[1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir. 6183 sayılı kanunun 62. md hükmü gereğince araçlar üzerine konulan hacizler aynı zamanda trafikteki ruhsatlarına da işlenmektedir.
Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde mobese kameraları ve plaka okuyucu kameralar sayesinde yakalama kararı olan araçlar her türlü bağlanmaktadır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Hak Mahrumiyeti Olan Araç Muayeneden Geçermi ? Yukarıdada bahsettiğimiz gibi hak mahrumiyeti olan aracın trafikte seyir etmesine engel yoktur. Yakalaması olmadığı sürece. Bu durumda hak mahrumiyeti olan araç muayeneden geçer.
Araç Haciz Zamanaşımı
Taşınırlarda 6 ay, taşınmazlarda 1 yıl içerisinde hacze yönelik bir talep olmaz ise dosya kendiliğinden düşer.
İlgili 15 soru bulundu
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Mahkeme, icra takibinin sehven yapıldığını tespit ederse, otomobil üzerindeki haciz kaydı derhal kalkar. Alacaklı ile Anlaşarak Haciz Kaydının Kaldırılması : Borçlu, alacaklı ile bir “uzlaşı” sağlayarak haciz kaydını kaldırtabilir.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
Danıştay, hacizli bir aracın satışının yasak olmadığına, aracın hacizli olarak satılıp haciz şerhleriyle birlikte tescil edilebileceğine karar verdi.
Aracınızın bağlı olduğu trafik müdürlüğüne gidin. Tescil dosyanızdan haciz kağıdının içeriğini, dosya numarasını vs öğrenmeye çalışın. Daha sonra icra dairesini arayıp veya dilekçe gönderip öğrendiğiniz dosya numarasının içeriğini sorun ve hata varsa haczin kaldırılmasını talep edin.
hacizli olan aracı kullanan ve saklayan kişi açısından bir suç oluişmaz ancak hacizli araç yediemin olarak teslim edilmişse İİK 289 gereğince yedieminliği suistimal suçu oluşur.
MTV borcu ödemeyenlere önce gecikme faizi uygulanır. Daha sonra Vergi Dairesi tarafından uyarı gönderilir. Bir sonraki aşamalar banka hesaplarına haciz konulur. Haciz işlemi ile araç bağlanabilir.
Malum olduğu üzere, bir mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113'üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır.
Araç üzerine konulan haczin düşmesi: 1.) araç kayıtları üzerine konulan hacizden itibaren 6 ay içinde satış istenilmemiş ise haciz kalkar.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Motorlu taşıt vergisini(MTV)ödedikten sonra girebilirsiniz ve sorun çıkmaz. Mükellefiyetinizden olan borcunuz için bağlı bulunduğunuz daire Yakalama şerhi düşmüş ise bu size zaten muayeneden önce sorun yaratır ama hacizli ise satımı dışında kısıtlama getiremez.
Mevcut düzenlemeye göre taşınmaz mallar bakımından hacizden itibaren 1 yıl içinde satış istenebilirken, taşınır mallar bakımından bu süre, hacizden itibaren 6 ay olarak düzenlenmiştir. Yeni düzenlemeyle,taşınır ve taşınmaz bütün mallar bakımından satış isteme süresi hacizden itibaren 1 yıl olacak.
Rehinli araç, satın alınan arabanın borcu için teminattır. Hacizli araç ise araç sahibinin herhangi bir borcu için teminat olabilir. Eğer araç sahibinin bir bankaya ya da kuruma borcu varsa, bu borç da uzun bir süre boyunca ödenmediyse kişinin mal varlığına el konulabilir.
Vergi Borcu İddiasıyla Haciz Uygulamasında Zamanaşımı Süresi Nedir? , 6183 sayılı AATUHK 102. maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri