Yoğuşmalı kombilerde ise buharlaşma ısısı kullanılabildiği için bu ısıdan faydalanılmış olur. Yoğuşmalı kombiler ayrıca yoğuşmasız kombilere kıyasla daha az enerji harcar. Verimliliği yüksek olan yoğuşmalı kombi modelleri, maksimum tasarruf sağladığı için önemli bir yere sahip bulunur.
Konvansiyonel kombilerde yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve beraberinde oluşan su buharı direkt bacadan dışarı çıkar. Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır.
Yoğuşmalı Kombiler, normal hermetik kombilere ve bacalı tip kombilere göre ortalama %20 civarında ekstra tasarruf sağlarlar. Bu tasarruf miktarı kombilerin çalışma sıcaklığına da bağlı olarak değişebilmektedir.
Yoğuşmalı kombiler, en tasarruflu kombilerdendir. Çünkü yanma sonrasında ortaya çıkan kirli havayı dışarı salmaz ve bir ünite içinde muhafaza ederek sıcaklığından yararlanır. Elektrikli kombiler ise yakıt maliyetinin en yüksek olduğu kombi türüdür.
Sadece yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu yüzde 5 daha fazladır. Yoğuşmalı kombiler baca gazı dışarıya atarken gazın su buharına dönüşmesine yoğuşma denir. Buhar özel eşanjöre ısı verir, ortaya çıkan bu ısıyı kullanarak ortalama yüzde 5 gibi bir tasarruf sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Kombiler 30 gün*1kw= 30kw ile 30 gün*1,5kw = 45 kW arasında elektrik tüketirler . Bunun parasal olarak tutarını hesap edersek ; Elektriğin 1kW ı 0,80 TL dir. 30gün*0,80TL= 24 TL(aylık) ile 45gün*0,80TL = 36 TL(aylık) arasında elektrik faturasına etkisi olacaktır.
Kombi balkonda olunca ne olur? Doğalgaz kombisinin balkonda, soğuğa karşı korumasız olmasının ısı kaybına neden olduğu belirtiliyor. doğalgaz kombisinin balkonda korumasız olmasının yaklaşık yüzde 10 ısı kaybına, bu kaybın da faturaya ciddi şekilde yansıdığını belirtmek isteriz.
Hermetik kombiler, yoğuşmalı kombilere göre daha ulaşılabilir ve uygun fiyatta olduğundan konut tiplerinde hermetik kombiler daha fazla tercih edilmektedir. Hermetik kombiler ilk yatırım olarak daha ekonomikken, yoğuşmalı kombiler uzun vadede daha fazla tasarruf sağlar.
Genel olarak en fazla kullanılan kombi markaları Demirdöküm ve Baymak olarak öne çıkıyor. A SES grubunun favorisi Bosch olurken kombide tercih edilen markaların bölgelere göre değişiklik gösterdiği de dikkat çekiyor. Arçelik Karadeniz'de zirveye yerleşirken, Ege'nin favorisi ise Demirdöküm oluyor.
Eviniz 50 m2 ile 140 m2 arasinda ise 24 kw yani 20 binlik kombi alicaksiniz. 140-200 m2 araliginda ise 28-30 kw 24 binlik veya 26 binlik kombi alabilirsiniz. 200 m2 ve uzeri icinde 30 kw veya 35 kw yani 26.000 lik ve üzeri olabilir.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Yoğuşmasız Kombi: Yoğuşmasız kombi, genel olarak konvansiyonel kombi olarak bilinir. Bu kombiler en kısa tanımla yoğuşma teknolojisi kullanmayan kombilerdir. Konvansiyonel kombilerde yoğuşmalı kombilerin aksine yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve beraberinde oluşan su buharı direkt bacadan dışarı çıkar.
Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir.
Yönetmeliğe göre, 400 kilovata kadar ısıtma kapasiteli kombi ve kazanların, yoğuşmalı teknolojiye sahip olması hedefleniyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ülke içinde üretilen ya da ithal edilen bu tip kombilerin yoğuşmalı teknolojiye sahip olması zorunlu hâle geliyor.
Tam yoğuşmalı kombiler piyasada 20 kw güç kombiden başlatarak 45 kw güce kadar satılır. Yarı yoğuşmalı kombiler ise 20 kw ila 24 kw güçte satışa sunulur. Bu bağlamda tam yoğuşmalı kombi olduğu ancak, 24 kw gücün üzerinde bir güce sahip olduğunda anlaşılabilir.
Yönetmeliğe göre 21 Nisan 2018 tarihinden itibaren klasik (konvansiyonel) kombilerin ülkemizde üretimi ve ithalatı kaldırılmıştır. Erp – ECO Dizayn kriteri mevcutta kullanılan hermetik konvansiyonel cihazları kapsamamakta olup var olan kombiler kullanılmaya devam edilebilecektir.
Tabloya göz atarak, 24 kw kombi kaç metre petek ısıtır sorusuna karşılık 5 metre - 9 metre arası yanıtını bulabilir veya 6 metre petek için kaçlık kombi sorusuna karşılık 24kW kombi kapasitesinin uygun olduğunu söyleyebiliriz.
E.C.A., Baymak, Buderus, Demirdöküm, Vaillant, Bosch, Airfel, Ferroli, Alarko, Sanica, Arçelik ve Protherm en iyi yoğuşmalı kombi markaları arasındadır. Kaliteli yoğuşmalı kombi markaları kombi yedek parça temini bakımından da avantajlıdır.
Kombi ile ısıtma sisteminde radyatörlere uygun kombi ya da kombiye uygun radyatör seçimi gerekiyor. Örneğin radyatör uzunluğu 5 ile 9 metre arasında ise kombi gücünün 24kW; 9 ile 13 metre arasında ise 31kW; 13 metre ve üzeri ise 35kW olması öneriliyor.
Yoğuşmasız (konvansiyonel) kombilerin verim değerleri hiçbir zaman yüzde 100'e ulaşamazken, yoğuşmalı kombiler harcadıkları enerjinin bir kısmını tesisata tekrar geri verdiklerinden, verimleri yüzde 100'ün üzerinde değerler ile ifade edilir. Kısacası, yoğuşmalı kombiler yüksek verim değerlerine sahiptir.
En iyi kombi markası olarak ülkemizde satışı yapılan yabancı markalar Vaillant Kombi, Viessmann , Bosch Kombi, Buderus diyebiliriz. Kombi içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve performansı diğer yerli markalara göre iyidir denilebilir. Genelde kombi ömrü daha uzun ömürlüdür.
Yoğuşmalı kombiler tüm evler için uygundur. Ama max 55 C dönüş suyu sıcaklığına göre tesisatın yapılmış olması ve kullanıcının seçimi buna uygun yapması önemlidir. Aksi takdirde tüm yıl boyunca yoğuşma gerçekleşmeyeceğinden cihazdan yakıt ekonomisi açısından tam performans alınamaz.
Bu değerler antre, hol, koridor için 16-18°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 22°C, banyo için 24°C'dir. Evin ısıtma tesisatı projesi bu sıcaklık değerlerine göre yapılır ve buna göre radyatör boyu belirlenir.
Ancak stüdyo dairede ya da görece küçük 2+1 dairede yaşıyorsanız hermetik kombiler işinizi görecektir. 160 metrekarenin üstünde bir dubleks daireye sahipseniz de hermetik kombiler yerine yoğuşmalı kombileri tercih edebilir, böylece konutunuzun büyüklüğüne uyum sağlayacak en doğru modeli seçebilirsiniz.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri