Yoncanın faydalı bir bitki olduğunu belirten Ünlü, "Yonca kontrolsüz yenirse ve üzerine bir de su içirilmesi hayvanlarda ani şişmeye bağlı olarak ölümlere neden olur. Bu tip durumlarda acil olarak vatandaşlara biz hayvanın midesini deriye yakın olması nedeniyle sol taraftan delmeyi öneririz. En pratik yöntemi budur.
Hayvan besleme açısından yonca otu önemli bir besin kaynağıdır. Yonca otunu tüm hayvanlar severek tüketir. Son yıllarda ülke genelinde yonca silajı tüketimi yaygınlaşmıştır. Yonca otunu hayvanlara yeşil yedirmek sakıncalıdır.
Suya karıştırılan sodyum bikarbonat yani kabartma tozu, asidi nötralize etmeye yardımcı olduğu için şişkinlik için yaygın bir tedavidir. Antiasitler tedavide yardımcı olabilir. Toz zencefil ise hafif şişkinlik vakalarında yardımcı olabilir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Dünyanın dört bir yanında ruminantlarda yaygın olarak görülen sorun, vücutta normalden daha fazla karbondioksit gazının birikmesiyle semptom gösteriyor. Hayvanlar gazı dışarı atamadığı için rahatsızlık hissediyor. Karnın şişmesi ile karakterize edilen hastalık genellikle beslenmeyle ilişkilendiriliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Yonca taze olduğunda ” karın şişkinliğine “ yol açtığı bilinen bir ottur. Karbonhidratlı gıdaların, nişastalı yemlerin aniden çok miktarda alınması, yem seçme ve rasyon hataları işkembe içerisinde köpüklü gaz oluşumuna, dolayısıyla karın şişkinliğine sebep olur.
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Gebe hayvanla fazla miktarda kuru yonca otu ve baklagil samanları verilmemelidir.
Bu ek yemlemede elimizde kaliteli kuru yonca varsa 500 g' dan başlayıp 1.5 kg'a kadar çıkarak verebiliriz. Bu yoksa fabrika yemi veya arpa yulaf karışımı 400 gramdan başlayıp 700-800 grama kadar çıkarak yedirebiliriz.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Yem bitkilerinin en önemlilerinden biri olan yoncanın yem değeri de oldukça yüksektir. Bu nedenle yonca, dünyada en çok yetiştirilen yem bitkileri arasındadır. Yonca, hayvan beslemede genellikle kuru ot olarak kullanılmaktadır.
Bu sonuçlara göre kuzulara kaba yem kaynağı olarak saman yerine kuru yonca verilmesi daha uygundur.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
Kuzuların önünde 2. haftadan itibaren serbest olarak TRAKYEM kuzu başlangıç yemi ile birlikte kaliteli kuru ot veya kuru yonca ve su bulundurulmalıdır.
Koyunlarda reprodüktif sistemin ultrasonografik muayenesinde transvajinal yöntemin uygulandığı çalışmalar mevcuttur. Bu amaçla hayvan ayakta veya sırtüstü pozisyonda zapturapt altına alınır (Şekil 1). Bu yöntemle 25-85. günler arasında gebelik tanısı yapılabilmektedir.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir. Önce kuzu büyütme yemine azar azar besi yemi katılır. Sonra her iki yem ayrı ayrı yemliklere konur.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Yoğun stres de gastrit, ülser ve spazm gibi durumlara neden olabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri