Küvetin içine ıslatır deterjan ile sonra yorganı bir güzel ayakları ile çiğneyip,bol su ile durular... Suyunun süzülmesi için 1 gün bekletir sonrada kurumaya alır.
Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yok ise geniş bir alanda kurutabilirsiniz. Ancak tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Ürünler ütülenmemelidir.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer yorganınızın dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Recycle polyester elyaf dayanıklıdır, hafiftir, kolay kırışmaz, solma yapmaz, çabuk kurur, leke tutmaz, üstelik çevre dostu ve ekonomiktir! Polyester elyafın ev tekstili, moda, spor ve dış giyime kadar uzanan tüm tekstillerde sıkça kullanılmasının asıl sebebi budur.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız. 3.Kurutma makineneizde kurutma topları kullanın,çamaşırlarınız % 100 kuru olana kadar bekleyiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Polyester kumaş özellikleri oldukça fazladır. Temizlemesi kolay olan bu materyal aynı zamanda yıkama esnasında renklerin solmasını da engeller. Pamuk ve yün gibi kumaş türlerinin aksine bu kumaş çok daha çabuk kurur.
Elyaf yastık yıkandıktan sonra kurutma makinesine rahatlıkla atılabilir. Kurutma makinelerinde yer alan hassas kurutma programları kullanılmalıdır. Buna ek olarak elyaf yastıklar yıkanmadan da kurutma makinesinde kabartılabilir. Bazı kurutma makinelerin havalandırma programları mevcuttur.
Cam elyafı hiç nem çekmez. Nem çekmenin yanında ıslandığı zaman elyaf ebat olarak çeker. Bunu azaltmak için elyafa, özel apre verilebilir. Su ile çekme yün, pamuk, keten, rayonlar, ipek, asetat ipeği ve diğer kimyevi elyaf sırasına göre gittikçe azalır.
Kısa sürede kurumazsa, çekmesine de neden olur. - Ayrıca yün halıların kurutulması da zahmetlidir ve uzun sürer. Tam anlamıyla kurutulmadığında ise ev içerisinde kötü koku yayar. - Kuruması için açık alanda bırakılması ise güneş ışığını doğrudan alacağı için renk değişikliğinin olmasına neden olur.
Bu sebeple ne sıklıkla yorgan yıkaması yapılacağı da merak edilir. Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Çamaşır makinesinde yorgan nasıl yıkanır? Çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkaya bilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Halbuki, elyafın kilo fiyatı pamuktan pahalıdır. Ancak uzmanların da sık sık dile getirdiği gibi elyaflı yorgan, başta romatizmalı ve siyatikli insanlar olmak üzere sağlığa zararlıdır. Bel ve boyun fıtığı olanlar için de zararlıdır. Yün yorgan kışın sıcak tutar, pamuklu yorgan ise yazın serin olur.
Elyaf sunidir ve petrol artığından yapılır. İçeriğinde bulunan kimyasallar insan sağlığı için de zararlıdır. Elyaf yorgan ve yastıkta yatan kişilerin akciğer kanseri, guatr, cilt kanseri olma ihtimali çok fazladır. Bunun için elinizden geldiği kadar yastık ve yorganlarda elyaftan kaçının.
Uyurken terleme, oda içindeki neme bağlı rutubet sarı lekelere neden olur. Bu da zamanla yorganlarda akarları artırır. Akarlar ev içindeki mikroplardır. Solunum yoluyla vücuda veya cilde bulaşır hastalıklara neden olur.
Çamaşır ipi veya kurutma askısı kullanmak
Giysilerinizi şömine, kalorifer, fırın gibi ısı kaynaklarının yarım veya bir metre kadar uzağına asmalısınız. Kıyafetlerinizi kurutmak için canlı hava akımı olan bir yere asarsanız daha çabuk kurumalarını sağlarsınız.
- Çamaşırları erke saatte yıkamak, en mantıklısı. Hem hızlıca kurur, hemde ertesi güne kalmadan çamașırlarını ütüleyip, katlamıș bile olursun. Güneşli bir havada çamaşır astıysan, 3-4 saate kurur. Ama soğuk bir havada astıysan, 5-6 saate kuruyabilir.
Scuba kumaş olarak da bilinen dalgıç kumaşlar, sıkı örgü yapısına sahiptir. Bu sayede uzun saatler su içerisinde kalsanız bile kumaş içerisine işlemez. Sudan çıktığınızda hemen kuruyabilen dalgıç kumaşların yapısı da oldukça özeldir.
Ekleyeceğiniz yumuşatıcı ise yünün yumuşacık olmasını sağlar. Yıkama sırasında dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise durulama adımıdır. Yorganın deterjan ve yumuşatıcıdan tamamen arınmış olduğundan emin olana kadar durulamaya devam edin.
Yastıkların uzun ömürlü olması için temizliği bir numaralı püf noktadır. Temizliğini sağlamak için alez ve kılıf kullanılır. Bunların yanında mutlaka yastıklar düzenli olarak yıkanmalıdır. Yastıklar içeriğine göre yılda 2 kere, 3 ayda bir veya yılda 4 kez olacak şekilde yıkanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri