Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür. Kooperatifler ise gayrimenkulün alış ve satışını, satış vaadini ve ipotek dahil belli tapu işlemlerini tamamlar.
Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Kooperatif sorgulaması yapmak için; https://koopbis.gtb.gov.tr/Portal/kooperatifler sayfasındaki ilgili alanları doldurduktan sonra "Arama" butonuna basmanız yeterlidir.
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar.
Görüldüğü üzere, KoopK.m.14/2'de kooperatif payının devredilebilir olması hususunun vurgulanması ile yetinilmiş, devir şekli (zorunluluğu) öngörülmemiştir. Yani adi yazılı şekilde bile payın devri mümkün olabilir. Noter tarafların devir iradesini kaydetmek ve onaylamakla görevlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Kooperatif hisseli satışlarda ;
Yani alıcı, yapılan sözleşme ile arazideki hangi alanın kendisinin olduğunu bilmeden sadece kullanım hakkını satın almakta ve arazinin hissesine ortak olmaktadır. Burada karşılaşılan en büyük sorun satın alınan hobi bahçesinin satın alan kişiye ait müstakil tapusunun olmamasıdır.
Madde 14 – Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer. Anasözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir. (Değişik: 6/10/1988 - 3476/3 md.)
Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Kooperatifler tıpkı diğer ticaret şirketleri gibi banka kredisine başvurabilirler. Bunun için anasözleşmede kısıtlayıcı hüküm bulunmamalıdır ve yönetim kuruluna ilgili kredi başvuru yetkisinin verilmiş olması gerekmektedir.
Daire tamamlanıp tapunuzu aldıktan sonra da ister piyasa fiyatına satarsınız (ki genelde piyasa fiyatı maliyetten daha yüksek olur) isterseniz kendiniz oturursunuz. Bu açıdan kooperatif ev hissesi almak mantıklıdır. İşin diğer tarafında, daha önce kooperatif olarak inşa edilmiş bir evi almak da mantıklıdır.
Gelir Vergisi Kanunu uyarınca bu şekilde ortaklık paylarının devredilmesi sonucu elde edilen kazançlar ise gelir vergisine tabi tutulmakta olup bu konu kanaatimizce üzerinde tartışılması gereken bir hususu oluşturmaktadır. de ortak içi işlemler dolayısıyla oluşan kazançlar vergiden istisna edilmektedir.
".... Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya işyerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan işyeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.
Bir ticaret şirketi türü olan kooperatifler vergi mükellefidirler. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda tanımlanan muafiyet ve istisnalardan yararlanmayan tüm kooperatifler tıpkı ticari işletmeler gibi KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi mükellefidirler.
Ancak Genel Kurulca karar alınmak şartıyla, kooperatif mevcudiyetini tehlikeye düşürecek nitelikte olması halinde, ödemelerin 3 (üç) yılı aşmamak üzere geciktirilebileceği ve 5 (beş) yıl geçmekle zaman aşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.
Kooperatif Üyeliğinin Sona Ermesi
Kooperatif üyeliği ortaklıktan çıkma, ortaklıktan çıkarılma ve ortaklığın devri ile son bulabilir. Ortağın ölümü ile de ortaklık sıfatı sona erecektir.
Kooperatifin tescili ticaret sicilinde yapılır. Ticaret sicili, Ticaret Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulacak ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur.
Hisseli Tapu: Paylı Mülkiyet
Tüm maliklerin payı oransal olarak bellidir, taşınmazın bütünü üzerinde belli oranda maliktirler. Bu kişiler, taşınmazın bir bölümüne sahip olur ve bu hisseleri üzerinde tam hak sahibidir. Yani hissedarlar, sahip oldukları hisseyi satma, kiraya verme veya ipotek etme hakkına sahiptirler.
Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir. Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.
Azami kredi limiti KOOP-DES projesinden hibe desteği alan kooperatifler için azami 50.000 TL'dir. KOOP-DES projesi kapsamında hibe desteği almayan kooperatifler ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kooperatifler için ise azami 200.000 TL'dir.
“Kooperatif ortağının alacaklıları, ancak ortağın faiz ve gelir gider farkından hissesine düşen miktarı ve kooperatifin dağılmasından ona ödenebilecek payı haczettirebilirler. Ferdi münasebete geçilmedikçe ve kooperatif herhangi bir şekilde dağılmadıkça, ortağın kooperatif payının haczi caiz değildir.
Buna göre, ortaklık payı kooperatife karşı bölünemeyeceğinden, bir paya birden fazla kişi ortak olmuş ise, bunlar kooperatife karşı haklarını ortak bir temsilci aracılığıyla kullanabileceklerdir.
Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Bu durumda hisse sahibi, şirketin elde edeceği kâr ya da uğrayacağı zarara ortaktır. Şirketin kâr etmesi durumunda hisse sahibine isabet eden kâr payı, tek başına ya da başka birikimlerle birlikte nisap miktarına ulaşır ve üzerinden bir yıl geçerse %2,5 oranında zekâta tâbi olur.
MADDE 16- (1) Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer. (2) Ölen ortağın ortaklık payı, kooperatifle olan borç ve kefalet münasebetleri tasfiye edildikten sonra kanuni mirasçılarına iade olunur.
Bir kişi miras payını hem mirasçı olmayan üçüncü kişilere hem de yasal mirasçılara devredebilir. Miras payının devri için yazılı bir sözleşme yapılması hukuki olarak zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri