Söz konusu durumlarda araç sahipleri bağlı oldukları sigorta şirketlerinden herhangi bir hizmet talep edememektedirler. Yol yardım hizmetine ihtiyaç duyan araç sahipleri, yol yardım fiyatları ile köprü ve otoyol gibi ücretleri kendileri ödemek durumundadırlar.
Çekici hizmeti, standart trafik sigortası teminatları içerisinde bulunmadığı için trafik sigortası yaptırdığın sigorta şirketi çekici hizmeti sağlamaz. Fakat artı ya da ekstra trafik sigortaları gibi bazı ürünlerde ek teminat olarak yol yardım hizmeti yer alır.
Yol yardımı sürücülerin araçlarıyla seyahat ederken karşılaşabilecekleri her türlü soruna yönelik çözüm sunan bir hizmet türüdür. Yol yardım hizmeti genel olarak kazalar, araç arızaları, lastik patlamaları ve yakıt bitmesi gibi acil durumlara karşı sürücülere yardımcı olur.
Beklenmedik arızalara ve kazalara karşı yol yardım hizmeti teminatları bulunur. Yol yardım hizmetleri en zor zamanda, araç yolda kaldığı zaman tüm hizmetleri ile aracı kurtarmaya yönelik çalışır. Sigorta yol yardım içinde yer alan çekici hizmeti, 10 yıldan büyük araçlar için 1 kez olarak yardımda bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Kazaya karışan araca bağlı gelir ya da kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı olarak meydana gelen zararlar trafik sigortası kapsamında değildir. Kaza sırasında zarar görenlerin yanlarında bulunan bagaj ve eşyaları dışında, römorklarda taşınan malların zararları sigorta tarafından ödenmez.
Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin işveren tarafından ödenmesine yol ücreti denir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir hüküm yoktur.
Aracına sigorta yaptıran kişilerin poliçeleri çekici ücretinin karşılaması şeklinde düzenlenir. Bu bilgiler doğrultusunda sigorta yaptırılan aracın çekici masrafını sigorta şirketi ödemekle mükelleftir diyebiliriz.
Milli Savunma Bakanlığı askere gidecek olan kişilerin yol masraflarını karşılamak adına 'Askeri Yol ve İaşe Bedeli' öder. Bu bedel halk arasında yol parası olarak bilinmektedir.
Bu kapsamda ailesinden uzakta öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yılda 2 defa gidiş-dönüş biletleri karşılanacak. Her bir ilet için 2022 yılında 500, 2023 yılında 750 TL destek verilecek. Böylece her öğrenciye 2022'de toplam 2 bin, 2023'te 3 bin TL bilet ücreti verilecek.
Başvuru şartlarını sağlayan adaylar, başvuru işlemlerini ailesinin ikamet ettiği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden yapılabilecek. Öğrencinin yanı sıra aileleri de başvuru yapabilirler. Vakıf tarafından başvuru değerlendirilirken öğrencilere geri dönüş sağlanacak.
Bu hizmet ücret dahilinde gerçekleştirilmektedir. Ancak çekici yol yardım hizmetinden araç sahipleri kaskoları dahilinde ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.
ÜCRETSİZ ÇEKİCİ 153'TEN ÇAĞRILABİLİR
İstanbullular, aracının güvenli bir noktaya çekilmesi için kendisi de ücretsiz çekiciyi çağırabiliyor.
Yaşadığınız kaza sonrasında zor durumda kalmış olan aracınıza yönelik olarak oto kurtarıcı çağırmak için sadece sigorta şirketlerine bağlı olarak çalışan Çağrı Merkezi ile iletişime geçmeniz yeterli olur.
Genel olarak oto kurtarma yol yardım ücretleri gece ve gündüz tarifesi olarak en düşük 2,5 TL en yüksek de 20 TL civarıdır. Çekici çağırmak kaç lira sorusu için araç türüne göre 30 km'ye kadar 90 TL ila 250 TL arasında diyebiliriz.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur. Ödeme durumlarına bağlı olarak cezalarda artış ya da azalış olabilir.
Teminatın gerekçeleri arasında kaza şartı yoktur, aracın hareket edemediği herhangi bir arıza anında da çekici çağrılabilir. Çekici hizmetinin ön koşulu aracın hareket kabiliyetini yitirmiş olmasıdır. Çekici teminatı aracın üretim maliyetini, servis ücretlerini karşılamaz.
Genel kural olarak işveren işçilere servis sağlamak ya da yol parası ödemek zorunda değildir. Bunun istisnası ise gece çalışmasıdır.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
Hayvana Çarpma Cezası
Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürüş anında hayvana çarpan sürücünün hayvanı en yakın veterinere götürmesi gerekir. Aksi takdirde Türk Ceza Kanunu uyarınca mala zarar verme suçu işlemiş olursun.
Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri