Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Evet, taş evlerde de genellikle taşlardan yapılmış kolonlar kullanılabilir. Taş evler, temel yapı malzemesi olarak taşı kullandığı için, taşların çeşitli şekillerde kullanıldığı gözlemlenebilir.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Binanın yapımı ve tasarımı da büyük bir rol oynar. Doğru bir yapısal tasarım, binanın deprem şiddetini absorbe etmesini sağlayabilir. Taş evler, doğal olarak yüksek ağırlıkları nedeniyle daha sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu da binanın deprem sırasında daha az zarar görmesini sağlayabilir.
Taş ev ustası Mustafa Safitürk, "Ben taş ev ustasıyım. Bölgede çok sayıda taş ev yaptım, taş evler çok sağlıklıdır. Taştan yapılan evlerin 300 yıla kadar ömrü olur. Bir taş evi en geç 2 ayda bitirim" şeklinde konuştu.
İlgili 28 soru bulundu
Taş, eskiden beri en çok kullanılan yapı malzemesidir. Hem yaz ve kış aylarında yalıtım sağlıyor; hem de 9 şiddetinde depreme dayanıyor.
Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar. Soğuk, kar, yağmur ve sıcak gibi çevresel ve doğal pek çok faktöre karşı taş en doğru ve önemli seçimdir.
En sağlam yapı malzemesi olarak kabul edilen beton kullanılarak yapılan prefabrik evler zemine daha sağlam oturur. Beton prefabrik yapılar içinde oturan insanları doğal afetlerde zarar alması olasılık dışıdır. Beton prefabrik evler diğer malzemelerden yapılan evlere nazaran hava şartlarına göre daha dayanıklı olur.
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 40-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir.
Taş evler, çoğu zaman çok pahalıdır. Fiyatlar, evin büyüklüğü, taşların cinsi ve işlemelerin kalitesine göre değişebilir. Ayrıca, taş evin kurulması için gerekli çalışma süresi de dikkate alınarak fiyat değişikliği olabilmektedir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Taş evler uzun ömürlü, doğaya uyumlu ve insanlar için hiçbir zararlı madde içermeyen evler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür yapılar klasik betonarme yapılardan biraz daha maliyetli olsa da daha uzun ömürlü oldukları için sıkça tercih edilmektedir.
Bu nedenle tek katlı yapılar ile ilgili olarak en önemli konu, temelden başlayarak çatıya kadar her aşamada deprem etkisi düşünülerek inşa edilmesi oluyor. Sağlam ve esnek yapıda inşa edilecek olan evler, depremde sarsıntı yaşasa bile yıkılmıyor ve zarar oluşturmuyor.
Ses yalıtımı sağlar. Yangın ve deprem gibi afetlere karşı güvenilir yapılardır.
Taş ev maliyeti 2023'de ortalama bir taş evin maliyeti, metrekare başına 15.000 TL ile 25.000 TL arasındadır. Bu fiyat, evin boyutuna, konumuna ve kullanılan malzemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, büyük bir taş ev inşa etmek, küçük bir taş ev inşa etmekten daha pahalı olacaktır.
Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
Kesme taş evler düzgün dikdörtgen levhalar şeklinde doğranan taşların kullanımı ile meydana getirilir. Kırma taş evlerde işe taşev taşı denilen doğal taşlar kullanılmaktadır.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Deprem kuvvetine karşı koymanın bir yolu, temel izolasyonu adı verilen bir yöntemle binanın temelini yerden “kaldırmaktır”. Temel izolasyonu, çelik, kauçuk ve kurşundan yapılmış esnek pedlerin üzerine bir bina inşa etmeyi içerir.
Taşın doğal yapısından dolayı zaten yalıtım özelliklerine sahiptir. Eskiden ısıtma sistemi olmadığı için doğal olarak ısıtmanın en akılcı yolu taş ve toprak yapısıydı.
Taş ev yapımı diğer alternatiflere kıyasla daha maliyetli olduğu için çok tercih edilmese de bu özel mimari yapıların sayıları her geçen gün artmakta. Pek çok kişinin hayalini süsleyen taş evler, özellikle sofistike görünümlerinden dolayı son yıllarda biraz daha popüler hale gelmeye başladı.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri