Nasıl Hesaplanır?: Askerlik yol parası, askerin birliğinin bulunduğu il ile ikametgâhı arasındaki karayolu mesafesi üzerinden hesaplanır. Kimlere Verilir?: Yol parası, askere alınan er ve erbaşlara verilir. Terhis olanlara da terhis oldukları gün verilir.
Bu destekten muhtaç ve yoksul ailelerin üniversite eğitimlerine devam eden 25 yaş altı çocukları yararlanabiliyorlar. Ulaşım Desteği ile üniversite öğrencilerinin memleketlerine ailelerinin yanlarına gitmek istediklerinde otobüs ya da uçak biletlerini alabilmelerine yardımcı olmak amaç ediniyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, sosyal yardımdan faydalanıcı ailelerdeki Türk vatandaşı üniversite öğrencilerine (sadece 25 yaş altı lisans öğrencileri) şehirler arası ulaşım desteği sağlanacak.
Yol ücreti, işveren tarafından karşılanan ve işçinin işe gidiş ve işten dönüş masrafını karşılayan bir yardımdır. Çalışana aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre farklılık gösterir. Ancak, İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz.
Yol masrafı ödemeleri Ziraat Bankası kimlik numaraları üzerinden yapılacak. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler: Valilik ve Kaymakamlıklarca oluşturulan ve ilan edilen müracaat noktalarına başvurabilecek. Valilik veya Kaymakamlıklarca temin edilen uygun araçlarla afet bölgesine ulaşım sağlanacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Yemek ve yol yardımı ödemeleri yükseltildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesinin dilimlerinde artış yapıldığını da açıklamıştı. İstisna tutarlarının artırılmasıyla 51 lira olan yemek parası, 110 liraya, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı.
Milli Savunma Bakanlığı askere gidecek olan kişilerin yol masraflarını karşılamak adına 'Askeri Yol ve İaşe Bedeli' öder. Bu bedel halk arasında yol parası olarak bilinmektedir.
Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin işveren tarafından ödenmesine yol ücreti denir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir hüküm yoktur.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
Genel kural olarak işveren işçilere servis sağlamak ya da yol parası ödemek zorunda değildir. Bunun istisnası ise gece çalışmasıdır.
Ailesinden uzakta öğrenim gören üniversite öğrencilerine, 2022 için yılda 2 kez gidiş- dönüş şeklinde, bilet başına 500 TL olmak üzere toplam 2 bin, 2023 için ise bilet başına 750 TL olmak üzere toplam 3 bin TL ulaşım destek ödemesi yapılacak.
Üniversite öğrencilerine sağlanan ulaşım desteğinden yararlanabilmek için adayların gerekli şartları taşımaları gerekmektedir. Başvuru şartlarını sağlayan adaylar, başvuru işlemlerini ailesinin ikamet ettiği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden yapılabilecek.
Ailesinden uzakta eğitim alan öğrencilerin, bir yılda iki defa gidiş-dönüş biletleri devlet tarafından karşılanacak. 2022 yılında bilet başında öğrencilere verilen destek ücreti 500 TL olarak belirlenmişti.
Ödemeler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından öğrencinin IBAN hesabına aktarılacak. Başvuru, öğrencinin ailesinin ikamet ettiği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılacak. Öğrencilerin ailesi de başvuru yapabilecek ve vakıflar başvuruyu değerlendirecek.
215,70 TL'nin içerisine ücret eklentisi olarak yapılan yol, yemek, ikramiye vb. adlar altında yapılan ödemeler dâhil değildir. Yani işveren işçisi için verdiği yol, yemek gibi ücretler hariç olmak üzere günlük en az 215,70 TL yevmiye belirleyecektir. Bu uygulama Anayasamızın 55.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal yardım alan ailelerin farklı ilde ilköğrenim, ortaöğrenim ve yükseköğrenim eğitimi gören çocuklarının şehirlerarası ulaşım giderlerinin karşılanmasına yönelik destek programının başladığını bildirdi.
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
Ancak işçi yakın bir mesafede (örneğin araçla 10 dakika) oturuyor ancak yürüyerek işyerine ulaşması çok zaman ve emek alacağı için toplu ulaşım kullanmak durumunda kalıyorsa; uzak mesafede oturan işçilere servis sağlandığı durumda, bu işçiye de servis sağlanmalı ya da servisten yararlandırılamıyorsa işçiye yol parası ...
Yani ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir. Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.
Yol Yardımı Ne Kadar? En fazla çalışma gününün 56 TL'si ile çarpımı kadar olabilir. Yani bir işyerinde 22 gün çalışma günü var ise 56*22=1.232 TL'ye kadar Yol yardımı verilebilir. Rakam bu tutardan daha düşük veya yüksek olabilir.
ASKERLİK YOL PARASI NE ZAMAN VE NASIL ALINIR? Mayıs ayı askerlik yerlerinin açıklanmasıyla birlikte, askerlik yol parasının ne zaman ve nasıl alınacağı merak ediliyor. Mayıs ayında askere sevk edilecek olanların, askerlik yol parası, sevk evrakı alındıktan sonraki 3 iş günü içinde PTT'ye yatırılır.
Yol bedelinin bilet, elektronik bilet vb. şeklinde verilmesi halinde istisna uygulanır. Nakit yol parası için gelir vergisi ve SGK primi istisnai uygulanmaz. İş için verilen yol ödenekleri fatura, ÖKC fişi vb. belgeler veya masraf listesi ile iş yerine verilir ve harcama bedeli iş yerinden alınır.
25.3.1. Yüklenici tarafından karşılanacak olan yemek ve yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmi altı) gün esas alınacaktır.Firma çalıştırılan personelin bir öğün yemek bedeli günlük brüt 6,38 (Altı lira Otozsekiz kr), yol bedeli günlük geliş-gidiş olarak brüt 4,50 (Dört lira elli kr) dir.
Askerlik yol parası, terhis olan askerin bilgileri doğrultusunda askerlik şubesinde hazırlanır ve ilgili bankaya gönderilir. Yol parasının yatması için belirli bir süre verilir ve bu süre sonunda askerlik yol parası ilgili banka hesabına yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri