700 metre uzunluğundaki kalede, araları mazgallı ve ikişer katlı 8 yuvarlak burç bulunmaktadır. Mazgalların ortaları ateş etmek için delikli bırakılmıştır. İncelikle işlenmiş dış duvarlarıyla sanatsal bir değere de sahip olan
Nitekim Seyahatname' de de kale içinde çok sayıda, hatta sürüler halinde yılanların olduğundan, yılan ısırmasından helak olan kişilerden ve boynuzlu, ensesi tüylü bir yılanın varlığından söz edilir. Bir başka rivayete göre ise kalenin içi sütle beslenen yılanlarla doludur.
Adana Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yılankale'nin, jeopolitik açıdan hem Çukurova'yı hem de İpek Yolu'nu kontrol etmek için yapılmış bir Ortaçağ savunma ve gözetleme kalesi olduğunu söyledi.
Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır.
Halk arasında “Şahmeran Kalesi” diye bilinen kalede Şeyh Meran adında bir kişinin yılan yetiştirip terbiye ettiği kale hakkında söylenen rivayetler arasındadır. 1671 yılında burudan geçen Evliya Çelebi Şahmeran Kalesinde ensesi tüylü ve boynuzlu yılanların yaşadığını alaycı bir dille ifade etmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Anadolu'da önemli bir simge olan ve halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran”; aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır.
Yılan Kalesi Adana'nın Ceyhan ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunur. Bunun yanı sıra oldukça sarp bir tepenin üzerinde bulunan Yılan Kalesi 11. yüzyılda İpek Yolunu kontrol etmek ve korumak için yapılmış bir yapıdır.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Yılan Kalesi Adana'nın 40 km. doğusunda, Ceyhan'a 13 km. mesafede ve Ceyhan Nehri kenarında önemli bir kaledir. Bizans döneminde (Doğu Roma İmparatorluğu) Çukurova Ovası'nda bir tepe üzerine inşa edilmiştir.
Yilan (Çince: 宜蘭市; pinyin: Yílán shì), Tayvan'ın Yilan ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 29.408 km² olan şehrin nüfusu Aralık 2014 tarihi itibarı ile 95,885'tir.
Kanada'da bulunan Narcisse Yılan Mağaraları, yılan meraklılarının akınına uğruyor. Şurada Paylaş! Çekilen bu görüntüler, yılanlardan pek korkmayanların bile tüylerini diken diken edebilir. Şurada Paylaş!
Anavarza Kalesi, Ceyhan Kozan yolu üzerinde yer alan Dilekkaya Köyü'ndeki sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Adana'ya yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Kozan ile Ceyhan arası bu köye ulaşım kolaydır.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en. ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan. koca engerek yılanı görüntülendi.
Anadolu'da Şahmeran'ın yaşıyor olabileceği söylenen çok yer mevcuttur. Bir rivayete göre Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşar. Gaziantep'in ilçesi Islahiye'nin Şahmaran mahallesi (köyü) Şahmaran dağı eteğine kurulmuştur.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir. Kemirgenler, kemirici olarak bilinen bir takımdır. Memeli sınıfında bulunan bu takımda yılanların en sevdiği hayvanlar olan sincaplar, tavşanlar, mirketler, diğer sürüngenler, hamsterlar yer alır.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Maran ise 'yılanlar' anlamına gelmektedir. Efsaneye göre bu yılanlar, Tarsus civarında yerin yedi kat altında yaşarlarmış. Günümüzde sanılanın aksine, maran ırkı oldukça akıllı ve şefkatli bir ırkmış. Yılanların şahı Şahmaran ile birlikte barış içerisinde yaşarlarmış.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Bir türlü sonuca bağlanamayan, çözümlenemeyen, uzayıp giden (mesele ya da iş).
Yılanlıkaya, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.
Yılankale, Adana Ceyhan yolu E-5 karayolu üzerinde anayoldan 3 km uzaklıktadır. Özel araçla gidilebileceği gibi toplu taşıma ile gidilmek istenirse Adana-Ceyhan araçları tercih edilmelidir. Kalenin eteğinde Ceyhan Nehri'ne hâkim bir işletmede manzara izleyerek yeme&içme imkanı bulunmaktadır.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri