Saksı Değişimi Bu işlemi ilkbaharda yapmalısınız.. Çok gözenekli bir alt tabaka kullanın, böylece sulama sırasında su iyi süzülür ve kökler hava alma imkanına sahip olurlar.
Toprak ve saksı seçimi: Yılbaşı kaktüsü için humuslu, su tutuculuğu yüksek ve havadar toprakları tercih etmelisiniz. Saksı olarak ise yine fazla suyun akıp gidebileceği drenaj delikleri bulunan, köklerin rahat edebileceği büyüklükte (fazla küçük seçmemelisiniz) bir saksı uygun olacaktır.
Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen çiçek, aydınlık odaları sevmektedir. Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir.
Kısacası bitkilerin/çiçeklerin saksılarının zaman zaman değiştirilmesi gerekir. Saksı değişimi için en uygun zaman genellikle ilkbahardır. Ancak bitkinizin türüne göre bu durum değişebilmektedir. Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur.
Sonrasında şubattan marta ve eylülden aralık ayına kadar kadar dinlenme evresine geçer. Diğer dönemlerde ise büyüme sürecini tamamlar. Çiçeğin çoğaltılması için en uygun zaman aralığı mayıs ve haziran aylarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Yani çiçeğiniz uygun koşullarda sağlıklı bir şekilde büyüme gösterir. İlk olarak çiçeğin ışık ihtiyacı karşılanmalıdır. Yılbaşı çiçeği fazlasıyla gün ışığı isteyen bir bitkidir. Işık İhtiyacı yeterli oranda karşılanmadığı taktirde çiçeğiniz büyüme gösteremez, bir zaman sonra ise çürür.
Yılbaşı çiçeği budama için çiçekleri döküldükten sonra işlem yapmalısınız. Bu bitkinin budanması için en doğru zaman ilkbahar ayları olacaktır. Çok fazla dallanan ve budaklanan bölgelerde steril bir makas yardımıyla budama yapabilirsiniz. Doğru budandığında kestiğiniz bölgelerden tekrar dallanacaktır.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın.
Çok büyük saksılar bitkinizin kökleri için sağlıklı değildir, aynı şekilde küçük saksılar da vitamin konusunda yetersiz kalabilir. Yeni saksıyı bir süre suyun altında bekleterek suyu emmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bitki nemli bir ortama sahip olur. Yeni toprak ile eski saksı kullanmamalısınız.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri.
#Yılbaşıtomurcuk yılbaşı çiçeği sıcak yerden hoşlanmaz soğuk yeri sever eyerki siz yılbaşı çiçeği üşümüş diye ev içinde alırsanız tomurcuklu ise döker çiçekli use döker çiçek açmamışsa açamaz ev içerisinde sıcak odada ve halen sıcak yerde tutmaya devam ederseniz kökler çürür dalları dökülür kışın sıcak odaya almayın.
Konumlandırma. Yılbaşı kaktüsü çiçeği aralık ile şubat ayları dışında, yaz aylarında, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Yılbaşı kaktüsünün bulunduğu ortam aydınlık ve havadar olmalıdır.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur? Kokina çiçeği ılık ortamlardan hoşlanan bir bitki türüdür. Bu nedenle eğer ki bulunduğu ortamdan hoşnut değilse ya da suyu az geldiyse hemen yapraklarını buruşturmaya başlayacaktır.
Yılbaşı çiçeği düzenli sulanmalıdır. Ancak çiçekli döneminde sulanmayı sevmezler. Yaz boyunca eğer dışarıda ve rüzgar alan bir yerde tutuyorsanız toprak yarıdan fazla kuruduğunda mutlaka sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olursa çok daha iyi olur.
Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Açar? Kaktüsgillerden olduğu için sene boyunca yeşilliğini koruyan yılbaşı çiçeği kış mevsiminde çiçek açar. Farklı renkteki çiçekleri salkım şeklinde dökülebilir. Çoğunlukla aralık sonu, ocak başı açtığı görülen bu bitki de lakabını bu zaman aralığından almaktadır.
Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir. Önceki bitkiden kaynaklanan bir hastalık varsa, yeni bitkiye geçmemesi için bu çok önemli bir noktadır, dezenfeksiyon için çamaşır suyu da kullanılabilir.
Deliksiz saksı çeşitleri genellikle salon veya büyük saksı çiçeklerinde tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra kökleri veya yaprakları büyük olan çiçeklerde de deliksiz saksı tercih edilebilmektedir. Deliksiz saksılarda yapılan en büyük hata ise saksı altına tabak koymamaktır.
Saksı Toprağı Nasıl Güçlendirilir? Saksı toprağını güçlendirmek istiyorsanız bitki besini veya katı, sıvı gübre kullanabilirsiniz.
Bitkinin ihtiyaç duyduğu her dönem toprağı değiştirilebilir. Dönem olarak, bitki toprağını değiştirmek için çoğunlukla bahar ayları tercih edilir. Bitkiler kış zamanı çoğunlukla uyku dönemindedir. Bitkinin ilerlemesi kış dönemi çok fazla olmaz.
Genellikle bitkilerin büyüme dönemleri olan ilkbahar ve yaz ayları, bu işlemi gerçekleştirmek için uygun zamanlardır. Bu dönemde bitkiler aktiftir ve yeni toprağa adapte olmaları daha kolaydır. Bununla birlikte bitkilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı zamanlarda da toprak değişimi yapabilirsiniz.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
Yılbaşı çiçeği kokinalara 1 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde bakmak aslında mümkündür. Kokinalar, ne dış mekan soğuğuna dayanabilir ne de aşırı sıcak ortamdan hoşlanır. Haftada 1-2 defa kök kısmından sulama yapılması gerekir. Bu şekilde kokinalarınızın keyfini uzun süre çıkarabilirsiniz.
Kokinanın mutluluk, huzur ve şans getireceğine inanılıyor. Bu yüzden de kokinanın yılbaşı çiçeği olarak adlandırılması şaşırtıcı değil. Rivayete göre eğer evinizdeki kokinalar bir sonraki yılbaşına kadar renkleri bozulmadan aynı şekilde duruyorsa o zaman yeni bir ev satın alacağınız anlamı taşıyor.
Toprağı nemli tutmak önemlidir ancak köklerin sürekli su altında kalmadığından emin olunuz. Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri