Yoga Felsefesi Nedir? Yoga felsefesi temelde yoga yapan kişilere yol gösteren bir rehberdir. Yoga felsefesi sizin şiddetten uzak, daha mutlu ve daha sağlıklı bir hayata ulaşmanızı amaçlar. Derin ve uzun süreli bir memnuniyete dönüşen bu mutluluk, bedeniniz ve zihniniz açısından daha tatmin edicidir.
Yoga felsefesi, Budizm'e benzer şekilde, yaşamın ıstırap dolu olduğuna ve acıdan kaçınmanın mümkün olmadığına, ancak zihnimizi dönüştürerek kendimizi acıdan özgürleştirebileceğimize işaret eder. Yoga felsefesine göre acı kaçınılmaz olsa da acı çekmek insanın kendi seçimidir.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Sanskrit dilinde yoga kelimesi pek çok anlama sahiptir; "kontrol etmek", "boyunduruk altına almak" veya "birleştirmek" anlamına gelen Sanskrit "yuj" kelimesinden türemiştir. "Kavuşma", "bir araya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" olarak çevrilebilir.
Yogada kişiler, nefeslerini güçlendirirler, esneklik kazanırlar, zihinsel olarak rahatlık yaşarlar. Yoga pratiği oldukça eski zamanlardan beri benimsenmiş olan bir felsefe olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yoga bir din değildir çünkü bir inanışa yer yoktur. Yoganın doğduğu topraklardaki yaygın din Hinduizm'dir. Tüm dinler özünde iyi insan olmayı, çalmamayı, temizliği ve barışı öğütlemektedir.
Hinduizm'de altı ortodoks düşünce/inanç akımından (astika) biri olarak görülen yoga, Budizm ve Jainizm'de daha dar bir kullanım çerçevesinde zihinsel meditasyon/yoğunlaşma için aracı bir metot kabul edilir.
Sanskritçede “kavuşmak, bir araya gelmek” anlamına sahip olan “yuj” kelimesinden türemiştir. En geniş tanımıyla, yoga, Antik Hindistan temelli zihinsel ve fiziksel disiplinleri içeren bir kavramdır. Amacı, kişinin önce kendi içinde, daha sonrada evrenin her parçasının birbiriyle olan dengesini bularak huzur bulmasıdır.
Yoga Hareketlerinin Faydaları
Vücudunuzun duruşuna, uyumuna ve hareketlerine daha farkında olmanızı sağlar. Yoga hareketleri vücudu daha esnek hale getirir ve stresten arınmanıza yardımcı olur. İnsanlar yogaya daha zinde, daha enerjik, daha mutlu ve huzurlu hissetmek için başlarlar.
Yoga, sakin bir beden ve zihne ulaşmak için zihinsel ve fiziksel disiplinleri bir araya getiriyor. Bu da amacının çok yönlü olmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra yoga, üzerimizde oluşan stres ve kaygıyı da azaltıyor. Fiziksel hareketleri sayesinde kas oluşumuna ve esnek bir vücuda sahip olmamıza yardımcı oluyor.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Pranayama, yogada uygulanan nefes tekniklerine verilen isimdir. "Prana" yaşam enerjisi, "Yama" ise, kontrol etmek anlamına gelir. Yoganın sekiz basamağından biri olan Pranayama, özel nefes teknikleri kullanılarak yaşam enerjimizi ihtiyaçlarımız doğrultusunda yönlendirmemizi sağlayan kadim bir öğretidir.
Sekiz basamak; Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana ve Samadhi dir. Bu sekiz basamak kişinin Yoga ile yaptığı yaşam yolculuğudur.
kadinlar yogi degil yogini oluyormus. bu genderli hint avrupa dillerinden biktik. dişi yoga eğitmeni.
Yoga yapmak, vücudunuzun daha kuvvetli ve güçlü bir yapıya kavuşmasına olanak tanır. Düzenli olarak yoga yapmak, fiziksel aktiviteler de içerdiğinden dolayı dengeyi kurmanızı kolaylaştırabilir. Esnekliğinizi yoga ile artırmanız mümkündür. Yoga yapmak bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonuna da katkı sağlar.
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Yoga egzersizlerini düzenli ve doğru şekilde uyguladığınızda, daha dingin ve huzurlu bir ruh haline sahip olabilirsiniz. Ayrıca yoga antrenmanları günlük hareket düzeyinizi de artıracağı için, vücudunuzda salgılanan adrenalin de düzenlenir.
Bedenin esnekliğini, gücünü ve dayanıklılığını artıran yoga, aynı zamanda dengenizi, duruşunuzu ve koordinasyonunuzu geliştirir. Bu pratik, stresi azaltarak zihninizi rahatlatır ve sizi daha mutlu, huzurlu ve odaklanmış hissettirir.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Sanskrit dilinde birlikte o sesini veren a ve u ünlüleriyle m sesinden oluşur. Bu üç ses yeryüzü, gökyüzü ve gök katlarından oluşan üç dünyayı; Brahma, Vişnu ve Şiva'dan oluşan üç büyük Hindu tanrısını; Rig, Yacur ve Sama adlı üç kutsal veda metnini simgeler.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri