Solunum yolu hastalıklarının genel belirtileri arasında ateş, gögüs ağrısı ve göğüste sıkışma, hızlı ve düzensiz nefes alma, hırıltı, iştahsızlık ve halsizlik sayılabilir. Çocuklarda öksürük kuru veya ıslak olarak görülebilir.
Solunum sistemi hastalıklarının (kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri, kistik fibrozis, astım, pnömoni, tüberküloz) oluşum nedenleri arasında genetik etmenler, yaş, cinsiyet, ırk, enfeksiyonlar gibi faktörlerin yanı sıra sigara içme veya sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği, mevsimsel faktörler, ...
İlgili 15 soru bulundu
Tam Tıkanma Belirtileri
Nefes alamaz. Acı çeker, ellerini boynuna götürür. Konuşamaz. Rengi morarmıştır.
Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir. İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Solunumun temel organı akciğerlerdir. Göğüs boşluğunda asılı olarak bulunan akciğerler pembemsi renkte süngersi yapıdadır.
Solunum Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Solunum yetmezliği, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, öksürük, şiddetli baş ağrısı, yüksek tansiyon, uyuşukluk ve yorgunluk hissi, bayılma, panik atak gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Göğüs Hastalıkları Nelerdir? Branş dahilinde yer alan tüm akciğer hastalıklarının tetkik, takip ve tedavisi, göğüs hastalıkları bölümü hekimlerince yapılır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Sıcak bitki çayları: Özellikle papatya, adaçayı, rezene ve ıhlamur gibi bitki çayları, üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi bir tercih olabilir. Sıcak su ve tuz: Tuz, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ağız ve boğazda bulunan iltihabı azaltır.
Deride döküntü, nefes darlığı ve iştahsızlık enfeksiyon belirtilerinden bazılarıdır.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Üst Solunum Yolu Alerjisi Nedir? Üst solunum yolu alerjisi, solunum yollarında bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjenler olabilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görüleni akut bronşittir. Kış aylarında daha sık görülür. Akut bronşit, basit bir nezle, larenjit veya farenjitin bronşlara inmesiyle ortaya çıkar. Bronşitin etkeni yüzde 90 oranında virüsler, daha nadiren de bakterilerdir.
Tam Solunum Yolu Tıkanması
Kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. Kişi kendisine sorulan sorulara sıklıkla cevap veremez. Yardıma ihtiyacı olduğunu anlamanın yolu bu tipik görüntünün farkına varmaktır. Tam tıkanmada kişiye Heimlich Manevrası yapılmalıdır.
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır.
İlkyardım: -Soluk yolu açıklığı sağlanır. -Solunumu durmuşsa suni solunum yapılır. -Sıkı elbiseler gevşetilir. -Yan yatış pozisyonu veya yüz üstü pozisyon (koma pozisyonu) verilir. -Kazazedeye sıvı gıdalar ağızdan verilmez. Dolaşım sisteminin merkezi kalptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri