İşveren farklı yollarla işçiye ulaşım sağlayabilir. Buna göre işveren işçiye her ay yol parasını nakit olarak ödeyebileceği gibi, işçinin yol kartına para yatırmak suretiyle de yol parasını ödeyebilir.
Yani, maaş ödemesinin bir kısmı ya da tamamı, yol veya yemek ücretine çevrilemez. Yol ve yemek ücretinin dahil edildiği ücret türü, giydirilmiş ücrettir. Temel ücretin üzerine her türlü ikramiye, prim, komisyon, yol ve yemek gibi sosyal yardım ücretleri eklenerek çalışanın giydirilmiş ücreti hesaplanabilir.
Günümüzde birçok işyerinde personele yol ücreti ödenmekte ya da ücretsiz işyeri servisi ile çalışanların evlerine yakın yerlere ulaşımı sağlanmaktadır. Hal böyle olunca yol ücreti ya da servis hizmeti zorunlu bir yan hak gibi görünmektedir. Buna rağmen kanunen işverenin böyle bir yükümlülüğü yoktur.
İş Kanununa Göre Yol ve Yemek Ücreti
4857 sayılı İş Kanunu'unda yol parası ve yemek ücreti ile ilgili maddeler bulunmuyor. Bu nedenle çalışanlar iş görüşmesinde işverenler ile yol ve yemek konularını netleştirmelidirler. İşçiye ödenen bu ödemeler nakit de yapılabilir ve vergilendirilebilir.
Yukarıdaki tutarlara kadar yapılan yemek ve yol yardımı ödemeleri gelir vergisinden istisnadır.
İlgili 17 soru bulundu
Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Yemekhane yardımı
Ayrıca, gelir vergisi açısından da vergilendirilmez ve işçinin maaş bordrosuna eklenmez.
İşveren olarak çalışanlarınıza, en az asgari ücret kadar maaş vermekle yükümlüsünüz. Fakat asgari ücret olarak belirlenen tutara yemek parası dahil değildir.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Hesaplama Formülü = (Günlük Bedel x Çalışılan Gün Sayısı) / 30 :X BİR GÜNLÜK YEMEK-YOL BEDELİ ÇIKAR.
Yazı başında da belirttiğimiz üzere çalışanlara verilen yemek çözümleri; nakit, yemek fişi, yemek çeki, yemek kartları ve yemekhane olarak ayrılıyor. Eğer bir şirket nakit olarak bir yemek yardımı yapıyorsa, bordroda bu işlem vergilendirilmelidir.
Bu kapsamda işe gelip gitmek amacıyla sigortalıya ödenen yol paraları bu kapsama alınmayacak olup bu ödemelerin tamamı prime esas kazanca dahil edilecektir.
Yol ve Yemek Ödemelerinin Bordro Hesaplaması ile bu ödemelerde ücret niteliğinde olduğundan bordro hesaplamalarını etkilemekte yol ve yemek yardımı tutarlarında ilgili mevzuatlar çerçevesinde SGK ve gelir vergisi hesaplamasında belirli oranlarda muafiyet uygulanmaktadır.
İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir. Günümüzde yemek parası vermeyen firma sayısı oldukça azdır.
Ramazan ayında işyerinde oruç tutan işçiler için işveren, işçiler arasında ayrım yapmaksızın Ramazan boyunca yemek parası ödenmelidir. İşçinin oruç tuttuğu gerekçesi, yemek yardımı verilmesinin önünde engel bir durum değildir. birim maliyet bedeli esas alınacaktır.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren, çalışanlarına yemek veya yol ücreti vermek zorunda değil. İşverenin inisiyatifinde ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabii olan bu ödemeler, brüt maaşa ek olarak maaşa yansımaktadır.
İŞÇİNİN MOLA HAKKI ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILIR MI? Kanun uyarınca mola hakkı işçinin çalışma süresinden sayılamaz. Ancak işçi ara dinlenme süresinde çalışmaya hazır durumda işyerinde bekletiliyorsa ara dinlenme süresini kullanamadığının kabulü ile bu sürenin çalışma süresinden sayılması gerekmektedir.
Söz konusu toplu iş sözleşmesinin 38'inci maddesinde açıkça yemek yardımının fiilen çalışılan günlerde ödeneceği belirtildiğinden ve yukarıda yer alan 4857 sayılı Kanun hükümleri uyarınca işçilere ödenen yıllık izin ücretlerine yemek yardımların dahil edilmemesi gerekmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır, bu ödemelerin yapılması işverenin inisiyatifine bırakılmıştır.
Personele işyeri veya müştemilatının dışında yedirilen yemeğin yukarıda belirtilen haddi aşan kıs mı ise personele sağlanan net ücret olarak kabul edilecek, brüte iblağ edilerek stopaja tabi tutulacak ve işveren tarafından Gelir Vergisi Kanununun 40/1. maddesi gereğince ücret gideri olarak dikkate alınabilecektir.
2024 günlük yemek bedeli istisnası 187 TL (170 TL + %10 KDV) olacağı Resmi Gazete'de açıklandı. 2024 boyunca günlük yemek bedeli istisnası geçerli olacak.
Sorusu, asgari ücretten sonra çalışanların en çok merak ettiği ve sorduğu sorular arasında yerini aldı. İşverenlerce çalışanların işyerine gidip gelmeleri için sağlanan yol paralarına ilişkin istisna tutarı 2024 yılı için günlük olarak KDV hariç 88 TL olarak tespit edildi.
Hukuk Dairesi, yol ve yemek ücreti alacaklarının hesabında, işçinin fiilen çalıştığı günler esas alınarak hesaplanması gerektiğine hükmetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri