Yevmiye Defteri Yetmezse Ne Yapılır? Yevmiye defteri için bir yıl içerisinde kullanılacağı tahmin edilecek sayfa sayısı önceden tasdik ettirilir ancak yetmemesi halinde yeniden onay alınmadan kullanıma devam edilemez. Vergi Usul Kanunu Madde 225'e istinaden hareket edilir.
Yasal defterlerin zamanında tasdik ettirilmemesi, usulsüzlük cezasına, re''sen vergi tarhiyatına, KDV indirimlerinin reddine sebep olabileceği gibi, defterin tasdiksiz veya zamanında tasdik edilmemiş olması hali bu defterlerin sahibi lehine delil olabilme özelliğini de zedelemektedir.
19 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 28502 Sayılı Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ kapsamında; gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir Yevmiye Defteri, Envanter Defteri ve Defteri Kebiri tutmakla yükümlüdür.
Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılmak zorundadır.
Yevmiye Defteri Ne Zaman Yazdırılmalıdır? Vergi Usul Kanunu'na göre kayıtların en geç 10 gün içinde işlenmesi gerekmektedir. Muhasebe fişine işlenmesi ve işlenen fişlerin yetkili kişiler tarafından imzalanması ile kayda geçmesi durumunda 45 günlük bir süre tanınmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
2.3- Ara Tasdik (Onay Yenileme)
(1) Yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı içerisinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. (2) Onay yenilemede defterlerin türü değiştirilemez.
Buna göre ticari defterler, envanter, açılış bilançoları, yıllık gelir tabloları, faaliyet raporları, konsolide gelir tabloları, konsolide faaliyet raporları ve bu belgelerin anlaşılması için gerekli olan çalışma talimatları ve diğer işletme ile ilgili belgeler 10 yıl süreyle saklanmak zorundadır (HGB § 257/IV ve I, b. ...
Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır. Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 2,78 TL ücret alınır.
Yevmiye defterinin kapanış onayını (tasdiki) 03.07.2023 Tarihine kadar yaptırması gerekir. TTK Hükümlerine göre yevmiye defterine kapanış onayının (tasdikinin) yapılmaması halinde idari para cezası uygulanır. Kapanış onayı yapılmamış defterler ticari davalarda delil olarak kabul edilmez.
Görüldüğü üzere, Yeni TTK'da kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olup, envanter defteri için bu şekilde bir zorunluluk yer almamaktadır.
Buna göre yevmiye defterinin kapanış onayının, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, noter aracılığı ile yaptırılması gerekmektedir.
Diğer bilumum defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veyahut ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir.
1. Yevmiye Defterinin Tanımı: Muhasebede, ticari işlemlerin belgelere dayanarak tarih sırası ile, maddeler halinde kaydedildiği deftere yevmiye defteri (Günlük Defter) denir.
TTK'nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2023 yılında 31.097 TL idari para cezası uygulanabilecektir.
Ticari Defterler Tebliği'nin 3 numaralı bölümündeki 15. maddesinde kapanış onayına göre; Yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin 6. ayının sonuna dek notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
Dolayısıyla, hesap dönemi takvim yılı olan gerçek ve tüzel kişi tacirler tarafından tutulan 2021 yılına ait yevmiye defterlerinin kapanış onaylarının en geç 30 Haziran 2022 tarihine kadar noterlere yaptırılması gerekmektedir. Ancak, bu zorunluluk yevmiye defterini fizikî ortamda tutan tacirler içindir.
Defter-i Kebirin tasdiki zorunlu olmayıp, isteğe bağlı olarak tasdik ettirilip kullanılabilir. Ancak, yasal olarak bu defterin tasdik ettirilmesi zorunlu değildir. Uygulamada bu defter birçok firma tarafından tasdik ettirilerek kullanılmaktadır.
· Yevmiye Defterinin kapanış onayı 31.06.2022 tarihine kadar yapılacaktır. Yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2022) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
Limited Şirketlerde Tutulması Gereken Defterler. Limited şirketlerde; 1) Yevmiye Defteri, 2) Envanter Defteri, 3) Defteri Kebir, 4) Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri ve 5) Pay Defteri tutulması zorunludur (Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ Madde 4).
Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır. Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 2,78 TL ücret alınır.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Yevmiye defteri, günlük muhasebe kayıtlarının tutulduğu bir defterdir. İşletmeler tarafından kullanılan yevmiye defteri, günlük gelir ve giderlerin kaydedilmesine olanak tanır. Yevmiye defteri, mali durumun sürekli olarak izlenmesine ve kontrol edilmesine yardımcı olur.
Yevmiye defteri
Vergi denetimlerinde ya da ticari davalarda ilk önce yevmiye defterlerine bakılır. Ay sonlarında ya da dönem sonlarında verilen beyannameler bu defterle uyumlu olmak durumundadır. Genelde A4 sayfa formatında (eDefter gelince elektronik oldu) ve 100 ve katları sayfa sayısına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri