Döner Kebap
Döner, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bulmanın mümkün olduğu ve belki de dünyanın en tanınmış yemeklerinden. Her ne kadar “kebap” dendiğinde ülkemizde yaşayan herkesin aklına birçok farklı kebap çeşidi geliyor olsa da yabancıların zihninde en başta “döner” canlanıyor.
İlgili 23 soru bulundu
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Başta Adana kebabı ve Tekirdağ köftesi olmak üzere birçok yöresel yemeğimiz kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Ülkemizin her şehriyle özdeşleşmiş en az bir yemek bulunur. Dünya çapında ünlü yöresel yemeklerimize içli köfte, Ali nazik, çiğ köfte, dolama ve zeytinyağlı yaprak sarması örnek olarak gösterilebilir.
Vindaloo pork, oldukça güçlü tatlar içeren baharatlı bir Hint yemeği. Dünyadaki en acı yemeklerden biri olarak kabul edilen Vindaloo Pork, ilk kez Portekiz tarafından Goa'ya kırmızı şarapta saklanan domuz eti olarak getirildi.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Mutfak kültürlerinde et başrolde yer alıyor. Kente özgü civil ve lor peynirleri var. Kadayıf dolması, su böreği, tandır ketesi, herise (keşkek), içli kete, ayran aşı gibi yemekleri ile meşhurdur.
Biftek, antrikot, kontrfile, bonfile, pirzola, şiş kebap, köftedir.
Örneğin; Ortaköy'ün kumpiri, Eminönü'nün balık ekmeği, Beyoğlu'nun ıslak hamburgeri, Sarıyer'in böreği, Vefa'nın bozası, Eyüp'ün kebabı ve kaymağı, Beykoz'un paçası, Karaköy fırınlarının kuru poğaçası, Üsküdar Şemsipaşa'nın turşusu, Hacıbekir'in akide şekerleri gibi pek çok enfes lezzet sıralanabilir.
Somut olmayan kültürel miras değerlerini, geçmiş kuşaklardan miras kalan gelenekler, müzik, mutfak kültürü, yemek pişirme teknikleri ve festivaller oluştururken; anıtlar, tarihi binalar, yemekler, müzik aletleri, müzeler, kültürü yansıtan eşyalar, el sanatları ürünleri ve arkeolojik kalıntılar da somut kültürel mirası ...
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Geleneksel tariflerin ve otantik restoranların öne çıkarılması için içerikler üreten Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi mutfaklarını sıraladı. Bu seneki listede İtalya ilk sırayı alırken, Yunanistan 2., İspanya 3. oldu. Türkiye ise 7. sırada kendisine yer buldu.
1 Oaxaca: Meksika'nın Oaxaca eyaletinin başkenti listeye ilk sıradan giriş yapmış. Meksika'nın en ünlü soslarından biri olan mole (biberli, baharatlı ve meyveli bir tür sos) ilk kez Oaxaca'da kullanılmaya başlanmış. Şehir özellikle pazar yerlerinde kurulan sokak yemekleri tezgahlarıyla epey iddialı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri