Protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, kalsiyum, fosfor ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Fakat yoğurdun faydaları bunlarla sınırlı değil. Kanser riskini azalttığını, abdominal obezite ve vücut yağının azalmasına katkı sağladığını gösteren çalışmalar da var. Bütün bunların yanı sıra kalp sağlığını da koruyor.
Araştırmalar, az yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin yağ içermeyen ürünleri tüketenlere kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının fazla olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda az yağlı süt ürünleri tüketmek, sizi daha hızlı doyuracak ve açlık hissiyatınızı giderecektir. Yoğurdu her öğününüzde tüketebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Hangi besinler kalp dostu? Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler… Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor.
Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor.
Kalp için hareket önemli
Oysa sokakta yapılacak bir yürüyüş sadece kalp değil ruh sağlığı için de faydalıdır. Kalp sağlığını korumak için vücudu hırpalayacak şekilde 10 bin adım atılması yarar getirmez. Günlük beş bin adım üzerinde atmak, ki bu 3,5 km eder, 45 dakika yürümek yeterlidir.
Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor. Üstelik kalbi koruyucu nitelikte olan birçok vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içeriyor.
Kök hücrelerin aksine, hasar gören kalp kası hücreleri kendilerini yenileyemez. Bu tedavi yöntemiyle, kalp krizi geçirmesi ardından kalp adalesi hasar gören ve devamında kalp yetmezliği gelişen hastaların kalbine kök hücreler enjekte edilerek yeni kalp adalesi oluşması sağlanabilir.
Namaz kılmak, kalbi temizler. Günahların affedilmesine sebep olur.
Kalbin en büyük düşmanları sigara, stres, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme. Uzmanlar sağlıklı bir kalp için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sigarasız bir hayat, stresten uzaklaşmak, omega değeri yüksek gıdalar tüketmek ve düzenli kalp kontrolü yaptırmak gerektiğini belirtti.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur. Daha fazlasını yapabilirseniz elbet daha iyidir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damar tıkanıklığının giderilmesi için damar açıcı bitki ve gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve fasulye tüketimi de arttırılmalıdır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterolün düşmesi ile birlikte damar tıkanıklığı gibi sorunlar da ortadan kalkar.
Muzun sağlık üzerindeki faydalarını incelendiğinde en dikkat çekenlerden birisi de kalp damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisi. Çok değerli bir mineral olan potasyumdan oldukça zengin olan muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor ve tansiyonu kontrol etmeye de yardımcı oluyor.
Hastalar, doymuş yağları sınırlayarak yağ tüketimini azaltıp, kalsiyum ve magnezyum kullanımını çoğaltmalı. Ayrıca muz, kayısı, patates gibi potasyum içerikli besinlerin tüketimi arttırılmalı.”
KALP HASTALARI KAHVALTIDA NE YEMELİ? Kalp hastaları güne hafif bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Bu; katı yağ ve hayvansal gıdalardan fakir bir kahvaltı olmalıdır. Örneğin domates, taze yeşillikler, zeytin ve peynir gibi doğal gıdalardan oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir.
Örneğin kalp damarlarında hiçbir tıkanıklık olmayan genç sporcuların veya normal insanların sauna, Fin hamamı gibi aşırı terleme sonucu ani kalp krizi geçirmesi magnezyum elektrolitinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sauna sonrası maden suyu içilmesi bu nedenle önerilir." Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof . Dr.
Koroner Arter Hastalığının en sık görülen kalp damar hastalıkları arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Hobikoğlu, 'Koroner Arter Hastalığı toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen bir rahatsızlık. Bu hastalık erken dönemde tanı alıp tedavisi yapılmadığında kalp krizine ve dolayısıyla da ölüme yol açabiliyor.
Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıda tüketimi artırılmalı, haftada en az iki gün balık yenilmelidir.
Sadece yürüyüş yaparak kalp sağlığına olumlu katkı sağlanabileceğini belirten Kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, “Sağlıklı bir insanın egzersiz yapması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Önerimiz genellikle 45 dakika veya 1 saat biraz tempolu bir yürüyüş.
SESSİZ KALP KRİZİNİN 10 İŞARETİ Nefes darlığı Aşırı yorgunluk Genel bir rahatsızlık hissi ya da sıkıntı Soğuk terleme Hazımsızlık, bulantı ya da kusma Baş dönmesi ya da sersemlik Boğazda ya da göğüste hafif ağrı Sırtta ya da kollarda burkulan ya da çekilen kas ağrısı gibi ağrı Göğsün ortasında birkaç dakika süren ya da ...
Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveler içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudurlar. Bu meyvelere renk veren bileşikler kan basıncını dengeler ve damar sağlığını korurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri