Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir. Ancak müteahhitlerle özel bir anlaşma yapılıp bu konu farklı şekillerde de halledilebilir.
7- Bakanlıkça Yıkım Kararı
Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır. Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur.
İmar planı ve inşaat ruhsatına aykırı olarak yapılan yapıların inşaatını durdurma ve yıkım işlemleri hakkında karar alma yetkisi belediyelere aittir. Belediye genel olarak yapıların ruhsat ve gereklerine uygun olarak yapıldığını denetlemek zorundadır.
Eski bina yıkım kararı nasıl alınır sorusunun cevabı aslında gayet basit. Vatandaşlar oturdukları binadan şüpheleniyorsa oturdukları meskene bağlı olan belediyeye dilekçe yazmak zorunda.
Gökçe, “İlgili kanuna göre yıkılan veya ağır hasar gören yapı ile mülkiyet ilişkisini belgeleyebilen kişiler hak sahibi sayılıyor. Bu kapsamda; afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları veya işyerleri yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler hak sahibi statüsünde yer alıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Birden fazla konutu olup konutları ağır hasar alan ya da yıkılanların kaç konut hakkı olur? Tek bir konut hakkı olur.
Muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olan binalar “riskli yapı” adı verilir. 6306 Sayılı kanun kapsamında; içinde yaşayanların can güvenliğini riske atmamak için, riskli yapılara yıkım kararı verilir.
İdarenin hukuka aykırı olarak verdiği yıkım kararlarına karşı, hak sahiplerinin itiraz ve/veya iptal davası yoluna başvurmaları mümkündür. Yıkım kararı işleminin iptali davalarında yürütmenin durdurulması talep edilmesi hususu son derece önem arz etmektedir.
Yıkım kararları, yapı tatil tutanağına dayalı olarak ruhsata uygun hale getirilmediği hallerde belediye encümeni veya il idare kurulu tarafından onaylanmak suretiyle ve kolluk kuvvetlerince tatbik edilir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Yıkım kararları zamanaşımına uğramaz ve sonraki yıkım kararı önceden verilmiş yıkım kararını ortadan kaldırmaz.
Hak sahipleriyle alınacak tahliye ve yıkım kararından sonra, binanın yeniden inşası için bir müteahhitle anlaşılması gerekir. Bu anlaşma kat karşılığı ya da nakit ödeme şeklinde olabilir. Yeniden inşa kararı almak için hak sahiplerinin katılımıyla yapılacak toplantıda üçte ikilik çoğunluk yeterlidir.
Riskli Yapı Olduğu Tespit Edilen Bina Kaç Gün İçerisinde Boşaltılmalı? İdare tarafından altmış günden az olmayacak şekilde bir süre verilecektir. Yapı verilen bu süre içerisinde boşaltılmalıdır. Eğer bu sürede yapı boşaltılmaz ise İdarece otuz günü geçmeyecek şekilde ek süre verilecektir.
Dava açma süresi işleme dair tebliğin edilmesinden itibaren başlar. İnşaat durdurma ve yıkım kararı dava açma süresi hak düşürücü bir niteliğe sahip olup 60 gün içinde dava açılmalıdır.
Cevap: Yapı malikleri ve kanuni temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılır. Soru (9) – Risk tespiti yaptırmak istediğimiz betonarme binalarda her kattan karot örneği almak gerekir mi ?
Yıkım Kararı Yürütmenin Durdurulması
İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca idarenin vermiş olduğu yıkım kararlarına ya da yapı tatil tutanağına itiraz edilebilir. Yıkım kararları karşısında direkt iptal davası yoluna başvurulabileceği gibi itiraz yoluna başvurulması da mümkündür.
İmar Kanunu'nda ruhsat olmadan veya ruhsat ve eklerine aykırı biçimde yapı ortaya koyulduğunun ilgili idare tarafından veya fenni mesulce belirlenmesi durumunda, yapının mühürlenerek inşaatın durdurulacağı belirlenmiştir. Şayet ki yapı ruhsata uygun hale getirilmezse yıkım kararı verilir.
Yıkılması planlanan binalar için projeyi hayata geçirmeden önce ilgili belediyelerden yıkım ruhsatı alınması gerekmektedir. Eski, hasar görmüş veya riskli olması gibi sebeplerle yıkılması kararlaştırılan binalar için bu ruhsatın alınması zorunludur.
Belediye encümeni ya da il özel idaresi encümeni imar para cezası kestiğinde ilgili kişiye karar tebliğ edilir. İmar para cezasına itiraz ve dava açma süresi ilgili kişiye tebligat yapıldığı tarihten itibaren başlar. Söz konusu durumda ilgili kişi 60 günlük dava açma süresini kullanma hakkına sahip olur.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yerel yönetimlere yapılacak başvuru ile bina yıkımı için ilk adım atılmış olacaktır. Bu konuda yetkili otoriter olarak kabul edilen belediyeler ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü ilgili aşamaları takip eden ve bu konuda onay verecek olan mercilerdir.
Yıkım Ruhsatı
Başlama süresi ruhsat tarihinden itibaren bir ay olup, üç ay içinde yıkım bitirilmediği takdirde ruhsat hükümsüz kalacaktır. Bina tamamen boşaltılmadan; su, gaz, elektrik bağlantıları ilgili idareler tarafından kesilmeden ruhsat tanzim edilemez.
Ayrıca yıkılan binalardaki bağımsız bölüm sayıları ile TOKİ'nin elindeki tip projelerdeki bağımsız bölüm sayıları, arsa payları, hisse oranları hiçbir şekilde uyuşmayacaktır. Bu yüzden devletin yıkılan binaları yeniden tip projelerle inşa edip sahiplerine teslim etmesi hukuken mümkün değildir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri