Anavatanı Avrupa ve Asya'dır. Ülkemizde Ankara, Adana, Antalya, Bolu ve Çanakkale'de yaygın olarak yetişir. Bu çok yıllık otsu bitkinin sapları uzun ve çiçekleri salkım şeklinde, yeşil-beyaz renklidir. Bazı yörelerde yapışkan otu, çobansüzeği, sünnetlik otu, sünnetlice otu ve kazotu isimleriyle de bilinir.
Ana vatanının Avrupa ve Asya olduğu söylenen yoğurt otu, dünyanın birçok yerinde yetişir. Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan ülkemizde ise Adana, Antalya, Çanakkale ve Bolu'da sıkça bulunur. Oralara kadar gidemem diyorsanız, merak etmeyin şifa kaynağı yoğurt otunu aktarlardan rahatlıkla bulabilirsiniz.
Yoğurt otu nedir? Halk arasında yapışkan otu, kazotu, sünnetlik otu ve çobansüzeği gibi isimlerle de bilinen yoğurt otu, tarihi çok çok eski zamanlara dayanan, öyle ki Cilalı Taş Devri'nden bu yana kullanıldığı düşünülen bir ot.
Doğal bitkilerden birisi olan yoğurt otunun insan sağlığına pek çok mucizevi faydası vardır. Cilt kanserinden, lenf kanserine, romatizma hastalıklarından böbrek problemlerine kadar birçok soruna iyi gelir. Mayıs ile ekim aylarında hasat edilen bu şifalı bitki, ülkemizde 2000 metreye kadar yetişir.
İlgili 35 soru bulundu
Kadınlar için inanılmaz bir ottur çünkü kırışıklıkları giderir ve cilt gerginleştirici özelliği bulunmaktadır. 1 bardak suyun içerisine 2 tutam yoğurt otunu atın ve kaynatın daha sonra cildinize sürün. Ayrıca ses tellerinde oluşan ödem ve polipe karşı da etkili bir yöntemdir. Tiroit şikayetlerinde de kullanılmaktadır.
Tiroit hastalarının yoğurt otunu düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilir. Böbrekler için şifa kaynağı olan bu otu, böbrek yetmezliği hastaları gönül rahatlığıyla tüketebilir.
Beyaz çiçekli yoğurt otu daha yaygın ve erkencidir. Sarı çiçekli türü ise yüksek rakımlı yerlerde yetişir. Daha nadirdir. Beyaz çiçekli yağışkan otu, bahar aylarında doğada görülmeye başlar.
KULLANIMI: 1 tatlı kaşığı ( 3-5 g) bitkisel karışım üzerine 1 su bardağı sıcak su eklenir, 5 dk demlenmeye bırakılır , süzülür. Günde 2 defa kullanılması tavsiye edilir. Gerektiği takdirde bal ile tatlandırılabilir.
Yapışkan andız otu Manisa ve Akhisar yöresinde daha çok bulunur. Akdeniz havzasında yol ve su kenarlarında da ona sıklıkla rastlayabilirsiniz.
Yoğurt otunun diğer bir çeşidi yapışkan otu; tarlalarda ve çayırlarda bulunur. 120 cm kadar boylanabilir. Saplarında kancalı küçük dikenleri vardır.
- Kanser otu doğal bir balgam sökücüdür. - Öksürük şikayetlerini de azaltır ve doğal bir öksürük kesici olarak bilinmektedir. - İdrar yollarında meydana gelen her türlü rahatsızlığı kanser otu ile gidermek mümkündür. - Kanser otu iltihap gidericidir.
Epimedium Ekstrak 50 gr - 263.89 TL + KDV.
Orta yaş krizine giren, cinsel isteğinde yalancı artış yaşayan, evini, karısını, işini veya sosyal çevresini terk etmeye teşebbüs eden, kıskançlığı artan, çapkınlık yapan ve keyfine düşkün olan erkeklere halk arasında azgın teke, bu durumun yaşanmasına da Azgın Teke Sendromu deniyor.
Keşişkülahı (Epimedium), kadıntuzluğugiller (Berberidaceae) familyasının Epimedium cinsinden 60 ya da daha fazla tür içeren otsu çiçekli bitkilerin ortak adı. Bu cinsin bazı türleri Güney Çin'de endemikdir.
-Yoğurt Otu Tohumu Ekim Derinliği:Her bitki tohumu, tohum çapının 1-2 katı derinliğe ekilebilir.Unutmayın fazla derine ekilen tohumlar çürümeye başlayacaktır. -Yoğurt Otu Tohumu Çimlendirme Mevsimi:Açık alanda baharla beraber, iç mekan içerisinde 12 ay ekim yapabilirsiniz.
-Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 7-10 cm arası olacak şekilde ekim yapabilirsiniz. -Yoğurt Otu Tohumu Ekim Derinliği:Tohum çapının 2-3 katı. Tohumu fazla derine ekmeniz tohum çıkışını engelleyecektir.
Cilt yaralarının iyileşmesinde çok yararlıdır. Ağız yaralarına ve boğaz iltihaplarına yoğurtotu çayı gargaraları iyi gelir. İdraryollan enfeksiyonlan (kum-taş, sistit, nefrit sancılan, üre azalması) kullanılır. Safrakesesi taşında fayda sağlar.
1-Diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı yani diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları da olumsuz anlamda etkilemektedir.
Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
Cildinize yavaşça süreceğiniz yoğurt, içeriğindeki laktik asit ile yüzünüzdeki yorgun görünümü azaltır. Yoğurtta B vitamini gruplarından bolca bulunur. B2 vitamini cildi nemli tutmaya yardımcı olur ve parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Yoğurt cildin kurumasına engeller.
Ciltteki pul pul olan görüntüden yoğurt sayesinde kolayca kurtulabilirsiniz. Gözenelerin sıkılaşmasında etkilidir. Ciltteki yorgun görünümden kurtulmanızı sağlar. Düzenli kullanım sonrası daha genç bir cilt görünümü sağlar.
Kaynamakta olan 500 ml suyun içerisine 1 çorba kaşığı yoğurt otu (mümkünse taze olanı) atınız. 6 dk boyunca kısık ateşte kaynatın. Ardından süzün. Ilındıktan sonra parmak uçları ile önceden temizlediğiniz cildinize uygulayın.
Halk arasında keşişkülahı otu olarak bilinen epimedium bitkisinden elde edilen bu macun cinsel yönden zayıf olan erkek ve kadınlar tarafından kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri