Etin lokum gibi olması için ne yapmalı? Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et için hangi sirke kullanılır? Keskin bir tada sahip olan elma sirkesi, kekik ve zeytin yağı ile karıştırılarak salata sosu yapılır. Çorbalara eklenen elma sirkesi, balık ve et yemeklerinde kullanılır.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Etleri pişirken üzerine damlatacağız bir kaç damla elma ya da üzüm sirkesi etlerinizin çok daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın. Buzdolabında saklayacağınız zaman çiğ eti alt raflara, pişmiş eti üst raflara koyun. Böylelikle çiğ etin kanı damlasa bile risk olmayacaktır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur.
Etin tam kıvamında pişmesi için ve de sert olmaması için tuzu en son ilave etmeye dikkat edebilirsiniz.Eğer yemeği pişirmeniz için çok vaktiniz yok ise ve acele etmeniz gerekiyor ise yaklaşık 1 tatlı kaşığı sirkeyi yemeğin içine ilave ederek yemeğin pişme süresini biraz daha hızlandırabilirsiniz.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Tuzlama etin pişme süresini uzatacaktır ancak protein moleküllerinin parçalanmasına yardımcı olduğundan eti yumuşatır. Eti yumuşatmak için kullanabileceğiniz bir diğer teknik de bıçakla çizmek. Bundan kastımız etin üzerine liflerine dik açıyla olmak suretiyle çok derin olmayan biçimde kesikler atmak.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın. Uzun süre kalması lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
Salata sosu hazırlarken veya yemeklerinizi lezzetlendirmek için doğal elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
Doğal Elma Sirkesi Nerede Satılır? Doğal elma sirkesini temin etmek için dilerseniz aktarları, dilerseniz de doğal ürünlerin satıldığı mağazaları tercih edebilirsiniz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Haşlama suyuna bir tutam karbonat ile etler daha yumuşak kıvamda pişer. Et haşlama esnasında kullanılan baharatlar da önemlidir. Defne yaprağı etin kokusunu alırken; kekik de ferah ve iştah açan bir lezzet verir. Haşlama etten yahni hazırlamak için haşlanmış etlere bir süre sonra havuç ve patates eklenir.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir.
Geniş bir çelik tencereye sıvıyağ koyun ve kızdırın, etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirin ve içine kabuğu soyulmuş bütün soğan ekleyin. Ocağı kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, et kavurma piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Dana kuşbaşı kullanarak yemek hazırlarken bir diğer başvurulabilecek yöntem haşlamadır. Etin çabuk haşlanması için düdüklü tencere kullanılabilir. Ancak böyle bir durumda eklenecek su oranı iyi ayarlanmalı etin yanmamasına dikkat edilmelidir. Haşlanan et oldukça yumuşak bir dokuya sahip olur.
Bundan kastımız etin üzerine liflerine dik açıyla olmak suretiyle çok derin olmayan biçimde kesikler atmak. Yani etinizi kesme tahtasının üzerine lifleri yatay olacak şekilde yerleştirip yüzeyini dikey olarak kesmeniz gerekiyor. Bu işlem etin kas dokusunu parçaladığı için yumuşamayı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri