı, lingual frenelum isimli bağ yapısının normalden farklı olması durumudur. Bu anormallik, dilin işlevini kısıtlamasına sebep olur. Dil bağının görülme sıklığı ile ilgili kesin bir sonuç yoktur; ancak tespit edilme skalasının %0,1-%10 arasında olduğunu söyleyebiliriz.
RANULA (Kurbağacık):
Zaman zaman patlayarak kaybolur, ancak daha sonra tekrar ortaya çıkar. Tedavisi cerrahi olarak çıkarılması ya da ağız tabanı mukozasına marsupialize edilmesidir.
Çocuklarda dil bağı ameliyatı için belli bir yaşı beklemek gerekmez. Fakat çocuklarda dudak bağı ameliyatı için hastanın 10 yaşına ulaşması beklenmelidir. Bu süre boyunca düzenli olarak takip edilmeli, üst köpek dişleri çıkana kadar frenektomi operasyonundan kaçınılmalıdır.
Lazerle frenektomi, çok vakit almayan ve birkaç dakika süren bir işlemdir. Bu işlem sırasında kanama meydana gelmez. Lokal anestezi altında yapılan işlem sonrasında iyileşme oldukça hızlı gerçekleşir ve neredeyse hiç ağrı olmaz.
Özet olarak frenektomi işlemi yapılacak ise, üst köpek dişleri sürdükten sonra ve ortodontik tedavi ile boşluk olabildiği kadar kapatıldıktan sonra yapılmalıdır. Tedavi öncesi yapılacak frenektomiler o bölgede skar dokusu oluşturacağından diş hareketini yavaşlatır ve boşluğun kapanmasını bile engelleyebilir.
Bununla birlikte gelişim sürecini sorunlu olarak geçiren çocuklar yetişkin olduklarında da bunu bir travma olarak taşıyabilir. Söz konusu dil bağı rahatsızlığını yaşayan çocuklarda “r” harflerini söyleyememe durumuyla karşılaşılır. Çocuklar gelişim süreci boyunca rahatlıkla konuşamaz.
Dudak bağı bebeğinizin beslenmesini zorlaştırıyorsa, sağlık uzmanınız bu bağın ameliyatla düzeltilmesini önerebilir. Çene cerrahı, frenektomi olarak bilinen işlemi cerrahi olarak veya lazer tedavisi ile gerçekleştirebilir.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Dil bağı konuşmayı etkilemez. Dil bağı dilin altında hareketi kısıtlayan bir yapı olduğundan kısıtladığı tek hareket dilin yukarıya çıkışıdır. Bu kısıtlama s ve r gibi seslerin oluşturulmasını güçleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri