24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte özel arabada sigara içmek artık cezai yaptırıma tabi. Bunun yanı sıra taksilerde de hem sürücülerin hem de yolcuların sigara içmeleri yasaktır.
Bu yasaya göre artık özel araçlarda sigara içmek cezai yaptırıma tabidir. Kabahatler kanunu kapsamına alınan bu yasa sonucu sürücülere herhangi bir ceza puanı yansımayacaktır. Bu yasa aynı zamanda taksilerde sürücülerle birlikte yolcuları da kapsamaktadır.
1 Ekim 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle sadece sürücülerin değil, özel araçlarda sürücü koltuğu dışında seyahat eden yolcuların da sigara içmesini yasaklıyor. Polis, şimdilik sadece sigara kullanan sürücülere ceza veriyor, yolcuları ise 1 Ekim'e kadar uyarıyor.
9.3 Otobüste sigara içmek yasaktır.
Toplu Taşıma Araçlarımızda Sigara İçmek Yasaktır. 4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır. Bu Kanun'un en büyük destekçisi ve sorumlusu sağlıklı bir ortamda çalışma ve yaşama hakkına sahip vatandaşlarımızdır.
İlgili 33 soru bulundu
10) Alkol ve benzeri içkilerin içilmesi, satılması ve içirilmesi yasaktır. 11) Acentelerin kapalı alanları dahil sigara içilmesi ve içtirilmesi yasaktır.
154'e veya 156'ya ihbar ediniz, başkalarını da tek elle kullandığı otobüsle tehlikeye atmasın. eğer 2 saat sigara içmediği için kaza yapacaksa ne diye şöför olmuş. 2 saat sigara içmediğinde bile kaza yapan bir şöför kimbilir başka ne sebeplerden kaza yapar.
Gemilerdeki kapalı genel alanlarda sigara içmek yasaktır.
Bununla birlikte, bazı kişiler hala sigara içme alışkanlıklarını sürdürmektedir. Yolculuk sırasında, şoförler de dahil olmak üzere insanlar, sigara içme ihtiyacı hissedebilirler. Ancak, otobüste şoförün sigara içmesi, çeşitli riskler taşıdığından, genellikle yasaklanmıştır.
1997 yılında necmettin erbakan'ın başbakanlığını yaptığı refahyol hükümeti'nce çıkarılan bir kanunla otobüslerde, uçaklarda ve bilumum toplu taşıma araçlarında sigara içimi yasaklandı.
Hususi araçlar ve taksiler de dâhil olmak üzere arabada sigara içme yasağı tüm araçlar için geçerlidir. Sigara gibi sigara ürünü olarak adlandırılan pek çok tütün ürünü bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Hususi otomobillerin sürücü koltuklarında sigara içtiği tespit vatandaşlara diğer taşıtlarda olduğu üzere 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun “Tütün Mamullerinin Tüketilmesi” başlıklı 39. maddesine göre 153 TL idari para cezası kesilmektedir.
Kapalı alanda sigara içme yasağı kapsamında olan tüm mekânlar gibi, araçlarda seyir halindeyken sigara tüketimi de kapalı alanda sigara içme yasağına tâbidir. Kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketenlere 2020 yılında 188 TL olarak uygulanan idari para cezası, 2021 yılında 205 TL'ye çıkmıştır.
Polislerin yakalayamadığı sigaraları ise, artık radar kameralar yakalıyor. Bununla beraber, yasak olan ürünler sadece sigara ile değil, aynı zamanda tütün ve nargile gibi ürünlerle de genişletilmiştir. Belirtilen bütün bu ürünler tütün kapsamına girdiği için, 153 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Türkiye'nin tüm illerinde insanların yoğun olarak bulunduğu ya da bulanabileceği cadde ve sokaklarda, meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içme yasağı getirildi.
Türkiye'de araçta sigara içmek, dumansız hava sahası politikaları gereğince 4207 sayılı yasa ile 2013 yılından itibaren yasaklanmıştır. İçen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
VARAN, Ulusoy, Boss gibi bazı şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmalar, yolcular gibi sürücülerin de kesinlikle sigara içmelerine izin vermiyor. Pamukkale ve Metro gibi firmalar ise, sürücülerin konsantrasyonunun bozulmaması için kısıtlı sayıda sigara içmelerine izin verebiliyor.
Müh. 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, TBMM'de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.
Türkiye'de özellikle son 10 yıl içerisinde sigara kullanımına ve satışına dair çok ciddi kısıtlamalar getirilirken, mevcut yasalarda 2013 yılında yapılan değişiklikle özel araç bile olsa sürücülerin araba içinde sigara içmesi yasaklandı.
Tıpkı Türk Hava Yolları'nda olduğu gibi AtlasJet'te de pilotlara kokpitte sigara içmek serbest. Delta'da yasak, Lufthansa'da yasak, Air France'da yasak, Alitalia'da yasak, Singapur Havayolları'nda yasak, British Airways'de yasak, Türk havayolu şirketlerinde serbest...
Yeni Zelanda'da 2008'den sonra doğan kişilerin sigara içmesini tamamıyla yasaklayan tütün yasası yürürlüğe girdi. Wellington yönetimi, parlamentodan geçen yasa ile gençlerin sigara satın almasına ömür boyu yasak getirdi.
Uçak üreticileri bu konuda geçen yıllar içinde farklı güvenlik önlemleri alarak kabin içi tasarımları dizayn etti. Sigara içmenin en kolay ve gözlerden uzak olan yerleri olan tuvaletlere sensörler yerleştirildi. Kabin ekipleri de bu sensörler sayesinde sigara içmeye teşebbüs eden yolculara direkt müdahaleedebiliyor.
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde de artık sigara içilmesi engellenecek. Sağlık Bakanlığı AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde sigara içilmesinin engellenmesi için Valiliklere genelge gönderdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri