Az yağlı ve yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız yoğurt, yumurta akı gibi proteinlerin yanı sıra, tavuk ve hindi eti ile somon balığı ve ton balığı gibi beyaz etli protein kaynakları ve mercimek ile fasulye gibi bitkisel kaynaklı proteinler, prostat sağlığı için olumlu etkiler göstermektedirler.
Yumurtada bulunan selenyum seviyesinin oranı erkeklerde prostat kanseri riskinin %50 oranında azaldığı Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır.
Elmada bolca bulunan kimyasal bir madde, prostat şişmesinden kaynaklanan pelvis ağrısını gideriyor.
Alim Koşar, prostat kanserinin en önemli düşmanının közlenmiş domates ve yeşil çay olduğunu ve erkeklerin bol bol tüketmesi gerektiği söyledi. Medical Park Antalya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Alim Koşar, 40 yaş üzeri her erkeğin prostat hastalığına aday olduğunu ve her yıl muayene olunması gerektiğini söyledi.
İlgili 42 soru bulundu
Prostat hastalığı tanısı almış kişiler sıvı tüketimini ağırlıklı olarak gündüz saatlerinde tamamlamalıdır. Gece yoğun sıvı tüketimi idrar atımında yapılan sorunları arttırabilmektedir. İlerleyen yaşlarda vücudun susuzluk hissi zayıflayabilir bu nedenle susuzluk hissedilmese dahi su tüketilmelidir.
Kullanıma hazır hale getirilen sarımsak preparatları, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Prostat kanserine olumlu etkileri, anti-enflamatuar, antioksidan ve genel kanseri inhibe edici etkileri ön plana çıkmaktadır.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Bu suyu günlük olarak içebilirsiniz. Elma Sirkesi: Elma sirkesi şişmiş prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya hizmet eder. İdrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların önüne geçmeyi sağlar. Ayrıca kilo vermeyi de hızlandırır.
Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yokolmalarını sağlıyor.
-Prostat büyümesiyle, kan kolesterol seviyelerinde de yükselme olur. Bu nedenle hayvansal yağlardan, yağlı besinlerden, şekerli besinlerden sakınılmalı. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız türleri tercih edilmelidir.
Bir çeşit palmiye ağacı olan ve saw palmetto (cüce palmiye) olarak bilinen bitki, prostat tedavisinde en çok kullanılan bitkisel kaynaklardan biridir. Prostat büyümesi için hazırlana ilaç ya da kapsüllerde bulunan cüce palmiyesi özellikle idrara çıkma isteğini azaltıcı etkiye sahiptir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Harvard Üniversitesi'nde 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli egzersiz yapan erkeklerde prostat büyümesi ve idrar şikayetlerinin azaldığı gösterildi. Yine İtalya'da yapılan başka bir çalışmada 3 ay boyunca düzenli yürüyüş yapanlarda kronik prostat enfeksiyonlarının hafiflediği ortaya kondu.
Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyerek, erkeklerde meydana gelen prostat kanserini engelliyor. Midede ve bağırsakta biriken gazın atılmasında etkilidir.
Ayrıca dolmalık biber, ıspanak, lahana çeşitleri, domates, kabak, patates ve havuç mutlaka beslenme listenizde olmalı! İçerdiği mineral ve antioksidanlar sayesinde prostat kaynaklı hastalıklara karşı direncinizi de arttıracaktır.
Çiğ ya da haşlanarak hazırlanan maydanoz suyu kalp sağlığını koruyor. Düzenli tüketildiğinde hücreleri yenileyerek meme, prostat ve cilt kanserine kalkan oluyor.
Prostat hastalığı olan bireyler doğal yiyecekler ile bu problemlerine şifa bulmak isteyebilirler. Kabak çekirdeği de bu hususta tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Malesef erkeklerin korkulu rüyası olan prostat hastalığında beslenmenize dikkat etmelisiniz. Prostat hastalarının özellikle çay kahve gibi kafeinli içecekleri tüketmemelerini azaltmaları gerekmektedir.
Prostat büyümesinde ilaç tedavisi, hastaların şikayetlerini azaltmaya yönelik uygulanmaktadır. İlaç tedavisi olarak en sık kullanılan ve prostatın neden olduğu tıkanmayı en hızlı şekilde rahatlatan “alfa bloker” adı verilen ilaçlardır. Son yıllarda bu ilaçların yan etki profili oldukça düşük tipleri bulunmaktadır.
Çörek otunun içindeki iltihap önleyici madde eklem iltihabı için yararlıdır. •Prostat ve meme kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur. Karaciğeri koruyucu özelliği çörekotu faydaları içindedir.
Harvard Üniversitesi haftada beş kez 28 gram kuruyemiş tüketen prostat kanseri hastalarda ölüm oranının yüzde 34 azaldığını saptadı. Uzmanlar, prostat kanserine yakalanan erkeklere, kaju, yer fıstığı, ceviz, badem ve antep fıstığı tüketmelerini önerdi.
Özellikle de, kırmızı et, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklı yiyecekler ise zengin protein içeriğine sahiptirler. Fakat bu gibi protein kaynaklı besinler aynı zamanda doymuş yağ miktarı da yüksek olan besinlerdir. Bundan dolayı da, prostat sağlığı açısından faydalı değildirler.
Sonraki çalışmalar bu bulguları doğruladı: Domates ve domates ürünlerinin (ketçap, salça, domates çorbası, domates suyunu, domatesli sosları) fazla miktarda tüketmek erkekleri prostat tümörlerinden korumada ciddi ölçüde işe yarıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri