1.1 Yönetimin Tanımı, Niteliği ve Önemi Genel tanım olarak yönetim, “İnsanların işbirliğini sağlama ve onları bir amaca doğru yöneltme, yürütme faaliyet ve çabaların toplamıdır.” veya idare edilmesi eylemi.” olarak tanımlanabilir (Steade vd., 1984:90).
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Planlama yönetim işlevlerinden ilki ve en genel fonksiyonudur.
Yönetim işlevleri tüm yönetsel eylemler açısından temel oluşturmaktadır. Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır.
Yönetimin temel amacı, örgütsel amaçları gerçekleştirmektir. Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir. Kültürel amaçlar: Her örgütün kendine göre bir kültürü bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Yönetim başarılı olmak için 9 temel özelliği taşıması gerekmektedir. Bunlar, örgüt içinde işbirliğini sağlama, çalışanları motive etme, doğru kaynakları etkili kullanma, süreçleri kontrol etme ve değerlendirme, hedeflere ulaşmak için stratejik planlama ve kararlar alma gibi özelliklerdir.
Geçilmesi gereken süreçler olarak da tanımlanabilecek fonksiyonlar; planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol olarak 5 madde altında incelenmektedir.
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Yönetim yaklaşımları; klâsik, neoklasik (İnsan İlişkileri), modern ve modern sonrası (postmodern) yaklaşımlar diye sınıflandırılabilir.
Yönetimin genel tanımı, kaynakların önceden belirlenmiş amaçlar doğrultusunda en iyi şekilde kullanılmasıdır. Yönetici de başkaları aracılığıyla iş gören kişi olarak tanımlanabilir. Yönetim, hiyerarşideki bir üstün örgütleyici çalışmaları olarak da tanımlanabilir.
Yönetim biliminde ise strateji, “bir organizasyonun amacına ulaşmak için izleyeceği yollar” anlamında kullanılmaktadır.
İyi bir yönetici, takım arkadaşlarını etkileyen ve vizyon katan bir liderdir. Yöneticilerin liderlik becerilerine sahip olması, başkalarını motive edebilmesi ve problem çözme yeteneklerine sahip olması gerekir. İyi bir lider, takım arkadaşlarının başarılarını ödüllendirir ve yanlışlarına çözüm üretir.
Yönetciler karar alırkan örgüt adına karar almaktadırlar. Örgütün hedefleri, çalışanların beklentileri ve örgütün çevresi karar mercinde bulunan kişilerin kararlarını da etkilemektedir. süreci, örgüt yönetiminde önemli bir aşama, hatta yönetim sürecinin kalbi olarak kabul edilmektedir.
Klasik yönetim kuramının kapsamında üç ayrı alt yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, öncülüğünü Frederick W. Taylor'un yaptığı 'bilimsel yönetim' yaklaşımı; İkincisi, öncülüğünü Henri Fayol'un yaptığı 'yönetim süreci' yaklaşımı ve üçüncüsü de öncülüğünü Max Weber'in yaptığı 'bürokrasi' yaklaşımıdır.
B) YÖNETİM SÜRECİ YAKLAŞIMI
Bu yaklaşım bilimsel yönetim yaklaşımının bir nevi devamı, onun tamamlayıcısıdır. Sadece organizasyon konuları ile ilgili değil fakat yönetimin bütün alanları ile ilkeler geliştirmeye çalışmıştır. Bu yönü ile bilimsel yönetim yaklaşımından çok daha geniş ve kapsamlı bir yaklaşımdır.
Planlama zaman, para ve emek savurganlığını azaltır, yöneticilerin dikkatlerini örgütsel amaçlara yöneltir, performansı ölçmeye yarayan standartları belirleyerek kontrol fonksiyonuna olanak sağlar, stresi azaltır, risk ve belirsizliği en alt düzeye indirir.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
Beşeri Özelliği: İnsan, yönetim faaliyetinin temel öğesidir. Yönetimde yöneten de, yönetilen de insandır. Yönetim insanların doyumunu baz almaktadır. İnsan, yönetim sürecinin hem nedeni, hem de amacıdır.
Yöneticinin Rol ve Görevleri
planlama, organize etme, karar verme, yöneltme ve kontrol etme görevlerini yerine getirmekle sorumludurlar.
Yönetim bir grubu/kademeyi anlatır.
Bu yönüyle yönetim, örneğin bir fabrikada genel müdür, genel müdür yardımcısı, pazarlama müdürü ve ustabaşı gibi yönetenler ile usta, muhasebe elemanı gibi yönetilenlerden oluşan grup üyelerinden ve üst kademe, orta kademe ve alt kademe yönetim gibi yönetim kademelerinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri