Bu kelime genellikle pıroblem şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı problem şeklinde olmalıdır.
Araştırma probleminin ifade edildiği problem cümlesi, soru cümlesi şeklinde yazılmalıdır. Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir.
Problem soru biçiminde belirtilirse, özel bir cevap gerektirecektir ve bu cevap çalışmanın amacı olacaktır. Araştırma probleminin seçimiyle ilgili yeterli kaynaklar incelendikten sonra, problemin araştırılabilirliği ilkesini göz önüne alarak açık ve sade bir dil ile araştırmanın temel problem cümlesi yazılır.
PROBLEM: Bireyi fiziksel ya da düşünsel yönden rahatsız eden, kararsızlık ve birden çok çözüm olasılığı görülen her durum bir problemdir. Herhangi bir durumun problem olabilmesi için kararsızlık durumunun ve birden çok olası çözüm yolunun olması gerekir.
Bir araştırma makalesinde problemin ifadesi nedir? Problem cümlesinde, araştırmanızın çözmeye çalıştığı problemi belirtirsiniz. Çalışmanız, mevcut bilgi boşluğunu doldurmak için güvenilir çıktılar veya sonuçlar kullanacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Hedeflenen sonuçların alınmasını engelleyebilecek veya aksatabilecek çözümlenmesi gereken durum. Çözülmesi, yanıtlanması veya düşünülmesi gereken durum. Zorluk ve belirsizlik yaratan bir kişi, nesne veya durum.
Problem Çözme 4 temel adıma sahiptir; Problemin tanımlanması Alternatif çözümlerin oluşturulması Alternatiflerin seçilmesi ve değerlendirilmesi.
Bir araştırma problemi, araştırılması veya analiz edilmesi gereken belirli bir soru, sorun veya zorluktur. Halihazırda bilinen ile bilinmesi gereken arasındaki farkı veya mevcut durum ile arzu edilen durum arasındaki farkı ifade eden özlü bir ifadedir.
Problem; hakkında araştırma yapılacak, üzerinde düşünülecek, tartışılacak çözümlenmemiş bir sorundur.
Araştırmacının yapması zorunlu ve zaten olması gereken durumların sayıltı olarak yazılmaması gerekir. Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Problemin belirlenmesi aşamasından sonra sıra problemin tanımlanmasına gelir. • İyi tanımlanmamış bir problemin tam olarak çözülemeyeceği unutulmamalıdır. O nedenle problem bütün boyutlarıyla açık ve net bir şekilde ortaya konulmalıdır. Bu aşamada araştırılan problem; problem alanının bütünlüğü içinde ele alınır.
Problem ise, çözümü olan fakat henüz belli koşullar altında çözüme ka- vuşturulamamış sorunlardır.
Problem çözme sürecinde en iyi kararı verebilmek için izlenmesi gereken 6 adım vardır: Problemi Tanımlama Problemi Anlama Problemin Çözümü için Farklı Yol ve Yöntemler Belirleme Farklı Çözüm Yolları Listesinden En İyi Çözümü Seçme Seçilen Çözüm Yolu ile Problemi Çözmek için Gerekli Yönergeleri Oluşturma Çözümü ...
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Problem çözmenin ön koşulu ise problemi çözülebilir olarak görmektir. Ulaşılmaz olarak gördüğümüz problemi çözemeyiz.
Problem çözme yöntemini öğrenmekle olaylardan kaçmak yerine çözüm üretmek süreci yaşanmaktadır. Problem Çözme Aşamaları Nelerdir? Problem çözümü yöntemlerinde en önemli nokta hipotez aşaması olmaktadır.
“Problem çözme süreci, öğrencilerin öğrenecekleri konuları bir problem haline getirerek, araştırma-inceleme stratejisi yoluyla, bilimsel düşünmenin basamaklarını takip ederek probleme çözüm arama sürecidir” (Doğanay, 2016).
Düzgüneş ve Pamukçuoğlu (1966), bu maksatları şöyle sıralamaktadır: 1- Araştırma konusu bir yenilik getirmeli ve lüzumsuz tekrarlara yol açmamalıdır. 2- İlgili bilim alanı için önemli olmalı ve bir soruya cevap vermelidir. 3- İlgi çekici, merak uyandırıcı olmalıdır.
Kaynaklardan konuya ilişkin elde edilen bilgiler yazılı olarak tespit edilir. Genellikle bilimsel araştırmalarda çözüm aranan problem, Araştırmanın Amacı olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri