Yezîd Emevî devletinin üçüncü halifesidir. Genelde kabul edilen görüşe göre 41/661 yılında doğmuş, 64/683 yılında ölmüştür. Çok genç yaşta halife olmuş, yine çok kısa süren bir hilâfet döneminden sonra vefat et- miştir.
Tarihçiler, Kureyş ve Beni Ümeyye soyundan olan Yezid'in soyunu şu şekilde nakletmişlerdir: “Yezid bin Muaviye bin Sahr bin Harb bin Ümeyye bin Abduşşems bin Abdu Menaf” Bu şekilde Yezid'in soyunu ve Haşimoğullarını Abdu Menaf'a dayandırmaktadırlar.
Böyle birinin ümmet-i Muhammed'in başına musallat olmasını Müslümanlar içine sindiremiyordu. Yezid, Hüseyin'den biat ve onay alırsa, artık bu ortadan kalkacağı hesabındaydı. Eğer kendisine Hüseyin biat ederse, Hüseyin Kuran'ı, Peygamber'i, Ali'yi, Fatıma'yı, Ehlibeyt'i temsil ediyor; artık kimse karşı çıkamaz.
Hüseyin'in katilisin” deyince Yezid adama saldırmış adam da onun elinden kılıcı kapmış ve sallayınca atın kafasına gelmiş, at da kontrolden çıkıp koşmaya başlamış, eyer de kılıç darbesi ile koptuğu için yezit atın sırtında ters dönmüş ve kafası yerdeki taşlara çarpa çarpa parçalanmış.
İlgili 42 soru bulundu
Yaşadığı dönemde kimsenin karşısında durmadığı, yaşadığı coğrafyada hükmettiği ülke sınırlarında herkesin kendisine biat ettiği, biat etmeyenin, karşı çıkanın, eleştirenin, aleyhinde konuşanın, zulme maruz kaldığı bir Hükümdardır.
Sual: Yezide lanet etmek caiz midir, o kâfir mi idi? Yezidin kâfir olduğuna dair bir delil bulunmadığı için ona da lanet edilmez. Ama yukarıda bildirdiği gibi, Allah ve Resulünü incitenlere lanet olsun demekte mahzur olmaz.
Hüseyin'in (a.s.) başı getirildiği zaman İbn-i Ziyad yemek yiyordu. (İbn-i Sa'd, Tabakat, c.5, s.100). Hz. Hüseyin (a.s.)'ın başı büyük bir tas, leğen içinde getirilip İbn-i Ziyad'ın önüne konuldu.
Daha sonra Kerbelâ'da Emevî ordusu tarafından kuşatıldı ve Yezîd'e biat etmesi istendi. Hz. Hüseyin bunu kabul etmeyince 10 Muharrem 61 (10 Ekim 680) tarihinde beraberindekilerden yetmiş iki kişiyle birlikte feci şekilde öldürüldü.
Yezid Döneminde Kâbe'nin Yakılması
Muaviye Dönemi'nde Kâbe'nin yakılması ve Abdullah b. Zübeyr'i kuşatan Emevi ordusunun bu işle itham edilmesidir. Yezid döneminde gerçekleşen bu ikinci ithamda bazı tarihçilerin gerçeğin hilafına haksızlık yaptıkları anlaşılmaktadır.
Kerbela katliamı'nın intikamını hicretin 67nci yılında Muhtar'ı Sakafi almıştır. Onun bu kıyamında ki başlıca felsefesi ”Dinimiz bize Hüseyin'in katillerinin Ellerini kollarını sallayarak güvende ve cezasız yaşamalarına müsaade etmez.
Yezîd'in karısı, halife Osman'ın torunu "Sudha", onun bu düşkünlüğünü bilip gayet güzel, fakat yüksek fiyatla bir esir kız satın alıp hediye ettiği; bu kızın adına "Hababah" denildiği; II.
Yezid, Emevi kabilesi halifelerindendir. Yezidi inacı ise, Orta Doğu'da yapılanmış bir inanç sistemidir. Dolayısıyla birinin, bir diğeriyle hiç bir alakası yoktur. Yezid, Emevi hükümdarlığının kurucusu ve ilk halifesi olan Muaviye bin Ebu Sufyan'ın oğludur.
Babası Muaviye'den farklı olarak Yezid, kimseden çekinmeden İslam'dan uzak yaşantısını ve itikadını aleni bir şekilde sürdürmüştür. "Yezid, Hz. Peygamber (s.a.v.) ve O'nun davetine düşmanca tavrı ile tanınan Emevî hanedanına mensup bir kimsedir." 647 yılında Şam'da doğmuştur.
Sayıca fazla olmayan Kûfeli taraftarları Yezid'in yandaşları tarafından bastırıldı. Hüseyin ve beraberindekiler Kerbelâ'da Yezid'in 4500'e yakın adamıyla karşılaştılar. Burada meydana gelen savaşta Hüseyin ve taraftarlarının hepsi öldürüldü ve ailesi esir alındı.
26 (647) veya 27 (648) yılında Dımaşk'ta doğdu. Annesi Yemen asıllı Kelb kabilesinden Meysûn bint Bahdel'dir. Babası Muâviye, oğlunun çöl ortamında yetişmesini sağlamak amacıyla onu annesiyle birlikte Kelb kabilesinin yaşadığı Tedmür civarındaki bâdiyeye gönderdi. Yezîd burada bedevî hayatının şartlarına göre büyüdü.
Yezidiler ya da Ezidiler çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa verilen isimdir. Bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına Yezidilik ya da Ezidilik denilmektedir. Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak'ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar.
Şia'ya göre Oniki İmam'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti'nin bir Emevi saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emeviler tarafından öldürülmüştür.
Kufe Valisi Ubeydullah, Ömer'e Hazreti Hüseyin'den Yezid adına biat almasını, aksi halde suyla bağlantısının kesilmesini emretti. Biat teklifini kabul etmeyen Hazreti Hüseyin ve ailesinin, susuz bırakılması için tedbir alındı.
Kerbela (Arapça: كربلاء; Karbalā'), Irak'ın bir şehri. Bağdat'ın 100 km güneybatısındadır. Hüseyin bin Ali'nin döneminde El-Kadiriye ve Şat-ül Fırat olarak da bilinirdi. 2003 sayımına göre nüfusu 572,300'dür. Kerbela ilinin başkentidir.
72 KİŞİ ŞEHİT OLDU
Hüseyin ve beraberindekiler, zulme boyun eğmemek için çarpışarak Allah yolunda ölmeyi tercih etti. Yaptığı zulüm karşısında ordusunun isyanından çekinen Ömer bin Sa'd, ilk oku atınca taraflar arasında çarpışma başladı. Çarpışmada, Hz. Muhammed'in torunu Hz.
İmam Hüseyin Türbesi (Arapça: مقام الامام الحسين) veya diğer kullanımıyla İmam Hüseyin Camii, Irak'ın Kerbela şehrinde yer alan ve Şiilik inancına göre On İki İmam'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali'nin mezarının bulunduğu türbe ve cami.
Bu hadisin izahında şöyle denilmektedir: “Çünkü lanet, mümini ahiret nimetlerinden mahrum olmasını istemektir, bu da onu öldürmekle aynı anlama gelir ve günahtır.” Lanetten uzak durmanın bir sebebi de eğer lânet edilen kişi, gerçek anlamda lâneti hak etmemiş birisi ise, o lanet söyleyen kişiye geri dönüp gelmektedir.
Gerçekten, apaçık belgelerden indirdiklerimizi ve insanlar için kitapta açıkladığımız hidayeti gizlemekte olanlar; işte onlara, hem Allah lanet eder, hem de (bütün) lanet ediciler. Bakara Suresi, 161. ayet: Şüphesiz, inkar edip kafir olarak ölenler, Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti bunların üzerinedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri