Yoğun bakım ünitelerinde teknik donanı- mın başında aydınlatma, havalandırma, ısıtma gibi terimler akla gelmektedir. İdeal ısı, hasta alanında 16-27 °C, personel odaları ve açık alanda 18-21 °C, kirli odasında 16-21 °C, depo ve temizlik odasında 16-21 °C' dir. İdeal nem oranı ise %30-60 olmalıdır.
3. basamak hizmet gerektiren hastalar kimlerdir? Üçüncü basamak hastalarda çoğunlukla; çoklu organ yetmezliği, koma, şok gibi ileri derecede problemler vardır. Bu organ yetmezliklerinin tedavisi için yüksek teknolojiye sahip cihazların kullanılması gerekir.
* İkinci Basamak Yoğun Bakım Ünite hastası: Yaşamsal destek gerektiren, ya da yakın doktor gözlemi gerektiren hastalar, * Üçüncü basamak Yoğun Bakım Ünite hastası: Özellikli hastalığı olanlar, çoklu organ işlevi bozuklukları yada yetmezlikleri gibi komplike hastalar olarak sınıflandırılmaktadır.
3.grup yoğun bakım hastaları : Aktif ve özel olan tedavinin kesildiği,özellikle belirli yakınmalara (ağrı kesilmesi gibi) yönelik minimal tedavinin gerektirdiği hasta grubunu kapsar. 4.grup yoğun bakım hastaları :Tedavinin tamamen kesildiği, ümitsiz vakalar içindir (beyin ölümü).
- Komplikasyon gelişme olasılığı olan yeni/ deneysel tedaviler. - Nabız <40 ya da >150 atım/dk. - Sistolik kan basıncı <80 mmHg ya da hasta- nın genel kan basıncının 20 mmHg altında. - Ortalama arter basıncı <60 mmHg. - Diyastolik arter basıncı >120 mmHg. - Solunum hızı >35/dk. - İdrar miktarı <500ml/gün.
İlgili 22 soru bulundu
Yoğun bakımda hastalar durumlarının ciddiyetine göre 3 basamağa ayrılmaktadır. Birinci basamak hastalar en hafif hasta grubunu oluştururken 3. basamak hastalar en ağır hasta grubunu temsil etmektedir. En ağır hasta grubunu tedavi edebilmek için hastanenin bazı şartları karşılaması gerekmektedir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
3. Basamak Yoğum Bakım
Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Üçüncü seviye yeni doğan yoğun bakım servislerinde her yirmi yatağa kadar en az bir, dördüncü seviye yeni doğan yoğun bakım servislerinde ise her on beş yatağa kadar en az bir temas izolasyon odası oluşturulur.
Birinci seviye yoğun bakım hastası; Henüz organ yetmezliği başlamamış, solunum desteğine ihtiyaç duymayan fakat yakın takibi gereken hastalardır. Ameliyat sonrası vakalar, zehirlenmeler, travmalar, bazı kanserler ve üst seviye yoğun bakım tedavisi sonrası yakın takibi gereken hastalar bu gruptadır.
Koroner yoğun bakım ünitesi, Anestezi yoğun bakım ünitesi veya post-anestezi yoğun bakım ünitesi (PACU), Yeni doğan yoğun bakım ünitesi, Travma yoğun bakım ünitesi.
Nöroloji yoğun bakım ünitesi ve genel yoğun bakım ünitesi farklı yapılanmalardır. Nöroyoğun bakım ünitesi üçüncü derece sağlık kurumlarında kritik nöroloji hastalarının izlem ve tedavisinin yapıldığı birim olup nöroloji uzmanlık ana dalının ayrılmaz bir parçasıdır.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse ''sağlık durumu stabil'' denir. Örneğin yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hala yoğun bakımdaysa bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir. Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
2. Basamak: Yogun hemsirelik bakimi, uzun süreli solunum desteginin verilebildigi gerektiginde çagrilabilen yogun bakim uzmaninin bulundugu YBÜ'leridir. 3. Basamak: Yirmi dört saat boyunca uzman doktor bulunan, laboratuvar ve radyoloji hizmeti verilen, ileri invaziv monitörizasyonun uygulandigi servislerdir.
3. Basamak yoğun bakım 24 saat uzman doktor bulunan ileri invaziv monitarizasyonunun uygulandığı laboratuvar ve radyoloji hizmetleri verilen servisler demektir.
YOĞUN BAKIMDA HANGİ HASTALAR KABUL EDİLİR ? Acil servise getirilen, özellikli ameliyatlardan sonra veya servis takibinde iken yaşamsal fonksiyonları için risk öngörülen hastalar yoğun bakım ünitelerine kabul edilirler.
III.seviye; Günün her saatinde her 3 yatak için en az bir hemşire/ebe veya eşdeğer sağlık memuru olmalıdır. III. seviye riskli grup için; Günün her saatinde her 2 yatak için en az bir hemşire/ebe veya eşdeğer sağlık memuru olmalıdır.
SOĞUTMA SİSTEMİ İLE BEYİN HASARLARI ÖNLENİYOR
Vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye düşürülerek, yaşam destek ünitesine bağlı olan kişinin beyin hücrelerinin zarar görmesi engellenir. Tüm ihtiyacı bağlı olduğu makine tarafından karşılanan hasta, 24 saat sonra vücudu yeniden ısıtılarak uyandırılmaya başlanır.
Telefonla hastanın ve yoğun bakımın görüntülerinin alınması hasta mahremiyetini ihlal ettiğinden yasaktır. İçeri girişten önce mutlaka el dezenfektanı ile hemşire gözetiminde el hijyeninizi sağlayınız.
Beyin de bir ana kontrol merkezi gibi tüm bu organların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlar. Bu ana kontrol ortadan kalktığında, her organın kendi otonom bir ömrü vardır. Koordinasyon ortadan kalktığından ortaklık bozulur ve hepsi belli bir süre içinde biyolojik canlılığını yitirir. Bu süre maksimum 72 saattir.
Hasta yakınlarına acil durumlar dışında telefon aracılığı ile bilgi verilmez. Yoğun Bakımda vefat eden hastanın yakınlarına yapılacak bilgilendirme hastanın hekimi tarafından yapılır. Gerekli durumlarda güvenlik görevlisi ve/veya bir diğer sağlık personeli de bilgilendirme yapan hekime eşlik eder.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri