İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Gaziantep'teki en önemli geçim kaynakları, tarım, hayvancılık, enerji kaynakları, el sanatları, sanayi ve ticarettir. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin tamamlanması ile kentte tarımın daha gelişmesi planlanıyor.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu'nun en gelişmiş ilidir. Gelirinin % 40'ı tarımdan, % 25'i sanâyiden sağlanır. Faâl nüfûsun % 60'ı tarımda çalışır Önemli bir ticâret merkezidir.
KİLİS EKONOMİSİ
İlimizin tarımında önemli bir yer tutan zeytin, üzüm ve buğday ürünleri aynı zamanda imalat sanayinde; pekmez, alkol, zeytinyağı ve bulgur üretim tesislerinde girdi olarak kullanılmaktadır.
GAZİANTEP'İN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birleştiği noktada konumlanan Gaziantep Suriye'ye komşu sınır ilimizdir. Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof dağlarının bulunduğu ilde ayrıca Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Çukurova'nın kalbinde yer alan Adana ili; 1.4 milyon ton narenciye üretimi ile Türkiye üretimin %28'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 1 milyon ton karpuz üretimi ile Türkiye'deki karpuz üretiminin %25'ini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Diyarbakır'da 650 bin hektara yakın bir alan ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürün olup, sebze ve meyvecilik gelişmektedir. Tarım yapılan alanın % 89'unda tahıllar ve diğer bitkisel ürünler yetiştirilmektedir. % 5'lik alanda sebze ve meyve üretilmektedir.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Hava özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında çok sıcaktır. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ise çok soğuktur. Gaziantep'te ölçülen en yüksek sıcaklık 44 °C, en düşük sıcaklık ise -13 °C'dir. Haziran-Eylül arasında Gaziantep, en az yağışı alır.
İlçemizde ekonomik öneme sahip ürünler olarak antepfıstığı, pamuk, buğday, ve karışık sebze yetiştiriciliği gelmektedir. Bu ürünlerin yanı sıra; sarımsak, arpa, ceviz, nar, elma, dut, zeytin, kiraz, armut yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ
Tarımda, buğday, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya ve turp ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca yağlık zeytin, portakal ve kiraz üretimi de önem arz etmektedir.
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Geleneksel Gaziantep El Sanatlarını; Sedefçilik, Bakırcılık, Kutnuculuk, Aba Dokumacılığı, Yemenicilik, Antep İşi El İşlemeciliği, Gümüş İşlemeciliği, Antep kilim ve halı dokumacılığı, Küpçülük, Kuyumculuk, semercilik, müzik aletleri yapımcılığı olarak sıralayabiliriz.
Tarım alanlarında yaygın olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, biber, zeytin, üzüm, mercimek, nohut antepfıstığı, nar, kuru soğan, karpuz, domates, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir Gaziantep'te pamuk ekim alanın en geniş olduğu yer İslâhiye'dir.
Gaziantep'te metal ve makine sanayi ilimizin ana sanayi dalları olan gıda, tekstil ve plastik sanayine dayalı olarak gelişmiştir. Gaziantep, değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında, Türkiye'de önemli bir yere sahiptir.
Gaziantep'in en büyük ilçesi olan Nizip, sanayi tarım ve ticaretin Gaziantep'te en çok yapıldığı bölgedir.
Gaziantep'te ki Alevi yerleşim sayısı 39'dur. 11 tane Yavuzeli, 8 tane Araban, 6 tane Nurdağı, 8 tane Şahinbey, 2 tane İslahiye ve 3 tane Oğuzeli ve 1 tane Nizip ilçesinde Alevi yerleşimi vardır.
2.Gaziantep Adı
Yöre halkı tarafından Antep olarak bilinen şehrin eskiden resmi adı Aynitap-Ayıntap idi. Ayıntap adının kökeni ile ilgili çok değişik rivayetler mevcuttur (Güzelbey, 1987: 30).
Kebap cenneti Gaziantep'in en sevilen ve en bilinen kebaplarından biri Ali Nazik kebabı. Altı közlenmiş patlıcanlı, sarımsaklı yoğurtlu Ali Nazik kebabı tercihe göre kıyma kebabı ya da kuşbaşı et ile yapılıyor.
Antep peyniri, peynir soslu haşlanmış yumurta, mücver içi ve Antep peyniriyle hazırlanmış börekler, yeşil zeytin, patates ve nohut piyazları, mevsimine göre yabani semiz otu, cacıklı Arap köfte, ciğer kavurma, kayısı, çilek, fıstıklı kabak reçelleri, bal, saf sahan kaymağı, sıcacık ekmekler ve sınırsız çay yer alıyor.
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Edirne ilinde önemli tarım ürünlerinin başında çeltik, ayçiçeği ve buğday gelmektedir. Bölge arazileri çok verimlidir. İl topraklarının verimliliği buğday, ayçiçeği ve çeltik gibi ürünlerde dünya verim ortalamasının üzerinde ürün vermesi ile kanıtlanmıştır.
Malatya halkının birçoğu geçimini tarımsal faaliyetlerle sürdürür. Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri