Yoksulluk sorunu ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yoksulluğun nedenleri olarak; işsizliğin artması, enflasyon, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, savaşlar, iç ve dış göçler, ülkede yaşanan sosyo-ekonomik krizler sayılabilir. Yoksulluk sorunu artık üzerinde daha çok durulması gerekli konular arasında yer almaktadır.
Yoksulluk denilince aklımıza çoğu zaman zenginliğin karşıtı olan fakirlik, yani sefalet, açlık, yokluk, muhtaçlık, hayatla sürekli mücadele, hayatta kalabilme savaşı, temel ve zorunlu ihtiyaçları yeterince karşılayamama, yeterli varlığa sahip olamama ve gelirden mahrum olma gelmektedir.
Genel olarak yoksulluk bir takım makro ve mikro faktörlerin etkisi ile meydana gelmektedir. Küreselleşme, küresel sermaye, işsizlik, göç, ekonomik krizler vb. gibi nedenler makro faktörler olarak, eğitimsizlik, sosyal dışlanma ve bireysel özellikler gibi nedenlerde mikro faktörler olarak de ğerlendirilebilir.
2.1.3.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yoksulluk ve yoksulluğun ölçülmesi yaklaşımlarını genişleterek katkıda bulunmuştur. UNDP' nin 1997 İnsani Gelişme Raporu ile ilk defa ' İnsani Yoksulluk' kavramını ortaya atmıştır. İGR 1990 yılından bu yana UNDP tarafından her yıl yayımlanmaktadır.
Küre-selleşme sürecinde gelirin ülkeler arasında adil dağılmaması, gelişmekte olan ülkelerin tasarruf, yatırım, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarının yetersizliği sosyo-ekonomik ve yapısal nedenler içinde sıralanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanlar "yoksul" kabul edilir.
Siyasi politikalar, büyük yoksulluklara neden olabilmektedir. Özellikle izlenen yanlış politikalar, tarıma ve ağaçlandırmaya yapılan düşük destek, sanayinin çarpıklaşması, kirlilik, yoksulluğu beslemektedir. Eğitime verilen desteğin çok az olması, yoksul bir nesil yetişmesine neden olmaktadır.
Var olan yoksulluk türleri ise; insani yoksulluk, gelir yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk, kadın yoksulluğu şeklinde daha da çoğaltılabilir.
Diğer bir yoksulluk sınırı olan medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak hesaplanan gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %19,9 ile TR62 (Adana, Mersin), %19,7 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) ve %18,8 ile TR10 (İstanbul) oldu.
Yoksulluk ile fakirlik arasında fark vardır. Fakirlik, üstesinden gelinebilen. Ama yoksulluk müzminleşmiş, demir gibi katılaşmış ve elem verici bir hale gelmiş, çözümü çok zor olan bir yapıyı temsil eder olmuştur.
gelirlerinin asgari refah düzeyini dahi karşılayamaması durumudur. ihtiyaçları karşılayacak olan harcama miktarını belirleyen mal ve hizmet fiyatlarından oluşmaktadır. toplumda yaşayan ve ortalama bir gelire sahip olan birey arasında sahip olunan gelir kaynakları açısından farklılık olarak tanımlanmaktadır.
Sürekli yoksulluk oranı %14,0 oldu
Buna göre, 2022 yılı anket sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak %14,0 oldu.
Yoksulluğun tek bir tanımı yoktur ve çok boyutlu bir kavramdır. Yoksulluğu açıklamak için mutlak-göreli, objektif-subjektif, gelir yoksulluğu-insani yoksulluk, kırsal-kentsel yoksulluk, çalıĢan yoksullar ve kadın yoksulluğu gibi kavramlar üretilmiĢtir.
Düşük gelir düzeyinde bireylerin davranışlarındaki karşılıklı bağımlılık ve bağımlılığın zamanlar arası aktarımı ile ortaya çıkan sürekli gelir eşitsizliği literatürde “yoksulluk tuzağı” olarak ifade edilmektedir.
a) Kafa Sayısı Endeksi (KSE) b) Yoksulluk Açığı Endeksi (YAE) c) Sen Endeksi (SE) d) Foster-Greer-Thorbecke Endeksi (FGTE). Yoksulluk ölçümlerinde en sık kullanılan endeks olan “kafa sayısı endeksi” yoksul kişi sayısının toplam nüfusa oranlanmasıyla bulunur.
Yoksulluğu önlemede kullanılan sosyal ve ekonomik politikalar; eğitim, sağlık, kentlerde iş imkânlarının arttırılması, yetişkin eğitimi ve meslek kazandırma kursları, nakit gelir desteği, kırsal kesimde tarım ve hayvancılığın canlandırılması ve kentlerde iş imkânlarının genişletilmesidir.
TÜİK Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, 2022 verilerini yayımladı. Verilere göre ülkede 12 milyon kişi yoksul olarak kaydedilirken en yoksul bölge yüzde 15'lik oran ve 615 bin kişi ile Adana - Mersin bölgesi oldu.
SON DAKİKA: TÜRKİYE'NİN EN YOKSUL ŞEHRİ ADANA VE MERSİN OLDU! TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı için yıllık 35 bin 493 lira eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sini dikkate alarak belirlediği “yoksulluk sınırı”na göre, göreli yoksulluk oranının geçen yıl değişmeyerek yüzde 14,4 olduğunu açıkladı.
Ülke nüfusunun hepsini yansıtan toplamda ise Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 15. OECD ortalaması ise yüzde 11,4. Toplam nüfusta yoksulluğun en yüksek olduğu ülke yine Kosta Rika (yüzde 20,3). 37 ülke içinde Türkiye 10. sırada yer alıyor.
EKİM 2023 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 44.573 TL! OLDU.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 37.974,10 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.123,60 TL'ye yükseldi.
TÜİK periyodik olarak 2002 yılından beri düzenli bir şekilde yaptığı Hanehalkı Bütçe Anketleri sonuçlarını esas alan AÇLIK ve YOKSULLUK'la ilgili Analizleri yapıp yayınlamaktadır.
Ultra Yoksulluk: Gelirin tamamı harcandığı halde mutlak yoksulluk kriterinde esas alınan kalorinin ancak %80'inin karşılanabilmesi. Kronik Yoksulluk: Ultra yoksulluk durumunun beş yıldan daha fazla sürmesi halinde olumsuz durumda bir iyileşme olmayacağı kanaatine varılması.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 44,573 TL dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri