Aracınız yola çıkarmadan önce sileceklerini test ederek, buzlanma olup olmadığını test edebilirsiniz. Buzlanma yaşandığında silecekler genelde hareket kabiliyetlerini yerine getirememektedirler. Gizli buzlanma genelde sıcaklığın ani düşüşü ile meydana gelir.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
Hava sıcaklığı donmaya yakın bir dereceye düştüğünde yol yüzeyindeki su donar.
İlk önce aracın kafasının kaydığı noktaya doğru direksiyonu çevirin, daha sonra aracın yola doğru konumunu normale çevirdiğinizde sert frenajdan kaçınarak, gerekirse vites küçülterek aracı yavaşlatmaya çalışın. Böylesine extreme durumlarda yapılacak en iyi şeylerden birisi budur.
Buzlanma sonrası cihaz ılık su akıtmaya başlar. İç ünitede yer alan su kanalı yoğuşma sonrası oluşan suyun tahliyesini sağlamaktadır. İç ünitenin buzlanması demek cihazın kısa süreli su akıtması demektir. Cihazın sorunsuz çalışması ve performansının düşmemesi için periyodik bakımları uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Motor suyundaki donmayı çözmek adına kullanabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki, motorda oluşan buza önce ılık sonrasında sıcak su dökmektir. Bir diğer yöntem ise fön makinesiyle buzu eritmeye çalışmaktır. Şayet ılık su dökmek istiyorsanız suyun içine antifriz koymayı unutmamalısınız.
Soğuk kış aylarının kabuslarından birisi de otomobillerin donma nedeniyle sabah saatlerinde çalışmaması. Aracınız motor içindeki ve borulardaki suyun donması ya da yakıtın donması nedeniyle çalışmaz.
2) Kar veya buzda yürürken küçük adımlarla yürüyün. Hafif derecede öne doğru eğilin. Bu sizin gövde ağırlık merkezini hafif öne alınmasını sağlayacak. 3) Merdivenden inerken, korkulukları sıkıca tuttuğunuzdan ve her adımda ayaklarınızı sağlam bir şekilde yere bastığınızdan emin olun.
- Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün. - Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın. - Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin.
Özellikle buzlanmanın çok fazla olduğu noktalarda ayakkabı üzerine çorap geçirmek de kayma riskini azaltır. Ayakkabının kaydırmaz özelliğinin yanı sıra ayak bileği yaralanmalarına karşı bileği kavrayan botların giyilmesi uygun olur. Karda kaymamak için yürüyüş sitilini değiştirmek de çok önemli bir önlemdir.
2 m siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırması; Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Türkiye'de don olayı en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde, en az ise Akdeniz Bölgesinde görülür.
Don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır. Yeryüzeyinin radyasyon ve kondüksiyon ile aşırı soğumasına neden olan olaylar donun oluşması için elverişli temel koşulları sağlarlar.
> Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, > Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. > Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Don boşlukları herhangi bir yükseklik seviyesinde meydana gelebilir ve genellikle doğal veya yapay olarak oluşmuş şiddetli rüzgarlardan korunan ve içine soğuk hava hareketi olmayan, küçük vadiler (oluklar) veya alçak basınç merkezleridir.
Sadece karlı havalarda değil sıcaklığın sıfırın altına düştüğü şartlarda da gizli buzlanmanın olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. 2. Frene basmak: Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz.
Frene aniden yüklenmek yerine direksiyonu hafifçe istenen yöne çevirin. Ani manevralardan kaçının. Yani ilk şart frene ve gaza fazla yüklenmemek. Buzda; direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak yapılmalıdır.
Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Tüm bunların yanında yapmamanız gereken ise; donmayı çözmek için aracınızın altında kesinlikle ateş yakmayın. Benzer şekilde, motora sıcak su dökmek de yapılan en büyük yanlışlardan biri… Aracınızı çalıştırabilmek için yaktığınız ateş veya döktüğünüz sıcak su motorun kendine has olan yapısına zarar verir.
Özellikle kışları soğuk geçen şehirlerde yaşayanların merak ettiği bu soruyu cevaplandırmak gerekirse; kullanılan katkı maddelerine göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama olarak benzin -45 °C, motorin ise -20 °C sıcaklıkta donar.
Antifriz kullanımının asıl amacı motor soğutma sıvısının donma noktasını düşürmek olsa da antifriz kullanımı motor içerisinde korozyon oluşumunu engeller. Kışın antifriz kullanılmayan araçlarda soğutma suyu donabilir. Soğutma suyu donduğunda motorda büyük sorunlar oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri