Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yolda geçen süre fazla mesaiden sayılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yolda geçen süre fazla mesaiden sayılır mı?

4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Yol mesaiye girer mi?

Yolda geçen süre çalışma süresinden sayılabilir | Ekmek ve Gül. İşe geliş gidişlerde yolda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz. Ancak işçinin kendi işyerinden başka bir yere çalıştırılmak üzere gönderildiği durumlarda, yolda geçen süre çalışma süresi sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Serviste geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?

Aynı maddenin son fıkrasına göre ise, işin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ictihatlar.info

Çalişma süresinden sayılan haller nelerdir?

Çalışma Süresinden Sayılan Haller
  1. Hafta Tatili Kullanılması
  2. Yıllık Ücretli İzin.
  3. İşçinin İşe Hazır Olduğu Haller.
  4. Emzirme İzni Süresi.
  5. Maden İşçileri İçin Yer ve Sualtına İnip Çıkmak İçin Geçen Süre.
  6. Yolda Geçen Süreler.
  7. İşverenin Talimatı ile İş Yapılamayan Haller.
  8. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Süreleri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Fazla mesai ne zaman başlar?

Yönetmeliğe göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla mesaidir. Ancak Ne 4857 sayılı İş Kanunu'nda ne de İş Kanunu'na İlişkin Fazla Mesai Yönetmeliği'nde günlük bir sınırlama yapılmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasaizleme.org.tr

ÇALIŞMA VE MOLA SÜRESİ NASIL HESAPLANIR? İŞE GİDİŞ DÖNÜŞTE GEÇEN SÜRE ÇALIŞILAN SÜREDEN SAYILIR MI?

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Geriye dönük fazla çalışma nasıl ispat edilir?

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Fazla mesai nasıl hesaplanır örnek?

Fazla mesai hesaplama, saatlik ücretin 1,5 ile çarpılmasıyla yapılır. 2023 yılında belirlenen net asgari ücret 11.402,32 TL'dir. 2023 brüt asgari ücret ise 13.414,50 TL'dir. Fazla mesai hesaplamasında ise 13.414,50, 225'e bölünür. Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Aşağıdakilerden hangisi çalışma süresinden sayılmaz?

İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismamevzuati.com

Öğle arası çalışma süresinden sayılır mı?

Madde 3 —Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma arasındaki fark nedir?

Örneğin; toplu iş sözleşmesi ile çalışma saati haftalık 40 saat olarak belirlenmişse, haftada 40 saatin üzerinde yapılan çalışmalar “fazla sürelerle çalışma”, 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalar ise “fazla çalışma” olarak kabul edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pehlivanguner.com

Şehir dışı mesaisi nasıl hesaplanır?

Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Günlük dinlenmeler iş süresinden sayılır mı?

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Madde 46 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Fazla çalışma süresi yılda kaç saati geçemez?

Bu üst sınır, yıllık 270 saattir. İşveren, bir yıllık zaman dilimi içinde işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırabilir. İş Kanunu'nda yer alan bu hükme karşılık, işverenin bu 270 saatlik sınırı aşması halinde herhangi bir idari yaptırımla karşı karşıya kalması söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Iş veren yol ücreti vermek zorunda mı?

Çalışana aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre farklılık gösterir. Ancak, İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz. İşverenin yol ücreti ödeyip ödemeyeceği iş sözleşmesi ile resmileşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kolayik.com

Kaç saatten sonrası mesaiye girer?

Haftalık çalışma süresi 45'in üzerindeyse 45'in üzerindeki süreler için işçiye fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. 45 saatin üzerindeki her bir saat çalışma için işçinin saatlik ücretinin yüzde 50 artırılması ile fazla mesai ücreti hesaplanır ve işçiye ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzmanpara.milliyet.com.tr

Özel sektörde yol parası zorunlu mu?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihtisashukuk.com

Fazla mesaide yemek molası kesilir mi?

Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebenews.com

Günde 10 saat çalışmak yasal mı?

Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

8 saatlik Calismada mola ne kadar?

Kanunda yazıldığı şekliyle belirlenen mola süreleri şu şekildedir: 4 saat ya da daha kısa süreli işler için 15 dakika. 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için 30 dakika. 7,5 saatten daha fazla olan işler için 60 dakika.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.inkaik.com

8 saatten fazla çalışmak yasak mı?

Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz. Buna göre haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılacak ve buna göre ücret ödemesi hesaplanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

İş kanuna göre günlük çalışma süresi en çok kaç saattir?

Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalış- tırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalış- ma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

İş kanununa göre çalışma saatleri nasıl olmalı?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Fazla mesai süresi nasıl hesaplanır?

Fazla mesai ücretin saatlik ücretin %50 zamlı halidir. Bu yüzden saatlik ücreti 1,5 ile çarpıyoruz. Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

1 ayda en fazla kaç saat fazla mesai yapılır?

SON DAKİKA HABERİ: SGK çalışanlarının aylık fazla mesai süresi 50 saatten 100 saate çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre, SGK çalışanları Nisan-Haziran döneminde saat başına 54 lira fazla mesai ücreti alabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Pazar günü mesai kaç katı?

Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elogo.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT