Mevcut 4857 Sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir madde geçmez. İşçi, iş görüşmesinde yol ve yemek parası konusunu netleştirmelidir. Yol ve yemek paraları çalışanlara nakit olarak da ödenebilir. Bunlar net ücret kabul edilir, bordrolaştırılır ve vergilendirilir.
Nakit yol yardımı
Nakit olarak yapılan bir yardım işçinin ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansır ve SGK kesintisi de yapılır.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
Net ve Brüt Aynıdır. Yani Diyelim ki bir kişi 8.500 asgari ücret alıyor 1.200 TL Yol yardımı alırsa maaşı 9.700 TL olur.
Genel kural olarak işveren işçilere servis sağlamak ya da yol parası ödemek zorunda değildir. Bunun istisnası ise gece çalışmasıdır.
İlgili 29 soru bulundu
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır. Yemek yardımlarında yeni yapılan düzenleme ile nakit veya kart ile sağlanması fark etmeksizin günlük istisna tutarı 110 ₺ olarak duyurulmuştur.
Nakit yol parası için gelir vergisi ve SGK primi istisnai uygulanmaz. İş için verilen yol ödenekleri fatura, ÖKC fişi vb. belgeler veya masraf listesi ile iş yerine verilir ve harcama bedeli iş yerinden alınır. GÜNLÜK Nakit yemek bedeli istisna tutarı 2023 yılı için 110 TL olarak belirlenmiştir.
İstisna tutarlarının artırılmasıyla da 51 lira olan yemek parası, 110 liraya, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı. Böylece, aylık 2 bin 860 lira yemek parası, 1456 lira yol parası ödemeleri vergiden istisna edildi.
2023 YOL PARASI (ÜCRETİ) NE KADAR OLDU? 2023 yılı için yol ücreti ise 56 liraya çıktı.
Kimlere Verilir?: Yol parası, askere alınan er ve erbaşlara verilir. Terhis olanlara da terhis oldukları gün verilir.
SGK YOL PARASI ALABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Bir kurumda sigortalı olarak çalışıyor olmak ya da sigorta primi ödüyor olmak, İkinci ya da üçüncü basamakta yer alan bir sağlık kurumunda tedavi görüyor olmak ve sevk edilenin hastanenin yine ikinci ya da üçüncü basamak bir sağlık kurumu olması.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işverenler işçilerinin yol ücretini karşılamak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yer alıyorsa böyle bir hizmet sağlanmak ya da yol ücreti ödemek zorundadır. Servis konusunda tek istisnai durum gece vardiyasında çalışan kadın işçilerdir.
Nakit olarak verilen yol yardımları gelir vergisi açısından istisna kapsamında sayılmamaktadır. Damga vergisi açısından, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 23'üncü maddesinde belirtilen ücretlere ilişkin kâğıtlar damga vergisinden muaf tutulmuştur.
Yol ücretini nakit ödemek dışında işveren, işçinin yol kartına para yatırmak suretiyle yol parasını ödeyebilir. Bu durumda işçi, bu parayı yol dışında farklı bir amaç ile kullanamaz. Bir diğer yöntem ise işverenin işçiler için servis imkanı sağlamasıdır.
ASKERLİK YOL PARASI NASIL ALINIR, NE ZAMAN YATAR? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır. Herhangi bir Ptt şubesine yapacağınız başvuruda; kimlik belgeniz ile "Asal Ödemeleri" olduğunu beyan ederek yol masrafınızı alabilirsiniz.
Bununla birlikte yol ücretlerinde de gelişme oldu. Başka bir deyişle, ulaşımı işyeri servisle karşılamıyorsa günlük 17 lira çalışanına yol ücreti vermesi gerekiyordu. Bu ücret ise yeni düzenlemeyle 25,5 liraya çıkarıldı.
Mayıs ayında askere sevk edilecek olanların, askerlik yol parası, sevk evrakı alındıktan sonraki 3 iş günü içinde PTT'ye yatırılır. Herhangi bir PTT şubesine, kimlik belgesi ile "Asal Ödemeler" beyanı verilerek askerlik yol parası alınabilir.
İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir. Günümüzde yemek parası vermeyen firma sayısı oldukça azdır.
Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.
Yol ve Yemek Ücretinin İşçinin Fiilen Çalıştığı Günler Esas Alınarak Hesaplanacağı – Yargıtay Kararı
İşverenlerce çalışanlara ödenen yol ücretleri ile ilgili 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bir istisna bulunmamaktadır.
Maaş bordrosu, işverenin işçisine ödediği ücreti, vergilerin ve kesintilerin tamamını detaylı bir şekilde gösteren belgeye verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri