Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzeldiğini göreceksiniz.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Yoğurt kesilmesi nasıl olur? yoğurtlu veya yumurtalı çorba terbiyesi çorba piştikten sonra yapılır ve tahmini bir 5 dk. içinde altı kapatılır. eğer yapılan terbiye kaynayan çorbanın suyu azar azar ilave edilerek ayrı bir kapta yavaş yavaş ısıtılmaz da bir anda kaynar çorbaya dökülürse çorba kesilir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
İlgili 34 soru bulundu
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Bu çorbada en önemli nokta çorbaya tuzun eklenme zamanı. Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Yayla Çorbasının Kesilmemesi İçin...
Eğer acele edip terbiyeyi kaynar çorbaya hemen eklerseniz çorbanız kesilir ve beyaz küçük parçalar oluşur çorbanın içinde. Dikkat etmeniz gereken ikinci bir husus ise çorbanın terbiyesini ekledikten sonra fazla kaynatmamak.
Çorbanın kesilmesinin başlıca sebeplerinden biri malzemelerin taze olmayışı olabiliyor. Yoğurt ekşimişse, un bozulmuşsa, kullandığınız yumurta taze değilse böyle durumlar yaşamanız siz ne kadar dikkat ederseniz edin olacaktır. İkinci aşama ise malzemeleri düzgün karıştırmadan içerisine eklemeye çalışmak.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. – Kaynadığında kıvam koyu olursa, sıcak su ilave edebiliriz kesinlikle soğuk su ilave etmeyelim.
Püf noktaları Yumurta, yoğurtlu çorbalara bağlayıcı özelliği için eklenir. Çoğu zaman yoğurdun kesilmemesini sağlar. Yayla çorbasını yumurtasız yapacaksanız yoğurt ve un karışımı tencereye ekledikten sonra çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmalısınız.
Asidik madde içeriği fazla olan sütler kaynatma esnasında kesilir. Dolayısıyla sütün kaynatma esnasında kesilmesi sütteki bakteri sayısının çokluğuna, sütün sağımdan sonra uzun süre bekletildiğine veya sütün sağım koşullarının kötü olduğuna delalet eder. Kesilmiş bir sütten yoğurt yapmak olanaksızdır.
Yumurta tat ve kokusu olmaması için beyazı kullanılmaz. Un ilave edilerek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırılır. Bir miktar pirinçlerin suyundan alınır ve bu yoğurtlu karışıma katılır.
Yayla çorbası genellikle pirinçle veya buğdayla yapılabilir ancak evde bu malzemeler yoksa ya da uzun uzun haşlamak yerine daha pratik bir çözüm arıyorsanız şehriyeyle de çok nefis bir yayla çorbası yapabilirsiniz. Malzemeler ve yapılış aşamalarını aşağıda sıraladık.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
çorbaya dair can sıkan yumurta beyazı detayı. böyle pütür pütür yüzen ak yuvarlaklar. bir süre çorba içmemeye sebep olacak durumdur. terbiye için yumurta sarısı kullanmanın yeterli olduğunu, beyazının çorbanın kıvamına / bağlamasına herhangi bir katkısı olmadığını bilmemekten kaynaklanan bir problemdir.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Ayrıca çok önemli iki nokta daha vardır, yayla çorbasının ve diğer yoğurtlu tüm çorbalar için aynısı geçerlidir, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilmez sürekli ağır ağır kaynayıncaya kadar karıştırılmalıdır. Aynı şekilde piştikten sonra da ılıyıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılmaz.
Yoğurdun içine bırakılır ve yoğurt ocakta bir taşım kaynatılır. Kaynayan yoğurt pirincin üstüne boşaltılır. Yüzüne ısıtılmış zeytinyağı ve kuru nane atılır. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri