Sütten elde edilen fermente bir gıdadır. Yoğurt üretiminde laktik asit fermentasyonu söz konusu olmasına rağmen, yoğurt kültürüne bulaşan diğer süt asidi bakterileri heterofermentatif olarak sütü fermentasyona uğratır ve bunun sonunda süt şekerinden süt asidiyle beraber, etanol ve karbondioksit meydana gelir.
Sporcuların beslenmesi hakkında araştırmalar yapan bir enstitü, tahıl (bira yapımında olduğu gibi), mısır, arpa, patates de dahil olmak üzere mayalanan her şeyde alkol oluştuğunu bildirdi. Tahıl, mısır, arpa ve patatesteki nişasta önce glikoza, sonra da maya mantarı aracılığıyla etil alkole dönüşüyor.
Hiçbir yiyecekte alkol bulunmaz. Meyve sularında ise çok az, eser miktarda, ihmal edilebilecek kadar alkol bulunabilir. Bu da 0.01-0.02 promil ancak olabilir.
Marula yılda bir defa ve tam da Afrika'nın en sıcak ve en kurak mevsiminde ürün verir. Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır.
Bu hammaddeler şeker, şeker pancarı veya kamışı, melas, kuru veya taze şekerli meyveler, keçi boynuzu, palmiye suyu gibi bazı bitki özsuları, yağsız süt vb.dir. Ülkemizde bunlar arasında günümüzde, içki ve diğer ispirtoların üretiminde kullanılan hammaddeler "kuru üzüm" ve "melas"tır.
İlgili 31 soru bulundu
Coca Cola'da alkol yok!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun üretilen Coca Cola'da alkol yoktur. Coca-Cola'nın içerisinde alkol bulunmadığı analiz raporlarıyla da tescil edilmiştir.
Son üründe asitlik %4, kül miktarı 0,8 g/l ve alkol miktarı da %0,1 dolaylarındadır.
Absent / %75
Satışı birçok ülkede olduğu gibi Türkiye sınırlarında da yasak olan Absent %75 alkol oranıyla listemizin en üst sırasında bulunuyor. Bu içkiye aynı zamanda fairy yani yeşil peri ismi de verilmekte.
ekmekte 1.9% oranında alkol olması
Örneğin muz; bir kilo muzda tam tamına 6 gram saf alkol varmış meğer. Doğal meyve sularının litresinde 3 gram, hatta üzüm suyunda 10 gram alkol varmış.
Bu konuda alkol miktarının %1 seviyesinin altında kontrol edilmesi istenir. Bu ürünlerden turşularda önce tuz katkısı, daha sonra asitlik artışı ile alkol miktarı %1'in altında sınırlanır. Havasız, vakum kilitli sistemlerde kurulan turşularda alkol miktarı daha yüksek olur.
Netice itibariyle meyvelerde ve ekmek ile taze sirkede bulunan alkol dinen haram edilmemiş; tahammür (fermantasyon) neticesi ortaya çıkan veya suni olarak elde edilen etil alkol haram kılınmıştır.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
O hâlde hiçbir zaman içinde az miktarda alkol oluştuğu ifade edilerek muz, portakal ve elma gibi meyveler haram kılınamaz. Haram kılınan, sarhoşluk veren içkilerdir.
Farklı bir tabirle içkilerin yasaklanmasının illeti, sarhoşluk vermeleri ve aklı gidermeleridir. Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Nevzat Artık, alkolün gazozda koruma maddesi olarak kullanılan kimyasallardan kaynaklandığını, bunun doğal ve yüzde 0,5 olan limitin altında olduğunu belirtirken, elma gibi birçok meyvede ve ekmek gibi fermente ürünlerde bile daha çok alkol bulunduğunu, bunun gıdanın doğasından kaynaklandığını söyledi.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, şarabın İslamiyete göre haram olduğunu belirterek, "Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır.
Örneğin yüzde 0.5 alkol oranı olan 1 şişe 33 cl bira 33 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 2 şişe 33'lük bira 69 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 5 şişe 33'lük bira 1.73 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 1 şişe 55 cl bira 53; yüzde 0.5 alkol oranı olan 2 şişe 50 cl bira 10.5 promil; yüzde 0.5 alkol oranı olan 5 şişe ...
“Öldüren sahte içkinin içinde metil alkol var. Halbuki normal içkilerin içerisinde etil alkol bulunuyor. İçkinin etil alkol ya da metil alkolden yapıldığını ayırt etmek ise mümkün değil. İçki metil alkolle yapılmışsa sonucu ölüme kadar gidebilir.
Düşük dozlarda alınan alkolün rahatlatıcı etkisi ile başlarda cinsel isteği arttırdığı söylenebilir. Ancak daha yüksek dozlarda alındığında bu etkisi kalmaz. Alkol kullanımının kadında subjektif cinsel istegi, uyarılmayı, zevki arttırdıgı, fizyolojik olarak uyarılmayı azalttıgı bulunmuştur.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Üretim. Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar. Yani hava çıkışı olduğu sürece kavanozu kapalı tutabiliriz.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri