Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
İlgili 20 soru bulundu
Santrifüj pompalar normalde 6 metreden çekim yaparken Jet pompalar ise 9 metre derinliğinden su çekme kapasitesine sahiptirler.
Çok kademeli santrifüj pompa, aynı işleve sahip iki çoklu pompadan oluşan bir koleksiyondur. Akışkan kanalın yapısı açısından, bir önceki aşamanın medya basınç tahliye portunun ve bir sonraki aşamanın girişi ile iletişim kurabilmesi ile kendini gösterir.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Santrifüj pompanın genel çalışma prensibi basınç oluşturma üzerine kuruludur. Pompanın içerisinde çark bulunur. Çarkın dönüşüyle vakum ortaya çıkar ve oluşan vakum sıvıları içerisine çeker. İçeri çekilmiş olan sıvı çarkın hızla dönmesini sağlar ve çark döndükçe içerideki su dışarıya atılır.
Santrifüj pompa, içme suyu, kanalizasyon, tarım, petrol ve petrokimyasal alanlarında yaygındır. Santrifüj pompalar genellikle yüksek debisi, aşındırıcı çözeltilere dayanımı, karıştırma özelliği ve nispeten basit yapısı nedeniyle seçilir. Elektrik süpürgesine santrifüj fan olarak uygulanır.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
İçten dişli pompaların bir çeşidi olan gerotor pompalar, rotor (dış dişli) ve stator (iç dişli) adı verilen 2 alt elemandan oluşan basit yapılı, küçük ve sessiz çalışan pompalardır.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
argo.basmak.cinsel iliskiye girmek. cilginca sevismek. bafilemek olarakta söylenir.
Emme ve basma flanşları aynı hat üzerinde olan in-line pompalar tesisata direkt bağlanabilen pompalardır. In-line pompalar; su arıtma sistemlerinde, endüstriyel uygulamalarda, iklimlendirme sistemlerinde ( ısıtma ve soğutmada ) kullanılır.
Bu pompalar 6 metreden emiş yapabilen ve çok yüksek bölgelere kadar (40 metre, 100 metre veya 105 metre) basma yüksekliği sağlayan pompalardır;ancak bastığı su debisi azdır.
Bir pompa impelleri,pompa gövdesinin içindeki yuvasına her boyutta sıkı sıkı oturur. Çalışma sırasında, impellerin hem soğutma hem yağlama görevlerini, pompalanan sıvı yerine getirir.
Isıtma sistemlerinde kazanda ısınan suyun tesisattaki dirençleri yenerek ısı yayıcılara iletilmesi pompa yardımıyla gerçekleşir. Suyun kalorifer sistemlerindeki dolaşımını sağlamak için sadece santrüfüj pompalar uygundur.
KAPASİTE (Q): Bir pompanın kapasitesi birim zamanda pompalayabileceği sıvı miktarıdır. SI birimde kapasite birimi (M3/Saat) veya (litre/dak) olarak alınır.
HERMETIC pompalar, mil sızdırmazlığına ihtiyaç olmayan, elektro-manyetik olarak çalışan kapalı tip motorlu, tamamen yekpare santrifüj tip pompalar olup, ihtiyaca bağlı olarak Tek Kademeli ya da Çok Kademeli olarak kullanılırlar.
Tek kademeli santrifüj pompa akan bir gövde ve sıvı, ya da askıda parçacıklar ve gaz veya sıvı karışımıdır. Bıçak şaftının kökündeki giriş girer ve santrifüj kuvveti bıçağın döndürülmesi ile elde edilir ve daha sonra yüksek basınç oluşturulur. Basınç kabartma çıkışından orta taşınır ve kurulur.
Çift Kademeli Santrifüj Pompalar, normal santrifüj pompalara göre basınç olarak yüksek su pompası olmakla beraber Özellikle evsel hidrofor sistemleri pompası ve sanayi tesisleri pompası olarak kullanıma uygun su pompasıdır. Bu tip pompalarda 2 adet çark ve 1 adet difüzör vardır.
4.4.
Hareketli parçalar pompa mili, çark ve çarka bağlı sızdırmazlık bileziklerinden meydana gelmektedir. Sabit parçalar ise emme ve basma ağızları, gövde, yataklar, sızdırmazlık elemanları (salmastra kutusu) ve çatı (şasi)'dan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri