Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
şekerini etkileme hızlarına göre sınıflandırılmasıdır. kan şekerindeki dalgalanma da o kadar az olacaktır. iken, Başbaşı Bulgur'un glisemik indeksi sadece 50'dir.
2. Süt – Gİ puanı 37-39. Süt düşük Gİ sahip bir ürünüdür. Yağsız süt için Gİ puanı 37 iken, tam yağlı sütte 39'dur.
Bir yiyeceğin glisemik indeksini azaltmanın kolay birçok yolu var. Mesela salatalarınıza, çorbalarınıza, yemeklerinize limon suyu ilave ederseniz glisemik yükü azalır. Sirke ilavesinin de glisemik yükü azalttığı biliniyor. Salataya sirke ilavesi glisemik indeksi yüzde 30 düşürüyor.
Ortalama bir yerli muz sadece 76 kalori içerir, lif yönünden zengin ve potasyum deposudur. Glisemik indeksi 62'dir, yani elmadan fazla, karpuzdan düşüktür. Bu nedenle rahatlıkla günde 1 adet yerli muz yiyebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir. Bu sayede, laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Muz tamamen olgunlaşmışsa (GI, 62), glisemik yükleri, oldukça küçük bir muz için 11, ekstra büyük bir muz için 22 arasında değişir. Kan şekerinizin aşırı yükselmesini engellemek için, yediğiniz muzun büyüklüğüne de dikkat ediyor olmalısınız.
Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
Farklı gıdaların glisemik indeks ve glisemik yükünün verildiği uluslararası tabloda balın glisemik indeksi 55 olarak verilirken, bir başka araştırmada 108.46 olarak rapor edilmiştir. Bunun sebebi balın kimyasal içeriğinin sabit olmaması botanik ve coğrafik orijine göre değişkenlik göstermesidir.
Cevizlerin tahmini glisemik indeksi 15'tir, bu da onları düşük glisemik bir gıda haline getiriyor. Tek bir ceviz porsiyonunun glisemik yükünün 1 olduğu tahmin ediliyor.
Gli- semik indeks değeri 100 olan buğday unu ile ya- pılan beyaz ekmekle karşılaştırıldığında, kaynatıl- mış karabuğday tohumu ile yapılan ekmeğin 61.2; %50 ham karabuğday tohumu ile yapılan karabuğ- day ekmeğinin ise 66.2 glisemik indeks değerine sahip olduğu belirlenmiştir (35).
Yulaf (Gİ Puanı 55): Özellikle kahvaltılarda tercih edilen yulaf, yüksek oranda lif içeren yapısı ile kilo vermek isteyenlerin yardımına koşuyor. Kan kolestrol seviyesinin düşmesine yardımcı olan yulaf, ideal glisemik indeks puanı ile de sıkça tercih ediliyor.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTUYOR
Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, kronik hastalıkların gelişmesine karşı iyi bir savaşçı, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan etkenlerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, birçok sebze, süt-yoğurt-kefir gibi besinler glisemik indeksi düşük yani diyabeti olanlar için uygun besinlerdir. Ancak tek seferde tüketilen miktarları fazla olduğunda kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.
2) Kan Şekerini Dengeler
Kan şekeri seviyesi yükselince tarçınlı yoğurt tüketebilirsiniz. Tarçınlı yoğurt hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu şekilde kan şekeri seviyenizi dengeler.
Limon gibi karbonhidrat içerir. Yenildiğinde vücutta şekere dönüştüğü için şekerimiz yükselir. Süt grubundan yoğurt ve süt meyve yerken yanında tüketilmesi önerilen bir besin grubudur. Yani meyve şekerinden dolayı ortaya çıkacak şekerin, kan şekerimizin daha yavaş yükselmesine fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri