Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Çorbayı koyulaştırmak için kullanılabilecek son malzeme ise süt ürünleridir. Süt, yoğurt, krema vb. ürünlerin hepsi çorbalara şahane bir kıvam kazandırmaya yardımcı olur.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzelecektir.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. – Kaynadığında kıvam koyu olursa, sıcak su ilave edebiliriz kesinlikle soğuk su ilave etmeyelim.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Çorbanın yoğurdun kesilmemesi için kaynayana kadar sürekli karıştırmalısınız. Çorbaya tuzunu kaynadıktan sonra eklemeniz çorbanın kesilmesini önleyecektir. Çorbanın kıvamı çok yoğun olduysa kaynamış su ilave edebilirsiniz.
YOĞURT ÇORBASI KESİLİRSE NE YAPILIR? Kesilmiş bir çorbayı kimse içmek istemez. Bu durumda yapılacak birkaç şey var ve çorbayı geri döndürmek mümkün. Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Gerekli görürseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumuş, haşlanmış pirince, çırptığınız yoğurtlu karışımı ve sütü ilave edip bir iki taşım kaynatın. Özleşsin. Çok nadir olsa da limon suyu kullandığınız halde yoğurttan dolayı kesilmeler olabiliyor.
Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir. Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Bu çorbada en önemli nokta çorbaya tuzun eklenme zamanı. Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Hem kısa sürer ısınması hem de geri kalanını sonra yiyebilirsiniz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Sütün kesilme ihtimalini düşürmek için tuzunu da çorbanın altını kapattıktan sonra ekleyin. Sütlü veya kremalı çorbalara servis sırasında limon sıkılmayacağı da aklınızda bulunsun.
Üzerine 1 su bardağı yoğurt ve 3 yemek kaşığı dolusu un ekleyin. Tenceredeki malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Suyun kaynayıp pirinçlerin şişmeye başlayana kadar farklı bir kap içerisinde yoğurt, tuz ve unu çırpıyoruz. 2-3 çorba kaşığı su ekleyerek yine karıştırıyoruz.
Yayla çorbası yapmaya başlarken öncelikle yoğurdu, unu ve yumurta sarısını çırpalım. İçine soğuk su ilave ederek kıvamını açıp ve kaynatalım. Karıştırarak sıcak su ve et suyunu ilave edelim.
Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
Yumurta, yoğurtlu çorbalara bağlayıcı özelliği için eklenir. Çoğu zaman yoğurdun kesilmemesini sağlar. Yayla çorbasını yumurtasız yapacaksanız yoğurt ve un karışımı tencereye ekledikten sonra çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmalısınız.
Ayrıca çok önemli iki nokta daha vardır, yayla çorbasının ve diğer yoğurtlu tüm çorbalar için aynısı geçerlidir, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilmez sürekli ağır ağır kaynayıncaya kadar karıştırılmalıdır. Aynı şekilde piştikten sonra da ılıyıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri