3-ALES'e kimler başvurabilir? Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Kimler ALES'e Girebilir? Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na girebilir. Denklik belgesine sahip olmak şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş kişiler de sınava başvurabilirler.
Sınav, Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanıp yayımlanan ve o yıla ait ÖSYM Sınav Takvimi'ne göre yılda 3 defa gerçekleştirilmektedir. Sınavlar İlkbahar Dönemi (ALES/1), Sonbahar Dönemi (ALES/2), ve Aralık ayında (ALES/3) olarak düzenlenmektedir.
ALES'e herhangi bir lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan, yurt dışında lisans eğitimi görmüş fakat denklik belgesi almış olan herkes girebilir. ALES'e girmek için belirlenmiş bir yaş kısıtlaması yoktur.
ALES SORU VE CEVAPLARI YAYIMLANDI
19 Kasım 2023 tarihinde uygulanan 2023 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (2023-ALES/3) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarının yüzde 10'u erişime açıldı.
İlgili 39 soru bulundu
2023 ALES NE ZAMAN? ÖSYM'nin ilk yayımladığı sınav takviminde değişiklik olmazsa, akademik kariyer hedefi olan adayların katılacağı ALES için sınav tarihi belli oldu. Buna göre; Yılda üç kez yapılan ALES'in ilk oturumu 16 Nisan, ikincisi 20 Ağustos ve son sınav 19 Kasım 2023'de yapılacak.
2024 ALES-2 sonuçları 16 Ağustos 2024 tarihinde açıklanacak. ALES-3 SINAVI NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE 2024? ÖSYM, 2024 yılına ilişkin sınav takvimini açıkladı. Bu kapsamda, 2024 ALES-3 sınavının tarihi 17 Kasım 2024 olarak belirlendi.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
2. 35 yaşını doldurmamış olmak (19/10/1980 ve sonra doğanlar başvuru yapabilecektir), 3. Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
Lisan mezunu olan bir aday yüksek lisansa başlamak için en az 55 puan, doktoraya başlamak için de en az 80 puanı istenilen puan türünde karşılamalıdır. Ayrıca yüksek lisans mezunu bir adayın doktora için en az 55 puan ve öğretim elemanı kadrolarına yerleşebilmek için en az 70 puana ihtiyacı bulunmaktadır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir. Burada yanlış sayınızın en yüksek 10 olması gerektiğini belirtmeliyiz.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Araştırma görevliliği için yaş sınırı kaldırıldı
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
MADDE 5 –Aynı Yönetmeliğin 7ncimaddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 7 –(1) Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için en az lisans mezunu olmak ve ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.
Yapılan değerlendirmede, 100 puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde tezli yüksek lisans programlarına kabul edilir.
Yüksek lisans programından mezun olabilmek için mezuniyet ortalamasının 2.5/4.00 olması gerekmektedir. Öğrenciler, başarısız oldukları dersleri tekrar alabilirler ya da başarısız oldukları dersin yerine danışman tarafından uygun görülen başka bir dersi de alabilirler.
Tezsiz yüksek lisans programına başvuruda, adayın lisans diplomasına sahip olması gerekir. Senato tarafından aksi kararlaştırılmadıkça ALES veya eşdeğeri bir sınav şartı ile yabancı dil şartı aranmaz.
Sınav için verilen süre ise 150 dakikadır. ALES sınavında matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme derslerini kapsar.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES'e sözel alandan girecek adaylar, öncelikle sözel alandan ancak yüksek puan hedefliyorlarsa sayısal alandan da temel eksiklerini tamamlamalıdırlar.
Sınav yılda ÜÇ kez İlkbahar (genellikle Mayıs ayı içerisinde), Yaz ve Sonbahar (genellikle Kasım ayı içerisinde) dönemlerinde 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te yapılır. 3-ALES'e kimler başvurabilir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri