Yoğurtta Neden Uzama Olur? Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir. Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Yoğurdun Sünmemesi ve Sulanmaması İçin Ne Yapılır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Özellikle aşırı oranda sıcaklık ile beraber fermantasyon gerçekleştirecek olan bakterilerin ölümü meydana gelir. Bu da zaman içerisinde yoğurdun sünmesine ve sütün boşa gitmesine neden olur. Tabii tam tersi olarak düşük sıcaklıklar üzerinden kaynama durumu da yine bu tür problemler yaratabilir.
📌Sünen yoğurdun tüketilmesi bir gıda. zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye.
İlgili 40 soru bulundu
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır. Mayalandıktan sonra yoğurdun dinlenmesi için 1 gün buzdolabında bekletilebilir. Bu sayede daha kıvamlı bir yoğurt haline gelecektir” diyor.
İyi yoğurt porselen renginde, jel kıvamında, kendine özgü hafif mayhoş lezzetinde ve hoş bir aromada olur. Yoğurda sivri bir cisim batırılıp çıkarıldığında oluşan boşluk hemen kapanmamalı, yavaş yavaş dolmalıdır. Bu özelliğe uyan yoğurt, kaliteli yoğurttur. Kaliteli yoğurdun dayanma süresi her zaman daha uzundur.
Yoğurt mayalanma süresi yaz aylarında yaklaşık 6-8 saat olabilir. Ancak yoğurt yapımında sıcaklık çok önemlidir. Yoğurt yapımı için ideal sıcaklık 40-45 derece arasındadır. Bu sıcaklıkta, mayalanma işlemi daha hızlı gerçekleşir.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir. Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
1-İnkübasyon ( Mayalama dönemi ) ısı ve süresine dikkat edin. Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin.
Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır.
Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde.
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Tencerenin üzerine tahta kaşık koymak: Bu yöntem kabaran sütün taşmasını engelleyecektir. Sadece süt değil, kaynadığında taşma riski olan her besin için bu yöntemi rahatlıkla kullanılabilirsiniz.
YOĞURT KAÇ SAATTE OLUYOR? Yoğurt tüm mayalanma işlemleri dahil 6 saatte tamamlanır fakat en lezzetli haliyle yemek için bir gece beklemenizi tavsiye ederiz.
Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri