İADELİ TAAHHÜTLÜ KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime genellikle iyadeli taahhütlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iadeli taahhütlü şeklinde olmalıdır.
Kayıtlı bir mektup, posta sisteminde süresi boyunca kaydedilen ve takip edilen ve postacının teslim etmek için bir imza almasını gerektiren bir mektuptur. Sigorta poliçeleri ve yasal belgeler gibi birçok sözleşme, bildirimin taahhütlü mektup şeklinde olması gerektiğini belirtir.
Zarf üzerinde gönderici ve alıcı bilgilerinin tam ve eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Gönderici adresinin evrak sayısı ile birlikte sol üst köşeye , sağ alt köşeye ise açık alıcı adresini ilçe posta kodu ile birlikte ilçe / il şeklinde yazılmalıdır.
1- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun “Posta ile gönderme” başlıklı 170'inci maddesinde; “Yazılı bildirmelerin posta ile taahhütlü olarak gönderilmesi caizdir.
İadeli Taahhütlü Posta, Türkiye'deki posta hizmetlerinin sunmuş olduğu bir hizmet türüdür. Bu hizmet sayesinde gönderilen öğeler, alıcıya teslim edilmeden önce imzalanması gerekmektedir. Bu imza, alıcı tarafından onaylanmış ve öğe tam olarak kabul edilmiş anlamına gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu kelime genellikle iyadeli taahhütlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iadeli taahhütlü şeklinde olmalıdır.
Alıcının teslim aldığına dair imzaladığı kağıt size ait adrese geri dönecektir. Kağıt size döndüğünde mektubunuzu teslim alan kişinin imzasını ve mektubun kesin olarak teslim edildiğini teyit edebilirsiniz. Dilerseniz Mextup uygulaması ile oturduğunuz yerden mektup yazarak gönderebilirsiniz.
Bu tür gönderimlerde tebliğ edilme süreleri, postaya verilmesi sonrasında 7 günü kapsamaktadır. Eğer ilgili süreden önce işlem tamamlanırsa o zaman fiili olan tebliğ tarihi dikkate alınır.
- Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatlarda mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün, yabancı isteklilerde ise ondokuzuncu gün kararın istekliye tebliğ tarihi sayılır. Tebligatın bu tarihten önce muhataba ulaşması halinde ise fiili tebliğ tarihi esas alınır.” hükmü yer almaktadır.
Dilekçe; ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup ile hazırlanmalıdır. Talep edilen işlem ya da bilgi yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve içerisinde açık ve anlaşılır bir şekilde istenmelidir. Şikâyet söz konusuysa, şikâyete konu olan belgeler mümkünse eklenmeli ve tanıklar dilekçede belirtilerek açıklanmalıdır.
* Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte kamu kurumları da bundan nasibini almış ve ülkemizde kullanılmakta olan E Devlet portalı üzerinden bir çok kamu kurumunun işlemi online olarak yapılabiliyor hale gelmiş, bununla birlikte bazı kurumlara dilekçe gönderme ya da bir şekilde bir işlem yapma imkanı sağlanmıştır.
Günümüzde birçok sözleşme ve senet taahhütlü olarak imzalanmaktadır. Taahhütlü senede imza atan kişi borcunu belirtilen süre zarfında ödeyeceğini beyan etmiş olur. Sözleşmelerde ise aboneliğin iptal edilmesi için belli bir miktar cayma bedeli ödenmelidir.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
Başvuru dilekçesi veya formu kaydedildikten sonra, en geç iki iş günü içinde kurum veya kuruluşun ilgili birimlerine gönderilir. Bu yazıda; başvurunun hangi birim tarafından cevaplanacağı ve başvuru sahibine hangi tarihe kadar cevap verilmesi gerektiği belirtilir.
Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır. O da yoksa, siyah veya koyu mavi renkteki sabit kalemle ve okunaklı bir şekilde elle de yazılabilir. Dilekçe yazılacak kâğıdın dört kenarından 3'er santim kadar boşluk bırakılır.
Dilekçenin her daim kabul edilmemesi, dilekçe hakkının kullanmasının engellenmesi suçu oluşturmayacaktır. Dilekçenin kabul edilmemesi, hukuki bir neden olmadan reddedilmelidir. Dilekçe hakkı, sözlü olarak yapılan başvuru ile gerçekleşecek ise ispatı açısından önemli bir durumdur.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
Takipli Gönderi Şekli Ücreti aslında İadeli Taahhütlü gönderi şeklinin bir türüdür. PTT kurumu 2-4 iş günü içinde teslim süresi öngörür. Teslim esnasında imzalı kağıt alınmaz. PTT kurumunda bu gönderi şeklinin fiyatı 20 grama kadar 28 TL, 50 grama kadar 32 TL, 100 Grama kadar 40 TL, 250 grama kadar 45 TL dir.
Cevap: Gönderinizi Kargomat'a bırakıldıktan sonra 3 gün içinde almanız gerekmektedir. 3 gün içinde alınmayan kargonuz göndericisine iade edilmektedir.
Genellikle 2 ile 3 iş günü arasında kargoların teslimatı yapılıyor. Kargoların kurumlara veriliş süresi de, teslimatı etkileyen durumlardan biridir. Gönderilecek olan kargoların uzaklığı teslimat süresini etkileyen faktörler arasındadır. 2 ile 3 iş günü içerisinde gönderilen kargolar adreslere ulaştırılıyor.
Gönderilen ürün 1 kiloya kadarsa 1 kiloda dahil 26 civarları ücret tutmaktadır. Eğer 2 kiloya kadar ise 30 TL civarı 3 kiloya kadarsa 32 TL civarı ücret ödenmektedir. Bunun yanı sıra daha fazla miktarlarda gönderim yapılacağı takdirde kilo başına ücretlendirme uygulaması yapılmaktadır.
Gönderilerin alıcısına ya da alıcı adına gönderiyi alabilecek kişilere imza karşılığı teslim edildiğinin, göndericiye bildirilmesine "Alma Haber Özel Hizmeti" denir. Alma haber özel hizmetini içeren gönderilere ise "Alma Haberli Gönderi" denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri