Ama nasıl oluyorsa UHT teknolojisiyle üretilmiş sütlere ve yoğurtlara bir şey olmuyor.Hatta hazır yoğurdun üstünde olan kaymak sandığınız şey kaymak değil, sonradan üstüne konulan bir tabaka. Bunlar insan sağlığına zararlı olan üretimler, hazır yoğurt ve süt tüketmeyin.
Mide ve sindirim sistemini düzenleyici bir gıda olan süt kaymağı, bal ile karıştırılıp tüketildiğinde gıdaların hazmedilmesine katkı sağlamaktadır. Vücuda zararlı bakteriler ile savaşan kaymak, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Kaymak ürünleri, güçlü bir balgam söktürücüdür.
Sütü ocakta, kısık ateşte üstü kaymak tutana kadar pişirin. Buradaki en önemli nokta süt pişerken kesinlikle karıştırmamalısınız. Kısık ateşte kaynayan sütü üzeri yeterince kaymak tutunca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Biraz dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve 1 gün dinlendirin.
Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur. Mayayı koyarken o tabakayı yok etmemeye çalışırsanız güzel bir kaymak elde edersiniz.
Sütün kaymağını bozmadan kenarından iki kaşık yoğurdu süte bırakıyoruz. (Burda kullanacağımız iki kaşık yoğurt hazır olmamalı, ev yapımı maya olmalı. Eğer sizde yoksa mayalayan birinden ya da süt alacağınız yerden isteyebilirsiniz. Bir de kesinlikle sütü pastorize kullanmayın.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Yenimahalle Belediyesi, ünlü Onkoloji Uzmanı Doktor Yavuz Dizdar, "Hazır yoğurdun üstünde olan kaymak sandığınız şey kaymak değil, sonradan üstüne konulan bir tabaka" dedi. Ünlü Onkoloji Uzmanı Doktor Yavuz Dizdar Yenimahalle Belediyesi'nin 'Sağlıklı beslenme ve gelecek' adlı söyleşisine katıldı.
Çiğ sütün içerisinde bulunan biçimsiz, şekilsiz, büyük süt yağı partikülleri kokuyu daha fazla toplar ve etrafa yansıtır. Bu yağ, kaynatma işlemi ile sütün üst kısımda toplanarak göreceli olarak sütün alt kısmına oranla daha katı bir görünüm haline geçer ve kaymak oluşur.
Hazır olan yoğurttan 1 kaşık alınınca çukurlaşan bölgede sulanma olması o yoğurdun saf ve katkısız sütten yapıldığının göstergesidir. Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Gerçek kaymak lezzetine çok yakın bir kaymak hazırlamak için ihtiyacımız olan malzemeler; taze süt, krema ve nişasta. Taze sütün de tam yağlı bir süt olmasına özen gösterin. Taze sütünüz yoksa tam yağlı pastörize sütten de yapabilirsiniz.
Afyon Kaymağı ise manda sütünün tekniğine uygun bir ısıl işlemden geçirilerek (92 C'de en az 2 dakika) ve daha sonrada tekniğine uygun olarak soğutulması ile elde edilen süt ürünüdür.
Kaymaklı yoğurtta kaymak kısmı çok yağlı olduğundan bazen hızlı küf gelişimi oluşuyor burada yine küf aşağıya doğru inmiş olabilir ama yeni gözlemliyorsanız kaymağını atıp yoğurdu tüketebilirsiniz. Unutmayın risk yine de var ve göremediğimiz iç mantarlar anında değil uzun vadede sağlığımızı bozmakta.
Yoğurt cildin kurumasına engeller. Yaşlanmanın etkilerini azaltır. Haftada 2 – 3 kez uygulanan yoğurt maskesi, yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlayacaktır. Yoğurdun cilde faydaları İbrahim Saraçoğlu görüşlerine göre laktik asit içeriği daha yüksek olan ekşi yoğurtlarda daha etkilidir.
Akne ve sivilce sorununuz varsa yoğurt yüz maskesi kullanabilirsiniz. Yoğurtta bulunan çinko, ciltte oluşan iltihaplanmayı azaltır ve sebase bezlerinin ürettiği yağ miktarınızı azaltmaya yardımcı olur. Yoğurt içerisinde yer alan probiyotikler bakterileri yok eder ve kusursuz cildiniz için birlikte çalışır.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Oda sıcaklığında soğuk fırının içine kapları yerleştiriyoruz. 6 saat sonra yoğurdumuz hazır.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Bu sayede sütün her damlasında aynı besin değeri korunmuş olur. Bazen süt tavsiye edilen raf ömrünün sonlarına geldiğinde bazı proteinler sütten ayrılarak paketin dibinde bir tortu bırakabiliyor. Süt ekşimediği sürece paketin dibinde tortu bulunsa bile tüketilecek kaliteye sahip demektir.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Bu nedenle annelerin rahat olması gerekir. Anne bol sıvı alıp dinlendikçe sütü gelmektedir. Bebek emmiyorsa, emzirme eğitimi desteği alınabilir. Bebek emdikçe süt gelir, sık sık emzirmek gerekmektedir.
İyi yoğurt porselen renginde, jel kıvamında, kendine özgü hafif mayhoş lezzetinde ve hoş bir aromada olur. Yoğurda sivri bir cisim batırılıp çıkarıldığında oluşan boşluk hemen kapanmamalı, yavaş yavaş dolmalıdır. Bu özelliğe uyan yoğurt, kaliteli yoğurttur.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri