Kişinin ağız ve diş yapısı, 20'lik dişlerin ne zaman ve ne kadar sürede çıkacağını belirleyen temel faktördür. Akıl dişlerinin çıkma sürecinde aşağıdaki durumlar yaşanabilir. Ağız içinde 20'lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20'lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
Herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaması ve diğer dişlere zarar vermemesi adına 20lik dişlerin çekilme ihtimali bulunabilir. Ancak bu süre zarfında ağrıyı minimum düzeyde tutmanız için ağız bakımına ekstra önem vererek ve soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir. Her insan için sorun olan bu diş, neden olduğu ağrılar yüzünden insanların gündelik hayatını bile etkileyebilmektedir. Dişlerin çıkmasında belli bir sıralama olduğu için en son olarak 20'lik dişler çıkar.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20'lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik, morarma gibi durumlar hastadan hastaya değişim gösterir. Yoğun ağrının 48 saat içinde geçmesi, sızının ise ortalama 10 gün içinde kaybolması beklenir. Kimi vakalarda sızının tamamen geçmesi üç haftayı bulabilir.
Ameliyat sonrasında ağız açma ve kapama işlemlerini yavaş ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirmek şişliği daha fazla tetiklemekten kaçınmak için önemlidir. Şişlik genellikle zamanla azalmaya başlar ve birkaç hafta içinde tamamen geçer.
İlgili 35 soru bulundu
Ağız içinde 20'lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20'lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
20'lik diş ağrısına ne iyi gelir? 20'lik dişler nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için, ağrının olduğu bölgeye buz uygulanarak gargara ile ağız temizliği yapılabilir. Bunun yanında ılık su ile çalkalama yapmak da 20'lik diş ağrısına iyi gelebilecek yöntemler arasında yer alır.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
20 yaş dişleri ağız içine yerleşen son dişlerdir. Halsizlik gibi belirtiler yaşamanızın nedeni, bu dişlerin çıkarken yarattığı bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Ağızda yeterli alan olmadığında sıkışabilir veya yanlış yönde çıkabilir. Bu durum iltihaplanma, şişlik ve ağrıya neden olabilir.
20'lik dişler dar olan bölge nedeniyle tam çıkamadıkları için üstlerinde bulunan diş eti parçasının arasına yemeklerin artığı kaçar. Bu artıklar burada bakteri ürer ve iltihaplanır. Dişin çevresinde bulunan diş etinin iltihaplanması ile diş eti şişer. Dişetinin şişmesi ile şişlik, apse ve ağrı oluşur.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
20'lik diş çürürken o bölgeye çok rahat ulaşılıp fırçalanamadığından yanındaki dişi de çok kolay çürütebilir. Bütün bu durumların yaşanmaması için 20 yaş dişlerinden kolay vazgeçilmektedir. Pek sorun çıkarmamış ama karşılığında diş bulunmayan 20'lik dişlerin de çekimine karar verilebilir.
Diş etindeki geçici tahrişten ve kızarıklıktan kaynaklanan ağrılar birkaç gün içinde kendiliğinden de çözülebilir. Ağrı kesici kullanmak da kendiliğinden düzelecek olan problemi ağrısız atlatmak için faydalı olabilir. Bir hekim bilgisi dahilinde ilaç kullanmak önemlidir.
Yirmi yaş dişi pek çok genç ve yetişkinin sıkıntılı süreçlerinden biridir. Çünkü yirmilik dişler çıkarken özellikle ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrı yaratabilir ve diş çürüklerine neden olabilir. 20'lik diş ismi 17-21 yaş aralığında çıktığı için böyle adlandırılır.
Her 20 yaş dişi çekilmeli diye bir zorunluluk yoktur. Toplumda 20 yaş dişleri çok gereksiz gibi bir algı var. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyon gördüğü yani karşısındaki dişle üst üste kapanabildiği takdirde normal herhangi bir dişten hiç farklı değildir.
20'LİK DİŞİN ZARARLARI
Bazı yirmilik dişler kısmen görünse bile bazen tamamen gizli kalabilmektedir. Yirmilik dişler çene içinde ters veya yatay büyüyebildikleri için, diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir. Yirmilik diş çıkış sürecinde zaman zaman diğer dişler tarafından engelle karşılaşır ve çene kemiğine gömülü olarak kalır.
Şiddetli diş ağrısı özellikle geceleri başlar. Çünkü hormonal değişiklikler ile damar içi basıncın artması ve damarsal genişlemeler, geceleri ağrıyı daha şiddetli hissetmenize sebep olur. Gece başlayan diş ağrısı için yapılabilecek en doğru hamle, ağrı kesici bir ilaç alarak en yakın diş hekimine gitmektir.
Bir diğer deyişle diş etlerinde herhangi bir sorun bulunmayan ve yirmilik dişini güvenle çıkarabilen kişiler dahi ağrı ve sancı hissedebilir. Bunun sebebi dişin büyüme süreciyle birlikte diş etlerinin yarılması, diş köklerinin zorlanması ve çene kemiğinin büyüyen dişe alan açmak için genişlemesidir.
En yaygın olarak kullanılan anti-enflamatuar ilaçlar arasında ibuprofen ve naproksen bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri