Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Peynir ve yoğurt.
Peynir ve yoğurttaki bakteriler dişlerinize çok iyi gelir. Bu bakteriler ağzınızdaki asit miktarını azaltarak zararlı bakterilerin giderilmesine yardımcı olur. Bu kültürlerin diş etlerinizdeki kan akışını düzenlediğine ve hatta diş minesini güçlendirdiğine inanılır.
Yoğurt, Süt, Çilek ve Badem : Diş sağlığı için ideal olan bir diğer süper besin ise süt ve süt ürünleri. Kalsiyum açısından zengin olan süt, diş minesinin güçlenmesine ve çürüklerin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca içerdiği probiyotikler sayesinde ağız florasının dengelenmesine de destek olur.
Kahve, Çay ve Tütün Ürünleri Tüketmek
Türkiye'de çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımının bir hayli yaygın olduğu biliniyor. Ancak bunlar dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada yer alıyor. Öncelikle çay ve kahvenin dişlerde ciddi düzeyde sararmaya yol açtığını belirtmek gerekiyor.
Yoğurt: İçeriğinde bolca kalsiyum bulunan yoğurt, ağız ve diş sağlığı konusunda da oldukça yararlı bir besin. Diş etlerinde rahatsızlık bulunan kişilere diş kökleri iltihapları için özellikle önerilir.
İlgili 28 soru bulundu
Dişlerin gereğinden fazla fırçalanması diş yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Özellikle dişlerin boyun bölgelerinde aşınma sonucu kırıklar oluşabilir. Bu kırıklar ise ciddi şekilde hassasiyet problemi yaşatır.
Aşırı kahve ve çay tüketimi diş yüzeylerinin renklenmesine neden olmaktadır. Bu durum kişilerde aşındırıcı içeren diş macunlarının kullanımını arttırmaktadır. Aşındırıcı içeren diş macunları ise uzun süreli kullanımlarında dişte hem mineral kaybına hem de hassasiyete neden olabilmektedir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Yemeklerden ve asitli içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür gıdalardan sonra yaklaşık bir saat diş minesi asit saldırısı altında olup minenin yumuşadığı ve hemen yapılan fırçalamanın diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırdığı bilinmektedir.
Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir.
Günde Ne Kadar Yoğurt Tüketilmeli? Yoğurt tüketimi kişinin yaşına, cinsiyetine ve beslenme ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, günde 1-3 porsiyon (150-200 gram arası) yoğurt tüketmek, sağlığınıza katkıda bulunabilir.
Her gün bir kase tüketilen yoğurt; probiyotik olması sebebiyle sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık ishal gibi sorunların oluşumuna engel olur ve uyku getirir. Yoğurdun uyku getirmesi hemen herkesçe bilinen ve sık sık uyku ihtiyacı olduğunda uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.
Kahvaltıdan önce günde bir kase yoğurt yemek, başta enerjinizi toparlamanıza yardımcı olur. Enerjisi tam olan bir birey, yaşam fonskiyonlarını en iyi şekilde sürdürür.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Maden suyu ve dişler
Bununla birlikte, bu içecekler 2.74 ve 3.34 arasında düşük pH seviyelerine sahip olabilir. Buda onu diş mineleriniz için bir şişe portakal suyundan daha aşındırıcı yapar. Bu nedenle, daha sağlıklı yaşamak ve dişlerinizi korumak istiyorsanız kaçınmanız gereken içeceklerdendir.
Su Tüketimi: Su içmek, dişlerinizi sağlıklı tutmanın en önemli yollarından biridir. Su, ağızda kalan yiyecek artıklarını temizleyerek diş çürümesine karşı koruma sağlar.
Şekerle doyan bakteriler farklı asitler salgılayarak diş çürümesine neden olur. Diş çürüğüne neden olan diş minesini zedeleyen bu bakteriler aynı zaman da dişlerde deliklerin meydana gelmesine de neden olur. Şeker dişleri çürütür mü sorusunun en kesin cevabı çürüttüğü yönündedir.
Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır? Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Diş Eti İltihabı Tuzlu Su
Doğal çözümler arasında yer alan tuzlu su ile ağız içinde bakım yapılabilir. Diş macunu gibi ürünler dışında tuzlu suyla da gargara yapılması birçok bakteri ve plağın temizlenmesini sağlar. Diş eti iltihabının belirtilerini azaltmak için tuzlu suyun kullanılması kişide rahatlama hissi yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri