15) Duraklama: Trafik zorunlulukları dışında araçların, insan indirmek ve bindirmek, eşya yüklemek, boşaltmak veya beklemek amacı ile kısa bir süre için durdurulmasıdır.
Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek.
Aracınız yolda kalmanın ilk belirtileri sergilemeye başladığında, kendi güvenliğinizi sağlamanız çok önemli. Burada yapılacak hata, ani fren yapmak. Ayağınızı gazdan yavaş yavaş çekip, yolun sağına ilerlemeniz ve araç durduğunda el frenini çekmeniz gerekli. Aracınızı durdurunca dörtlülerinizi yakmayı unutmayın.
Alo 159 Türkiye'nin karayolları yol ağında bulunan Otoyollar, Devletyolları ve İlyollarında seyahat eden sürücülerin seyahat esnasında veya seyahatten önce kullanacağı yol güzergahı ile ilgili tüm soru ve sorunları hakkında bilgi ve yardım alacağı bir hattır.
Yolda kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kaza, doğal afet vb. sebeplerden olayı yolda ilerleyememek, gideceği yere varamamak.
İlgili 37 soru bulundu
Rüyada arabayla gezmek, rüyayı gören kişinin kilometrelerce uzunlukta bir yolculuk yapacağı anlamına gelmektedir.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Araç Ruhsatı (Tescil Belgesi veya Trafik Belgesi)
Aracınızda bulunması gereken zorunlu ekipmanlardan ilki araç ruhsatıdır. Araç ruhsatında aracın genel bilgileri olan model, marka, renk, motor numarası ve şasi numarası gibi bilgiler yer alır.
Aracınız yolda kaldığında çekme ve kurtarma hizmetlerinden yararlanabilir, gerekli durumlarda aracınızın vinçle çekilmesini sağlayabilirsiniz. Arızalanan aracınız en yakın anlaşmalı yetkili servise çekilir ve kullanılamaz hâle gelen otomobil parçaları orijinal yedek parçalarıyla değiştirilerek onarım işlemi tamamlanır.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Yolda Kalınca Yol Yardımı Çağırmak
Yol yardımı hizmeti kullanıyorsanız hemen çağırın. Kasko sigortanız yol yardımı hizmeti sağlıyorsa çağrı merkezini arayarak yardım isteyebilirsiz. Yol yardımı kullanmıyorsanız ise kendi çabalarınızca çekici veya polisi arayabilirsiniz.
1- Dörtlü lambalar trafikte aniden durulması gerektiğinde arkadan gelen aracı ikaz etmek için yakılır. Böylece olası kazalar önlenir. Arkadaki sürücüye yol ile ilgili bilgi verilmiş olunur. 2- Dörtlü lambalar sisli havalarda sis farları çalışmıyorsa yahut araçta bulunmuyorsa kullanılır.
Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.
Otonom otomobiller insan kontrollü otomobillerden çok daha güvenlidir. Sürücü yorgunluğu, duygu veya hastalık gibi faktörlerden etkilenmezler.
Aracı Vurdurmak Ne Anlama Gelir? Bir otomobili ittirerek çalıştırmayı denemek, arabayı vurdurmak olarak da ifade edilir. Bir otomobilin çalışmak için benzin, dizel gibi yakıtlara ihtiyacı vardır. Bununla beraber arabada bulunan aküden de elektrik alınması gerekir.
Herhangi bir lastik patlaması riskine karşı yedek lastiğin, yani stepnenin araçta bulunması gerekirken lastik değişiminin yapılabilmesi için de kriko ve bijon anahtarı gereklidir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste.
Farklı sebeplerle polis tarafından çekilen araçlar uzun süredir SMS üzerinden kontrol edilebiliyor. SMS yoluyla bilgi almak isteyenler PARK (boşluk) ARAÇ PLAKASI yazarak 1550 üzerinden bilgi alabiliyor.
5. Rengin tonunu belirtmek üzere renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır: açık mavi, açık yeşil, kara sarı, kirli sarı, koyu mavi, koyu yeşil vb.
Bu yüzden ek, "1'de, Bir'de" şeklinde yazılır. Benzer örnekler: "9'da, Dokuz'da" "5'te, Beş'te"
Bitişik yazılarak hatalı yazılır. Bu kelime genellikle yolaçmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yol açmak şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri