Alıcı ya da satıcı taraf, e-Fatura'nın iptal işlemi için “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden öncelikle fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir. Bu belgenin mali mühür ile imzalandıktan sonra karşı tarafa “iptal talebi” olarak gönderilmesi ve karşı tarafın talebi onaylaması gerekir.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, tıpkı hazırlık ve gönderme süreçlerinde olduğu gibi iptal ve iade süreçlerinde de pratiklik sunar.
Temel e-fatura senaryosunda satıcı tarafından alıcıya iletilmiş olan fatura sistem tarafından direkt onaylanır. Dolayısıyla alıcı bir onay verme ya da reddetme süresi olmaksızın ayrıca bir iade faturası kesmek durumundadır.
e-Fatura Portal üzerinden e-fatura iptal etmeniz mümkün değildir. Ancak e-Fatura İptal Portalından, size gelen faturalar için yasal süre içerisinde iptal, dışında ise itiraz talebi oluşturabilirsiniz. Eğer özel entegratör sistemi kullanıyorsanız gelen faturayı kabul veya reddetmek mümkündür.
İlgili 22 soru bulundu
Gönderen tarafında iseniz bir iptal talebi oluşturabilir, alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz edebilirsiniz. Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 günü geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.
Ürün iadesi amacıyla iptal edilmesi istenen bir e-arşiv fatura varsa, faturayı gönderimi yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde iptal etmek mümkündür. Ancak 7 günü aşan durumlarda bireysel müşterinin iade faturası kesmesi gerekmektedir. Elbette bireysel müşteri şirketi olmadığı için iade faturası kesemez.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
Elektronik fatura uygulamasında gönderilmiş bir fatura üzerinde düzeltme imkanı bulunmamaktadır. Size gelen hatalı faturaların (durum mevzuat hükümlerine uygunsa) iade faturası ile geri gönderilmesi ya da ticari fatura ise reddedilmesi gerekmektedir.
E-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturalar hatalı olarak oluşturulursa iptal edilebilirler. İptal edilen e-Arşiv Faturaların bilgisi e-Arşiv faturaların raporlandığı gibi takip eden gün akşamına kadar oluşturulacak e-Arşiv Fatura raporunda GİB'e raporlanmalıdır.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Fatura bir ispat vasıtası olarak önemli delildir.
Ticari e-Fatura reddi, faturayı gönderen tarafından yapılamaz. Fatura ancak gönderim yaptığınız müşterinize ait sisteme düştükten sonra 8 gün içinde reddedilmesi durumunda iptal edilebilir. Bu durumda yeni bir fatura oluşturmadan reddedilen fatura üzerinden düzenleme yapılabilir.
İnteraktif Vergi Dairesi'nden dilekçe ile bildirmeniz gerekir. Yine aynı şekilde alıcı talebi onaylayınca işlem tamamlanmış olur. e-Arşiv fatura iptal talebi onaylamak için ise “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” bölümünü kullanabilirsiniz.
e-Arşiv ve e-fatura gönderildikten sonra sistemden herhangi bir şekilde düzeltilemez ya da değiştirilemez. Ancak teknik olarak e-arşiv faturanın iptal edilmesi mümkündür. İptal etmek istediğiniz faturaya ait bilgileri e-arşiv raporunun iptal bölümüne girmeli ve ilgili raporu GİB'e göndermelisiniz.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Ticari E-Fatura, alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarına sahip olduğu bir fatura türüdür. Ticari E-Fatura iptal işlemi için alıcı tarafa 8 günlük bir süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde E-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir.
"Temel Fatura" senaryosundaki e-Faturanın e-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal edilmesi için öncelikle faturayı düzenleyen kişinin (satıcı) iptal talebinde bulunması gerekir. İptal talebinin ardından fatura numarası ve fatura bilgilerini yazarak kendisine ait mali mühürle imzalaması gerekmektedir.
GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz. 2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir. 3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
Temel faturaların reddi mümkün olmadığı için red cevabı gönderilememektedir. Fakat fatura gönderiminden sonraki yasal süre içerisinde GİB'in oluşturmuş olduğu portal üzerinden karşılıklı olarak mali mühürler ile imzalama yapılarak faturanın iptali mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri