Ahşabın esnekliği ve dayanıklılığı, yoğunluğu arttıkça artar.
Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır. Çünkü sıcaklıktan dolayı fazla enerji olamaz.
Konumuz vücut dayanıklılığı olduğu zaman esnemenin; performans, kıvraklık ve dayanıklılığı da arttırdığı bir gerçektir. Isınma bu sayede hem antrenman esnasında hem de normal yaşamda bizi performans açısından destekler. Kasların işlevini yerine getirebilmesi için oksijen oldukça önemlidir.
Özellikle bir cismin dayanıklılığı boyutun değiştirilmesi ile birlikte ters orantılıdır. Boyut değiştirme oranı genellikle cismin dayanıklılığını arttıracaktır. Katı bir cisme kuvvet uygulanırsa o cismin şeklini değiştirir. Şekli değişiklik gösteren cisim kuvveti kaldırıldığında eski şeklini de tekrar alacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Bir cismin öz kütlesi, bu cismin kütlesinin hacmına oranı, yani, hacım birimi başına kütlesidir. Tarif denklemi: ρ = m / V 'dir. Öz kütleye mutlak yoğunluk veya kısaca yoğunluk adları da verilir.” diyerek, “öz kütle” ve “yoğunluk” terimlerinin eş anlamlı olduğunu ifade eder.
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Su ve havanın sabit basınç altındaki sıcaklığa bağlı özkütleleri aşağıda verilmiştir.
Yükseklik arttıkça basınç da artar. Suyun basıncı alkolün basıncından fazladır. Özkütle arttıkça basınç da artar.
*Kapalı bir hacimde basınç arttıkça yoğunluk artar. *Kapalı bir hacimde sıcaklık arttıkça basınç artar. *Eğer basınç sabitse, yoğunluk arttıkça sıcaklık azalır, yoğunluk azaldıkça sıcaklık artar.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Hangi sıvının yoğunluğu fazla ise o sıvı kap içerisinde dibe çöker. Yani dibe çöken sıvının tanecikleri arasındaki mesafe ve hızları da azalmıştır. Eğer bir cisim suda yüzebiliyor ise o zaman o cismin yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.
Cisimlerin yoğunluğu kütlesi ile doğru orantılı, hacmi ile ters orantılıdır. Ama cismin kütlesi arttıkça yoğunluğu artmıyor. Çünkü cismin kütlesi arttıkça hacmi de artar. Onun için yoğunluk aynı cisim için sabittir.
Hem atmosfer basıncı hem de hava yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır. Şemadaki koyu mavi renk basıncın artışını, kolonun yükseklik arttıkça genişlemesi ise havanın yoğunluğundaki azalışı sembolize eder.
d=m/v formülü, hacim ve özkütlenin ters orantılı olduğunu göstermektedir. Yani donan suyun molekülleri birbirinden uzaklaşır ve hacmi artar. Buna karşın özkütlesi yani yoğunluğu azalır.
Maddenin sıvı ya da gaz ile beraber katı hal üzerinden ne yoğunluğu değişmektedir. Özellikle maddenin haline bağlı olarak tanecikler arasındaki hız ve bağlantı değişir. Tanecikler arasındaki mesafe ne kadar azalır ise hacim bir o kadar küçülür.
Maddelerde kütle ve hacim birbiriyle doğru orantılı olduğu için kütlesi ya da hacmi artan veya azalan bir maddede özkütle değişmez. Özkütle maddeler için sabit alınan bir değerdir. Dolayısıyla özkütle, birim hacmin kütlesi olarak da tanımlanabilir.
Bir cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğundan küçükse cisim yüzer, sıvının yoğunluğuna eşit ise cisim askıda kalır, sıvının yoğunluğundan büyükse cisim batar. Hacim küçüldükçe kütle de azalır.
Hacim değişirse kütle değişir. Özkütle değişmez, sabit kalır.
İpucu: Moleküllerin kütlesi, boyutu ve dizilme şekilleri maddelerin yoğunluğunu etkiler.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
b- Sıvının yoğunlu
Yoğunluk, birim hacimdeki kütle olarak tarif edilir. Yani aynı hacimde iki farklı cisim alırsanız bunların kütlelerinin aynı olmadığını görürsünüz. Sıvılarda yoğunluk arttıkça basınç da artar!
(Derinliği(yüksekliği) eşit olan sıvılardan yoğunluğu fazla olanın kap tabanına uyguladığı basınç daha fazladır.)
Molekül sayısı (N) ve sıcaklık (T) sabit tutulursa eşitliğin diğer tarafı değişmemelidir. Dolayısıyla bu durumda hacim (V) artarsa, basınç (P) azalır. Hacim (V) azalırsa, basınç (P) artar. Yani sıcaklığını ve molekül sayısını değiştirmediğimiz bir gazı sıkıştırırsak basıncı artacaktır.
Sıcaklık yükseklikle artar, sıcaklık çok yüksektir, burada ultraviyole radyasyonu ısıya dönüşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri