Tanım. Koroplet Haritalar coğrafi bölgeleri veya alanları ayrı bir şekilde göstermek için kullanılır. Haritanın görselleştirilmesi verilere göre biçimlenir veya gölgelenir. Bu özellik değerleri bir coğrafi haritada farklılıklarına göre görselleştirme imkanı sunar.
Dünya'nın bütününde ya da bir bölümündeki nüfusun dağılışı ve özellikleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda nüfus dağılışı noktalama ile gösterilir. Nüfus yoğunluğu haritaları ise renklendirilir.
3. Milyem: Bir daire çevresinin 6400 eşit bölümünden her birini merkezden gören açıya milyem denir. 100 milyeme 1 tam denir. Bir daire 6400 milyem, bir dik açı 1600 milyemdir.
Dünyanın Merkatör projeksiyonu kullanılarak elde edilmiş bir haritası. Dünya haritaları çoğunlukla siyasi veya fiziksel olarak çizilir. Siyasi haritalar, ülkeler, bölgeler, sınırlar gibi varlıkları gösterir. Fiziksel haritalar ise yeryüzü şekillerini gösterir.
İlgili 34 soru bulundu
Fiziki haritalar üzerinde dağ, tepe, göl, ova, akarsu, vadi, il merkezi ve birçok yeryüzü şekli yükselti ve derinliğe bağlı olarak belirlenen renk geçişleri ile gösterilir. Fiziki haritalarda belirtilen yükseklik ile deniz ve göllerin derinlikleri ya da vadilerin diklikleri anlaşılabilir.
Fiziki harita özelliklerine de bakacak olursak; belirli bir kullanım amacına göre bütüncül veriler sağlayan, sayısal ya da dokunsal olan kartografik ürünlerdir. Örnek olarak Türkiye Fiziki Haritası veya İstanbul Fiziki Haritası.
Topoğrafya haritası, yeryüzünün bir parçasının doğal ya da yapay detaylarını belirli bir ölçek boyutunda bir düzlem üzerinde eş yükselti eğrileri ile gösterilmesidir.
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir. Tematik haritalar, veri analizinin en anlaşılır, en güçlü yöntemlerinin biridir.
Topografik haritalarda renkler, genel olarak şunları gösterir. Siyah renkler, yol, bina, demiryolu, kule vb. insan yapısı şeyleri gösterir. Mavi renkler, suyu yani nehir, dere, göl ve denizleri gösterir. Yeşil, orman, otlak, tarla vb. bitki örtüsünü gösterir.
Kabartma haritalar; arazinin yapısını, doğada olduğu gibi üç boyutlu olarak yansıtan, karton, branda bezi; balmumu, balmumu reçine karışımı, alçı veya plastik ağırlıklı malzemeden çeşitli yöntemlerle yapılmış haritalardır. Arazi, bu haritalarda belli bir yükseklikten bakılıyormuş gibi üç boyutlu olarak görünür.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
İki değişkenli bir fonksiyonun eşit değerlerini birleştiren çizgi, örneğin gün içerisindeki saatler ve yıl içerisindeki aylar gibi iki koordinatın fonksiyonu olarak temsil edilen hidrolojik bir elemanın eşit değerlerini birleştiren çizgi.
(a) Planimetrik haritalar : Topografik detay içermeyen haritalardır. (b) Topografik haritalar : Düz detaya ilaveten, topografyayı (yeryüzü şekillerini) da gösteren haritalardır.
Lokasyon Haritası (Anahtar Harita): Haritalan belirli bir köşesine konulan küçük haritadır. Bu haritalar kullandığımız haritanın dünya, kıta, ülke veya bölge içindeki yeri ile bütün içindeki parçanın nerede olduğunu gösterir.
Ölçeklerine Göre Haritalar:Büyük Ölçekli Haritalar: Planlar: 1:20.000'e kadar olanlar, Topografya Haritaları: 1:20.000 ile 1:200.000 arasında olanlar.Orta Ölçekli Haritalar: 1:200.000 ile 1:500.000 arasında olan haritalar. Küçük Ölçekli Haritalar: 1:500.000 küçük olan haritalara denir.
Raster harita, yer yüzeyine/basılı bir haritaya ilişkin yansıma değerlerinin belli bir sıklıkta (çözünürlükte) belli bir renk derinliğinde (siyah-beyaz, gri tonlu, renkli) koordinatlı olarak depolandığı bilgisayar dosyalarıdır.
Vektör haritaların işleyişi
Raster haritaların aksine, vektör haritalar farklı katmanlardan oluşur. Her katman farklı bilgiler içerir. Bu bilgiler, haritanın yakınlaştırılma seviyesine göre gösterilir veya gizlenir ve bu da, görünümü daha açık bir hale getirir.
Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
Haritacılık alt disiplininde çalışan topoğraf, dünya yüzeyinin haritalarını oluşturmak ve verileri görselleştirmek için çeşitli bilimsel ölçümleri kullanmakla sorumludur. Jeodezik araştırmalar, hava fotoğrafları ve uydu verilerinin sağladığı coğrafi bilgileri toplar, analiz eder ve yorumlar.
– Bilimsel tekniklere göre doğal ve yapay detayları ölçülmüş yeryüzü parçasının, belirli bir oran dahilinde küçültülerek, yatay bir düzleme izdüşümünün, çizgi ve özel işaretlerle gösterilmiş şekli.
Russian Topo Maps Tanıtım
Dünya çapında topografik haritalar ile Offroad Navigasyon Uygulaması (özellikle Rus Genelkurmayı). Afrika ve Asya'da birçok ülke için bu haritalar hala mevcut en iyi topomaps aittir. Bu uygulama size Garmin veya Magellan GPS el dan bildiğiniz gibi benzer haritalama seçenekler sunar.
Fiziki haritalarda kalıcı olan karlar ve buzullar beyaz renk ile gösterilir. Göl, deniz gibi su bulunan bölgeler genellikle mavi ile gösterilir.
Fiziki haritalarda renkler deniz seviyesinden yüksekliği ve alçaklığı temsil eder. 0 noktasından yani deniz seviyesinden yukarı gidildikçe yeşilden sarıya, turuncuya, açık kahverengiye ve kahverengiye gidildikçe yüksekliğin arttığı anlaşılır. Aynı şekilde deniz derinliğide aynı yöntemle gösterilir.
Fiziki haritalarda yeryüzü şekilleri gösterilirken renklerdirme yöntemi kullanılır. Bu yönteme göre haritanın üzerindeki renkler farklı yükselti basamaklarını simgele. Mesela haritada yeşil renk yükseltinin en az olduğu yerleri gösterir (0-500 m) sarı renkte yükseklik biraz daha artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri